Akcie: výrazné posilování na obou stranách Atlantiku

Akcie: výrazné posilování na obou stranách Atlantiku
Americká centrální banka podle očekávání zvýšila základní sazbu o 0,25 % na 2,5 %. Optimismus na burzy přinesly jak volby v Iráku, tak nově oznámené akvizice. Evropa se nenechala zahanbit, burzy dosáhly nového dvou a půlleté maxima.

Spojené státy

V pondělí Wall Street rostla, optimismus totiž přinesly jak volby v Iráku, tak nové oznámené akvizice. Akcie Citigroup (profil, názory) vyrostly o 1,4 % a přispěly nejvíce k posílení indexu S&P 500 (profil, názory), který zvýšil svoji hodnotu o 0,9 %. Akcie druhé největší americké telekomunikační společnosti SBC Communications (profil, názory), která koupila za 16 mld. dolarů firmu AT&T (profil, názory) vyrostly o 0,5 %.

Během úterý svoje zisky akciové trhy prodloužily. Cena akcií třetí největší rafinerie v USA společnosti Valero Energy (profil, názory) vyrostly o 4,93 dolarů, tj. o 9,5 %. Společnost totiž uvedla, že v letošním roce se zvýší její zisk z rekordní úrovně 6,53 dolarů na akcii z roku 2004, zatímco analytici předpokládali pokles zisku na úroveň 4,81 dolarů na akcii. Akcie ropné společnosti Exxon Mobile (profil, názory) končily o 3 % výše, investiční banka Bear Stearns (profil, názory) totiž zvýšila její investiční doporučení diky předchozím výsledkům za poslední čtvrtletí.

Při středeční seanci si opět ceny akcií vedly úspěšně. Americká centrální banka podle očekávání zvýšila základní sazbu o 0,25 % na 2,5 %. Akcie společnosti Google (profil, názory) vylétly o 7,3 %, důvodem byly velmi dobré výsledky v posledním čtvrtletí - společnost provedla IPO v srpnu a nyní je její tržní kapitalizace dosahuje lepších výsledků než některé společnosti z indexu Dow Jones Industrial Average (profil, názory), jako např. McDonald´s (profil, názory) nebo General Motors (profil, názory). Společnost Boing (profil, názory) uveřejnila výsledky za poslední kvartál a to vedlo k posílení jejích akcií.

Ve čtvrtek si burzy vzaly oddechový čas a mírně oslabily. Svými výsledky nepřesvědčil největší internetový prodejce společnost Amazon.com (profil, názory), čtvrtletní výsledek představující zisk 35 centů na akcii (místo odhadovaných 40 centů) vedl k propadu akcií společnosti o 15 %. Akcie největšího prodejního řetězce oděvů společnosti Gap (profil, názory) přišly o 2 % na základě nižších než očekávaných tržeb v uplynulém měsíci.

Během pátečního dopoledního obchodování s futures na americké akciové indexy byly jejich hodnoty výše, protože se předpokládal příznivý trend z tohoto týdne.

Evropa

Na prahu nového týdne dosáhly evropské burzy na čerstvé dvou a půlleté maximum. Hvězdou dne se staly akcie nízko nákladové letecké společnosti Ryanair, které vystoupaly o 10 %. Společnost oznámila, že očekává výsledek za třetí čtvrtletí ve výši 34,5 mil. euro, což je výrazně více než odhadovaná výše zisku (20 mil. euro).

Růst trhů pokračoval i v úterý. Dobré výsledky očekávané v letošním roce vedly vzhůru akcie důlních a těžebních společností. Akcie společnosti Anglo American posílily o 3,8 %, BHP Billiton vyrostly o 3,2 % a akcie firmy Rio Tinto posílily o 3,6 %. Producent platiny společnost Lonmin vzrostla o 6 %, protože zveřejnila vyšší produkci.

I ve středu na burzách vydržel pozitivní trend, nejlépe si vedly akcie oceláren. Slabší poslední čtvrtletí vedlo k poklesu cen akcií švýcarské farmaceutické společnosti Roche o 5 %. Trhy zůstávaly v očekávání zasedání americké centrální banky, která měla po uzavření evropských trhů oznámit rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb.

Předposlední den v týdnu byl ve znamení mírné korekce. Proti vývoji na trhu šly akcie francouzské společnosti Carrefour, které získaly 2,3 %. Slabé výsledky poslaly dolů cenu akcií společnosti Alcatel, která klesla o skoro 13 %.

V pátek v poledne hodnoty evropských indexů pokračovaly v příznivém trendu celého týdne a nacházely se výše.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: nadějný začátek vystřídaly opakované ztráty

24. 1. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: nadějný začátek vystřídaly opakované ztráty

Začátkem minulého týdne si americké indexy připsaly největší jednodenní zisk v tomto roce, postupně ale během týdne ztrácely až se dostaly na svoji letošní nejnižší úroveň. Spousta... celý článek

Akcie: nezaměstnanost, drahá ropa a slabý dolar

17. 1. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: nezaměstnanost, drahá ropa a slabý dolar

Americké burzy negativně neovlivnila ani tak výše zveřejněného obchodního deficitu, který dosáhl rekordních 561,3 mld. dolarů, jako spíš opětovný růst ceny ropy a zvyšující se počet... celý článek

Akcie: týden zaoceánských propadů

10. 1. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: týden zaoceánských propadů

Všechny tři hlavní americké indexy sestoupily ze svých tříletých maxim, ztrácely především akcie ropných společností, protože i cena ropy doznala dalšího poklesu. Burzy ovlivnila také... celý článek

Akcie: Evropa ovlivněna asijským neštěstím

3. 1. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: Evropa ovlivněna asijským neštěstím

Zemětřesení v Asii snížilo hodnotu akcií evropských cestovních kanceláří, leteckých společností a pojišťoven. V USA se v posledním týdnu roku 2004 obchodovalo jen málo, cena ropy klesla... celý článek

Akcie: před Vánoci jen mírné burzovní zklidnění

27. 12. 2004 | Jiří Pospíšil

Akcie: před Vánoci jen mírné burzovní zklidnění

Minulý týden se hodnota indexu Dow Jones Industrial Average dostala na nejvyšší úroveň od června 2001, k optimistické náladě na Wall Street přispěl další pokles ceny ropy, akcie farmaceutické... celý článek

Partners Financial Services