Akcie: nezaměstnanost, drahá ropa a slabý dolar

Akcie: nezaměstnanost, drahá ropa a slabý dolar
Americké burzy negativně neovlivnila ani tak výše zveřejněného obchodního deficitu, který dosáhl rekordních 561,3 mld. dolarů, jako spíš opětovný růst ceny ropy a zvyšující se počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Zisky evropských firem naopak trápí levný dolar, kvůli silnému kurzu eura totiž řada firem nedosáhla očekávaných výsledků.

Spojené státy

Pondělí začalo mírně v negativním teritoriu, které přibližně po půlhodině obchodování opustilo a za poměrně slabé volatility hlavní akciové indexy lehce posilovaly. V závěrečné třetině dne se situace otočila a docházelo k oslabování, ale i tak závěr zůstal v kladných hodnotách. Technologický Nasdaq (profil, názory) si připsal 8,4 bodů, což znamenalo jeho první denní růst v tomto roce, Dow Jones (profil, názory) posílil o 17 bodů a S&P 500 (profil, názory) o 4 body.
Investiční společnost CSFB zvýšila doporučení z "neutral" na "outperform" u firmy Nokia (profil, názory), neboť předpokládá růst jejího podílu na trhu. Akcie tohoto výrobce mobilních telefonů posílily o 1,6 %. Pozitivní vyhlídky a vyšší zisky předpokládá CSFB i u společnosti Motorola (profil, názory), její akcie díky tomu vzrostly o 1,7 %. Pozitivně byla ohodnocena i společnost Altria, u které Morgan Stanley předpokládá vyřešení některých klíčových soudních sporů a možné rozdělení společnosti, akcie si připsaly 1,3 %.
Čistý zisk největšího výrobce hliníku, společnosti Alcoa (profil, názory), naopak poklesl z 33 na 30 centů za akcii. Provozní zisk se sice zvýšil na 39 centů za akcii, ale předpoklad činil 42 centů. Akcie oslabily o 0,7 %.

Úterní obchodování navázalo na pokles z pondělního závěru a negativní nálada se držela po celou obchodní seanci. Oproti pondělnímu závěru si Dow Jones pohoršil o 64,8 bodu, Nasdaq o 17,4 bodu a S&P 500 klesl o 7,2 bodu.
Výrobce polovodičů, společnost Intel (profil, názory), překonal očekávání analytiků. Podle zprávy za 4. čtvrtletí vzrostly tržby o 10 % a zisk v tomto období činil 33 centů na akci. Předpoklad byl 31 centů. Poklesem o více jak 26 % se předvedla polovodičová společnost Advanced Micro Devices (profil, názory), jež očekává pokles prodejů z důvodu vysoké konkurence. Bylo jí sníženo doporučení i cílová cena - z 25 na 15 dolarů. Investiční doporučení bylo také sníženo společnosti Hewlett-Packard (profil, názory), na což reagovaly její akcie poklesem o 3,7 %.

Po ne příliš optimisticky vypadajícím začátku obchodování se ve středu asi po hodině nálada na trhu změnila a akcie se vydaly vzhůru. Obchodní deficit Spojených států za 11 měsíců minulého roku, který se ukázal v rekordní výši 561,3 mld. dolarů, ani pokles amerických zásob ropy, který způsobil opět růst ceny ropy, neměly velký negativní vliv na akciový trh. Hlavní indexy dokonce posílily - Dow Jones o 61,6 bodů, Nasdaq o 12,9 bodů a S&P 500 o 4,7 %.
O pozitivní náladu se postarala hlavně nová investiční doporučení. Intelu byla zvýšena cílová cena na 30 dolarů od JMP Securities a akcie posílily o 2,8 %. Investiční společnost Goldman Sachs (profil, názory) zvýšila doporučení u firem zabývajících se telekomunikačním vybavením, díky čemuž posílily akcie společnosti Ciena o 6,7%.
S pozitivní zprávou přišel výrobce počítačů Apple Computer (profil, názory), jehož čtvrtletní výsledky překonaly očekávání analytiků a zisk na akcii se zvýšil ze 17 na 70 centů za akcii.

Od počátku čtvrtečního obchodování akcie mírně klesaly. K výraznějšímu propadu došlo po skončení evropského obchodování a nakonec Dow Jones oslabil o 112 bodů, Nasdaq o 22 bodů a S&P o 10,25 bodů. Negativní složkou byl růst počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti a růst ceny ropy, která se dostala přes 48 dolarů za barel.
Největší výrobce automobilů General Motors (profil, názory) sice potvrdil predikci zisku pro rok 2004, letos ovšem, očekává zisk nižší. Akcie společnosti tak oslabily o 2,8 %. Telekomunikační společnosti Verizon bylo sníženo investiční doporučení, na což reagovaly akcie poklesem o 3 %.

