Nejste si jisti v akciových kramflecích?

Nejste si jisti v akciových kramflecích?
Slova jako akcie a dividenda se v dnešní době skloňují ve všech pádech. Víme ale všichni, co se pod těmito termíny skrývá, jak je to se zdaněním výnosů z prodeje akcií a výplaty dividend nebo s jakými druhy těchto cenných papírů se můžeme setkat?

Akcie je cenný papír, který vydává akciová společnost za účelem získání kapitálu pro svůj vznik nebo rozšíření své činnosti. Jelikož jde o cenný papír, který vyjadřuje podíl na majetku, mluví se o něm jako o majetkovém cenném papíru. Vedle toho existují cenné papíry dluhové, které vyjadřují dluh vůči jejich držiteli. Sem patří kupříkladu dluhopisy či směnky.

S držbou akcií jsou spojena tři základní práva: právo podílet se na zisku společnosti určeného k rozdělení takzvanou dividendou, právo účastnit se a hlasovat na valné hromadě a konečně právo podílet se na likvidačním zůstatku společnosti v případě její likvidace.

Dividenda může být vyplácena buďto v penězích, dalších akciích a teoreticky i v majetku. Jako kuriózní příklad majetkové dividendy se ve finančních učebnicích uvádí případ jednoho krematoria, které svým akcionářům poskytlo dividendu ve formě slevy na vlastní služby.

Každá akcie má svou nominální hodnotu, která je podílem na základním jmění akciové společnosti. Dále má svou tržní cenu, což je cena stanovená na burze či mimoburzovním trhu. Vydávané akcie také mají svůj emisní kurz, což je cena, za níž se nově vydané akcie investorům nabízejí. Pokud je emisní kurz vyšší než nominální hodnota, rozdíl představuje tzv. emisní ážio. To je vedle základního jmění součástí vlastního jmění akciové společnosti.

Každá akciová společnost je povinna ve svých stanovách uvádět, kolik akcií hodlá celkem vydat, to jest počet autorizovaných akcií. Vedle toho existují emitované akcie, co jsou akcie, které společnost předchozími emisemi již vydala. Emitované akcie mohou být buďto v rukou akcionářů, pak jde o akcie v oběhu. Nebo mohou být v majetku samotné společnosti, která je vydala a později od akcionářů zpět odkoupila (viz "zpětný odkup"), a pak jde o vlastní akcie.

Akciové společnosti někdy provádějí zpětný odkup svých akcií (tzv. "share buyback"), čímž sledují řadu cílů, například:

  1. zvýšit poptávku po svých akciích a tím podpořit jejich tržní cenu;
  2. snížit základní kapitál;
  3. snížit vnější kontrolu nad společností;
  4. investovat přebytečnou hotovost;
  5. ovlivnit kapitálovou strukturu (tj. zvýšit zadluženost) a zvýšit tak výnosnost vlastního jmění;
  6. zvýšit zisk na akcii (k odkupu se používá hotovost, zisk se nemění a zároveň se snižuje počet akcií v oběhu);
  7. získat akcie pro programy účasti zaměstnanců na hospodaření podniku a rozhodování (ESOP);
  8. vrátit akcionářům hotovost, která se na rozdíl od dividendy nedaní (pokud akcionáři drží akcie déle než 6 měsíců).

Akciové společnosti někdy provádějí u svých akcií také tzv. "štěpení" (též "split"). Jde o zvýšení počtu akcií v oběhu rozdělením stávajících akcií. Například "split" v poměru 2:1 znamená, že současní akcionáři obdrží ke každé své akcii ještě jednu, přičemž nominální hodnoty obou budou od nynějška poloviční. Štěpením akcií se podniky snaží snížit tržní cenu svých akcií, která se svým růstem stává pro drobného akcionáře stále méně dostupná.

Investice do akcií s sebou nesou výhodu v podobě osvobození od daně z příjmů. Výnos z prodeje akcií totiž není zdaněn, pokud k němu došlo déle jak po 6 měsících od data nákupu. Nevýhodou investic do akcií je zdanění dividend patnáctiprocentní sazbou srážkové daně.

Mezi akciemi lze rozlišit několik druhů. Akcie kmenové (základní) jsou akcie běžné, s nimiž nejsou spojena žádná zvláštní práva. Akcie přednostní (prioritní) umožňují přednostní výplatu dividendy a podílu na likvidačním zůstatku před akcionáři držícími kmenové akcie; stanovy akciové společnosti však mohou omezit právo přednostních akcionářů hlasovat na valné hromadě. Akcie zaměstnanecké potom podniky vydávají zaměstnancům jako formu odměny i prostředek motivace.

Akcie mohou existovat ve dvou podobách: listinné, kdy fakticky existují jako cenný papír, který má akcionář u sebe uschován, nebo v podobě zaknihované, kdy jsou registrovány v registru cenných papírů, u nás ve Středisku cenných papírů.

Akcie se mohou lišit také ve své formě. Existují akcie na jméno, které jsou vázány na konkrétního akcionáře, takže vykonávat práva spojená s těmito akciemi může pouze akcionář zapsaný v seznamu akcionářů. Jejich převod je možný rubopisem a předáním, přičemž akciová společnost může převod podmínit svým souhlasem. Dále existují akcie na doručitele, které nejsou vázány na konkrétního akcionáře a výkon práv s nimi spojenými může provádět ten, kdo je jejich majitelem. Jejich převod je možný pouhým předáním.

Je vám tato problematika blízká? Jaké máte zkušenosti s obchodováním s akciemi? Jaké držíte cenné papíry?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Chcete také vydělávat na cenných papírech?

16. 9. 2004 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Chcete také vydělávat na cenných papírech?

Jak se zapojit do obchodování s cennými papíry? Jaké příkazy komu a jak zadávat? Co dělat, abychom minimalizovali ztrátu? Nejen na tyto otázky vám dnes nabízíme odpověď. Pro představu... celý článek

Indexy: zrcadla akciových trhů i celých ekonomik

26. 8. 2004 | redakce Peníze.CZ

Indexy: zrcadla akciových trhů i celých ekonomik

Své indexy zachycující vývoj akciových trhů mají burzy, mimoburzovní trhy, ale i mnohá média. Kdo a proč sleduje tyto veličiny? O čem vypovídají a kterým číslům věnovat pozornost?

Burzy, které hýbou světem

25. 8. 2004 | redakce Peníze.CZ

Burzy, které hýbou světem

New York Stock Exchange, Nasdaq, Frankfurtská burza a další jsou místa určená k emisi, nákupu a prodeji cenných papírů. Jak fungují tyto hlavní články kapitálových trhů? A jak se obchoduje... celý článek

Kapitálový trh není strašák

13. 8. 2004 | redakce Peníze.CZ

Kapitálový trh není strašák

Burza cenných papírů, mimoburzovní trhy, dividendy, akcie, kupónové platby, dluhopisy... Pojmy, s kterými se neustále setkáváme, přesto nejsou všem zcela jasné. Přijměte naše pozvání... celý článek

Návrat akciového býka II.

5. 2. 2004 | Stanislav Volek

Návrat akciového býka II.

V rámci našeho hodnocení výkonnosti akciových trhů za loňský rok se dnes podíváme do západní Evropy. Jak se tedy fondům rozvinutých evropských zemí dařilo?

Partners Financial Services