Akcie: víra v americký růst

Akcie: víra v americký růst
Cena ropy opět vzrostla a s ní i akcie ropných společností. Vyšší energetické náklady naopak zapříčinily pokles ceny leteckých společností. Obecně na trzích vládla pozitivní nálada, očekává se totiž, že USA si udrží ekonomický růst. To by se odrazilo i na výsledcích evropských společností.

Spojené státy

Během pondělí akciové trhy oslabily, příčinou byly obavy ze zvýšení inflace, to by zřejmě přimělo americkou centrální banku zvýšit úrokové sazby dříve než se předpokládalo. Negativní sentiment způsobil růst ceny ropy na 52,28 dolarů za barel. Hodnota technologického indexu Nasdaq Composite (profil, názory) klesla o 0,7 %, přičemž obchodování v Nasdaq zaznamenalo největší objem v tomto roce. Akcie automobilového koncernu General Motors (profil, názory) přišly o 3,5 % a cena akcií Fordu klesla o 2,8 %, Bank of America Securities totiž doporučila investorům prodávat tyto akcie, protože ani nové modely aut nepomohly zastavit pokles jejich tržních podílů.

Druhý den v týdnu vymazala Wall Street pokles z předešlého dne a burzy vykázaly čtvrtý den z pěti svůj vzestup. Na trh se vrátila pozitivní nálada plynoucí z očekávání, že americká ekonomika udrží svůj růst i v následujících měsících. Manažeři US společností nakoupili akcie v objemu 503 miliónů dolarů za měsíc únor, což je nejvíce za poslední skoro tři roky. Oborový index polovodičů vystoupal o 2,4 % , analytici JP Morgan totiž očekávají zvýšení využití kapacit těchto společností a zároveň pokles jejich zásob, což podpoří ziskové marže těchto firem. Akcie společnosti Intel (profil, názory) posílily o 2,8 % a cena akcií Advanced Micro Devices (profil, názory) se zvýšila rovněž o 2,8 %. Investiční banka Merrill Lynch zvýšila cílovou cenu akcií společnosti Johnson&Johnson (profil, názory) pro následujících 12 měsíců na 75 dolarů, její akcie posílily o 1,6 %.

Uprostřed týdne způsobil mírný pokles burz další růst ceny ropy o 2,7 % na hodnotu 53,05 dolarů za barel, což byla nejvyšší zavírací hodnota od 26. října 2004. To vedlo k pokračujícímu zájmu o akcie ropných společností.

Čtvrteční seanci zakončily hodnoty burzovních indexů bez větších změn. Cena ropy se opět nacházela na vzestupné dráze, během dne se dostala až na úroveň 55,20 dolarů za barel. Akcie maloobchodního řetězce Wal-Mart (profil, názory) povyrostly skoro o 2 %, protože jeho únorové tržby se zvedly o 4,1 % a v březnu se očekává podobný nebo lepší vývoj tržeb. Rovněž růst tržeb ohlásila společnost Starbucks provozující řetězec kaváren, a její akcie si polepšily o 1,5 %.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy byly jejich hodnoty mírně výše, protože se očekávali další makroekonomické údaje, které mají potvrdit pokračující příznivý vývoj americké ekonomiky.

Evropa

Na začátku nového týdne nevykázaly burzovní indexy větší pohyby. Největší evropská banka podle tržní kapitalizace britská HSBC (profil, názory) vykázala za druhé pololetí nejnižší tempo růstu zisku za posledních dva a půl roku, především díky poklesu spotřebitelských úvěrů v zámoří. Její akcie tak oslabily o 2,8 %.

V úterý vytáhly evropské burzy nahoru především farmaceutické společnosti. Třetí největší výrobce léků na světě francouzský Sanofi-Aventis zveřejnil výši svého zisku, ten dosáhl na horní hranici očekávání. To podpořilo i cenu akcií dalších výrobců jako britské společnosti GlaxoSmithKline (profil, názory) a nebo německé Schering (profil, názory).

Středeční obchodování se neslo ve znamení poklesu, směrem dolů táhly trh akcie důlních společností jako BHP Billiton a AngloAmerican, ceny mědi a dalších kovů při obchodování v Londýně spadly. Na negativní vývoj mělo vliv i opětovné probuzení obav, že vzestup sazeb v USA a Evropě zvýší společnostem náklady na financování jejích úvěrů a sníží atraktivitu dividend.

Ve čtvrtek se burzy nacházely v plusu a to díky ropným společnostem, jejíž akcie rostly povzbuzované vysokou cenou ropy. Naopak akcie leteckých společnosti jako například Air France-KLM Group a akcie výrobců elektřiny a její distributorů klesaly v obavách, že vysoká cena ropy sníží jejich zisky kvůli vyšším energetickým nákladům.

V pátek v poledne hodnoty evropských indexů byly v pozitivním teritoriu, očekávaly se totiž příznivé zprávy ze zámoří, které by měly povzbudit i evropské společnosti.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 3. 2005 9:53

Tak tem analytikum zkus napsat, treba to pro tebe udelaji. Ale silne pochybuji o tom, ze budes nejake akcie drzet 9 let. Jak tve prispevky pozoruji, investujes uplne jinak nez kolega Buffett. On hleda firmy, o nichz si mysli, ze teprve ukazou, co umi. Ty vybiras firmy, ktere to uz dokazaly. Pak cekas, dokud neklesnou na dno a pak se jich s opovrzenim zbavujes (Ericsson, Nokia...).

Zobrazit celé vlákno

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 3. 2005 15:11

Samozřejmě, zeptáme se kolegy Buffetta, to není žádný problém. Jestli to ale je vůbec potřeba, když tady máme takovou bednu.

Zobrazit celé vlákno

-12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: ropa opět roste, dolar stále klesá

28. 2. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: ropa opět roste, dolar stále klesá

Americké akciové indexy zažily největší denní propad od srpna loňského roku, také evropské burzy klesaly. Hlavní příčinou byla opět rostoucí cena ropy, která překonala dokonce 51 dolarů... celý článek

Akcie: rekordní hodnoty evropských indexů

21. 2. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: rekordní hodnoty evropských indexů

Většinu minulého týdne vládla na trzích pozitivní nálada, v USA i Evropě rostly ceny zejména technologických a energetických společností. Oslabení přišlo ve Spojených státech ve čtvrtek,... celý článek

Akcie: výrazné posilování na obou stranách Atlantiku

7. 2. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: výrazné posilování na obou stranách Atlantiku

Americká centrální banka podle očekávání zvýšila základní sazbu o 0,25 % na 2,5 %. Optimismus na burzy přinesly jak volby v Iráku, tak nově oznámené akvizice. Evropa se nenechala zahanbit,... celý článek

Akcie: nadějný začátek vystřídaly opakované ztráty

24. 1. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: nadějný začátek vystřídaly opakované ztráty

Začátkem minulého týdne si americké indexy připsaly největší jednodenní zisk v tomto roce, postupně ale během týdne ztrácely až se dostaly na svoji letošní nejnižší úroveň. Spousta... celý článek

Akcie: nezaměstnanost, drahá ropa a slabý dolar

17. 1. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: nezaměstnanost, drahá ropa a slabý dolar

Americké burzy negativně neovlivnila ani tak výše zveřejněného obchodního deficitu, který dosáhl rekordních 561,3 mld. dolarů, jako spíš opětovný růst ceny ropy a zvyšující se počet... celý článek

Partners Financial Services