100% hypotéky končí. Poradíme vám, jaké jsou další možnosti ve financování bydlení

PR článek | rubrika: PR Článek | 17. 10. 2016
Stoprocentní hypotéky od října končí. Avšak jedná se opravdu o definitivní konec? Skutečně zájemci o úvěr ve výši 100 % hodnoty nemovitosti v bance neuspějí? Pokud si myslíte, že bez úspor si vlastní bydlení již nepořídíte, pak jste na omylu. Řešení tu stále je.
100% hypotéky končí. Poradíme vám, jaké jsou další možnosti ve financování bydlení

Česká národní banka zpřísňuje podmínky získání hypotečního úvěru. Bankám tak doporučuje omezit poskytování 100% hypoték. To, zda se banky budou doporučením ČNB řídit, je ale jen na nich.

Úrokové sazby hypoték opět klesly. Zájem o úvěry se zvyšuje

Na hypotečním trhu dochází ke změnám. Centrální banka chce předejít exekucím. Pomoci v boji proti zadluženosti by mělo omezení 100% hypoték. Ty jsou zatím stále ještě velmi snadno dostupné, a to díky rekordně nízkým úrokovým sazbám. Průměrná výše úroků opět nepatrně klesla. Nyní je možné sjednat hypotéky se sazbou kolem 1,84 %. Přitom ještě v roce 2008 byly úroky ve výši 5,82 %.

Atraktivní nabídky lákají ke sjednání úvěru na bydlení i ty zájemce, kteří by za předpokladu vyšších úroků nad hypotékou ani neuvažovali. Avšak právě nízké úrokové sazby a 100% hypoteční úvěry bez dalších úspor mohou v budoucnu stát za neschopností splácet. Zapotřebí je pamatovat, že čím vyšší je hypotéka, tím delší je i doba splácení. Nyní výše měsíční splátky může být za pár let pro rodinu nepředstavitelnou a především nesplatitelnou částkou.

Jaká doporučení Česká národní banka vydala?

  • Od října roku 2016 by dle doporučení centrální banky měly finanční instituce nabízet hypotéky do 95 % LTV. Znamená to tedy, že zákazník se musí na koupi nemovitosti podílet alespoň z 5 % vlastními úsporami.
  • Od dubna 2017 by se podmínky měly ještě více zpřísnit. Banky by měly poskytovat úvěry na bydlení v maximální výši 90 % hodnoty nemovitosti. Přistoupí-li banky na toto omezení, budou muset zájemci disponovat penězi v minimální výši 10 % z hodnoty nemovitosti.
  • Centrální banka neomezuje pouze výši hypotéky. Finančním institucím doporučuje i ideální objem poskytnutých hypotečních úvěrů. Ty s LTV 85 až 95 % by neměly přesahovat 10 % z celkového objemu sjednaných hypoték. Od dubna by objem u úvěrů na bydlení s výší 80 až 90 % hodnoty nemovitosti neměl přesáhnout 15 %.

100% hypotékám není 100% konec

Doporučení centrální banky jsou pouze návrhy, které ostatní bankovní domy mohou a nemusí přijmout. Stále tak může být stoprocentní půjčka na bydlení v portfoliu finančních institucí.

Co ale dělat, když vám banka nechce poskytnout 100% hypotéku a vy nemáte vlastní úspory?

Řešením je kombinace hypotéky s nezajištěným úvěrem, který si sjednáte ve výši 5 % hodnoty vámi kupované nemovitosti. Po schválení půjčky vyčkáte, až vám peníze přijdou na účet. Poté zajdete do jiné banky, kde zažádáte o úvěr na bydlení ve výši 95 % hodnoty nemovitosti. Budete-li již předem vědět, že máte zájem o hypotéku s nižším limitem LTV, pak je zapotřebí nezajištěný úvěr sjednat ve vyšší výši. Zároveň je pro úspěch důležité, aby peníze před zažádáním o hypotéku již byly na vašem účtu.

Splácení obou úvěrů si dobře spočítejte

Jestliže nemáte žádné úspory, které byste mohli alespoň z části využít ke koupi nemovitosti, pak je kombinace úvěrů chytrým řešením. Vždy je ale zapotřebí mít vše dobře promyšlené a nepodceňovat výpočet hypotéky.

Dva úvěry znamenají dvě splátky a tudíž i více nákladů. Vhod proto přijdou našetřené alespoň nějaké peníze, které vykryjí případný výpadek příjmů. Dobré je také zvážit pojištění neschopnosti splácet.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 6 komentářů

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Partners Financial Services