Během pátečního dopoledne se futures na akciové indexy nacházely lehce v pozitivním teritoriu.

Evropa

Pozitivní nálada z počátku pondělního obchodování dlouho nevydržela a prodejní pokyny převládly. Německý DAX (profil, názory) oslabil o 9 bodů a Dow Jones Euro Stoxx 50 (profil, názory) o 2,7 bodu. Indexy dolů táhly především společnosti v telekomunikačním sektoru, hlavně Deutsche Telecom, France Telecom a Telekom Austria, protože Morgan Stanley snížil hodnocení celého sektoru. Dařilo se však technologickým akciím v čele se společnostmi Nokia a Ericsson. Obchodníci věří v růst prodejů mobilních telefonů. Dařilo se také výrobcům čipů - ASML, STMicroelectronics, Infineon (profil, názory).

Ztrácelo i úterý. Pokles v tento den byl však podstatně silnější než v předcházejícím dni. Německý DAX oslabil o 49,4 bodu, britský FTSE (profil, názory) o 22 bodů a DJ Stoxx 50 o 24,1 bodu. O tento propad se postaraly hlavně technologické společnosti. Zisky firem totiž kvůli silnému kurzu eura vůči dolaru ve čtvrtém kvartále loňského roku nedosáhly očekávaných úrovní. Propad nastal po zveřejnění hospodářského výsledku TMicroelectronics. Oslabily také další firmy v sektoru – Infineon či ASML. Pokles se nevyhnul ani zajišťovnám, jako je Munich Re a Hannover Re, kterým Deutsche Bank změnila doporučení z "koupit" na "držet".

První polovina středečního obchodování nevykazovala žádné výraznější změny, poté ovšem opět došlo k prodejnímu tlaku a nakonec k podobnému poklesu jako v den předchozí. Nejhůře si vedly farmaceutické firmy, v čele s GlaxoSmithKline (profil, názory). Velká část tržeb těchto firem pochází z USA a oslabující americký dolar snižuje zisky této firmy. Dolů zamířily i technologické firmy, v čele se společnostmi Ericsson a SAP (profil, názory). Dařilo se sektoru maloobchodních prodejců, Carrefour a Dixons vykázaly vyšší zisky, než se původně čekalo.

I čtvrteční obchodování začalo optimisticky, ale opět postupně došlo ke korekci. Německý DAX se nemohl rozhodnout pro kladný či záporný rozdíl oproti předcházejícímu dni, nakonec seanci ukončil o 3,3 bodu výše než ve středu. Lépe dopadl britský FTSE, který si připsal 16,7 bodu a DJ Stoxx 50 skončil o 6,5 bodu výše. O růst DAXu se postaral hlavně Deutsche Telecom, Allianz a BASF. Agentura Reuters vykázala lepší než očekávaný předpoklad prodeje a nejnižší pokles zisku za poslední 3 roky. Dařilo se i ropným společnostem, které posilovaly díky rostoucí ceně ropy.

Páteční dopoledne bylo nejoptimističtější seancí tohoto týdne, o shodných 10 bodů posiloval DAX, FTSE i DJ Stoxx 50. Za tímto růstem stály energetické společnosti a banky.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: týden zaoceánských propadů

10. 1. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: týden zaoceánských propadů

Všechny tři hlavní americké indexy sestoupily ze svých tříletých maxim, ztrácely především akcie ropných společností, protože i cena ropy doznala dalšího poklesu. Burzy ovlivnila také... celý článek

Akcie: Evropa ovlivněna asijským neštěstím

3. 1. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: Evropa ovlivněna asijským neštěstím

Zemětřesení v Asii snížilo hodnotu akcií evropských cestovních kanceláří, leteckých společností a pojišťoven. V USA se v posledním týdnu roku 2004 obchodovalo jen málo, cena ropy klesla... celý článek

Akcie: před Vánoci jen mírné burzovní zklidnění

27. 12. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: před Vánoci jen mírné burzovní zklidnění

Minulý týden se hodnota indexu Dow Jones Industrial Average dostala na nejvyšší úroveň od června 2001, k optimistické náladě na Wall Street přispěl další pokles ceny ropy, akcie farmaceutické... celý článek

Akcie: Vánoce burzám svědčí

20. 12. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: Vánoce burzám svědčí

Americká centrální banka zvýšila podle očekávání úrokové sazby o 0,25 %. Index S&P500 se dostal na svoji nejvyšší hodnotu od 7. srpna 2001, Nasdaq Composite je ve srovnání s jeho úrovní... celý článek

Akcie: výrazné posilování dolaru

13. 12. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: výrazné posilování dolaru

Americká měna vystoupala na třítýdenní maximum vůči japonskému jenu, rostla také oproti euru. Toto posílení dolaru znatelně pomohlo evropským automobilkám, hvězdou se stala Porsche.... celý článek

Partners Financial Services