Zkontrolujte si své tisícovky

Zkontrolujte si své tisícovky
Některé bankovky hodnot tisíc a pět tisíc korun budou staženy z oběhu. Zajímá vás důvod této operace a také jak poznáte, které bankovky budou staženy?

Při nakupování v obchodě a vybírání peněz v bance či bankomatu se nyní můžete setkat s více různými vzory jednotlivých bankovek. Například padesátikorunová bankovka je v oběhu ve třech variantách (z let 1993, 1994 a 1997). Jednotlivé vzory se od sebe liší často jen v drobnostech.

neplatné bankovky z roku 1993 poznáte:
Na bankovkách vzoru 1993 obou hodnot schází grafický symbol (1000 Kč; 5000 Kč) na širokém nepotištěném okraji rubové strany bankovek.
Na bankovkách vzoru 1993 obou hodnot schází lesklý iridiscentní pruh (1000 Kč; 5000 Kč) na lícní straně vpravo od portrétu.
Na bankovkách 1000 Kč vzoru 1993 chybí na lícní straně nahoře uprostřed lipový list tištěný opticky proměnlivou barvou na lícní straně. Na bankovce 5000 Kč vzoru 1999 byla opticky proměnlivá barva, kterou je vytištěn šestiúhelník s hlavou lva na lícní straně, změněna. Je výraznější, mnohem lépe rozlišitelná a mění se ze zlaté na zelenou. Na vzoru 1993 se měnila z fialové na zelenou. Současně s opticky proměnlivou barvou byl upraven i tvar a směr linek tvořících hřívu lva.
Jiný tvar má soutisková značka (1000 Kč; 5000 Kč) neboli průhledka, jejíž části jsou viditelné v jednom z horních rohů bankovky na obou stranách. Písmena 'CS' v původní značce nahradila písmena 'ČR'.
V papíru bankovek vzoru 1996 resp. 1999 jsou použita viditelná oranžová ochranná vlákna (1000 Kč; 5000 Kč).
Rozdílné je označení bankovek letopočtem (1000 Kč; 5000 Kč).
Pramen: Česká národní banka

Federální bankovky

Padesátikoruna z roku 1993 má oproti novějším vzorům drobné odchylky v barevnosti, má menší vodoznak, nemá ochranná vlákna, odlišuje se v mikrotextu a soutisková značka má podobu písmen 'CS'. Část série dvousetkorunových bankovek z roku 1993 má dokonce mikrotext 200 Kčs. "Tehdy byly připravované ještě pro Československo," uvedl Miroslav Matějka z peněžní sekce ČNB.

A čím budu platit?

Bankovky tisíc a pět tisíc korun se vyskytují ve dvou vzorech. Tisícikoruny byly vytištěny v roce 1993 a novější v roce 1996. Pětitisícikorunové bankovky jsou v oběhu ve vzorech z roku 1993 a z roku 1999. Jednotlivé verze se však od sebe podstatně liší. Bankovní rada České národní banky proto rozhodla o ukončení platnosti starších vzorů těchto dvou bankovek.

Od prvního července tohoto roku končí platnost bankovek 1000 korun a 5000 korun vzoru 1993. Od tohoto data tedy nebude možné tímto vzorem bankovek platit za zboží a služby.

Po dobu tří let (do 30. června 2004) by měly tyto bankovky vyměňovat všechny banky s pokladní službou. Předpokládá se, že nejméně do roku 2010 se budou bankovky vzoru 1993 obou hodnot vyměňovat na pobočkách ČNB. Ve Velké Británii a také například v Německu však lhůta pro stažení neplatných bankovek stanovena nebývá.

Proč nedochází ke stažení i dalších bankovek, které jsou v oběhu ve více variacích? Na dotaz, proč zůstává v oběhu dvoutisícikorunová bankovka z roku 1996, které chybí lesklý iridiscentní pruh, oranžová ochranná vlákna a má jiný tvar soutiskové značky, Miroslav Matějka odvětil: "Všechny bankovky již mají všechny podstatné ochranné prvky. Další stahování se zatím neplánuje."

Evropský standard?

Podle vyjádření Pavla Palivce z tiskového odboru ČNB nebyly ochranné prvky vzorů z roku 1993 nekvalitní. "My jsme jejich kvalitu ještě zvýšili a přidali jim některé, jež jsou pro laiky lépe rozeznatelné," vysvětlil Palivec. Ochrana českých bankovek je na velmi vysoké úrovni srovnatelné s ostatními evropskými zeměmi, uzavřel Palivec.

Máte přehled, jaké bankovky máte v peněžence? stalo se vám někdy v minulosti, že jste si některé bankovky nestihli vyměnit? Vyznáte se v ochranných prvcích peněz? Napište nám, ať je vaše odpověď jakákoliv.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 6. 2001 9:12, TGP

Nevím, jestli to všichni stihnou. Nemyslím, že budu schopen vše po každé kontrolovat, vždycky si prohlížet každou obdrženou bankovku. Myslím, že to bude docela zmatek.

+17
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Partners Financial Services