Malé peníze: Končí banka, u které mám hypotéku. Co mám dělat?

Jan Müller | rubrika: Když se řekne | 28. 6. 2013 | 1 komentář
Není to tak dlouho, co skupina AXA oznámila, že zavře svoji banku a nadále se bude orientovat jenom na pojišťovnictví. Několik set klientů „prodala“ i s jejich hypotékami UniCreditu. Je to běžný postup? Jsou i jiné scénáře? S odpověďmi je tu Jan Müller z webu Malé peníze.
Malé peníze: Končí banka, u které mám hypotéku. Co mám dělat?

V redakční poště přistála takováhle otázka:

Před několika lety jsem si pořídil hypotéku u nejmenované malé banky. Docela mě proto vyděsila nedávná informace o odchodu AXA Bank – která také nepatřila mezi bankovní obry – z České republiky. Vysvětlete mi prosím, co by se stalo s mým hypotečním úvěrem, pokud by se má banka také rozhodla z Česka odejít? Nebo – nedejbože – pokud by zkrachovala?

Co na to Jan Müller?

Malé peníze: Otázka je vlastně položená ze zvláštního, „dušínovského“ úhlu: tazatel má obavu, že banka, od níž si půjčil, přestane z nějakého důvodu existovat. Ale není snem každého dlužníka, aby jeho věřitel zmizel ze světa? Neexistující věřitel (v našem případě banka) totiž těžko bude – ani nemůže – požadovat další splátky, které jí dlužník má ještě odevzdat.

Jenže... nežijeme už ve světě, kde by se taková věc mohla za běžných okolností stát. Jistě tušíte, že to bude jinak. V zásadě tu jsou následující možnosti.

Anketa

Myslíte, že v dohledné době nás navždy opustí další banka?

Odchod i krach – prodají vás

Nejobvyklejší variantou je prodej úvěrového portfolia jiné instituci. Pokud banka ví, že bude svoji činnost tlumit nebo ji zcela ukončí, pokusí se nejprve úvěrové portfolio nabídnout na trhu jiným finančním institucím. V rámci prodeje portfolia může ještě utržit nějaký zajímavý peníz. Hypotéky jsou stabilními půjčkami s poměrně nízkým poměrem selhání. To je dáno tím, že klasická hypotéka je půjčka na nemovitost, kde věřitel sám bydlí, takže si věřitel dá splátky takového úvěru vysoko na žebříčku svých priorit.

Instituce, jež úvěrové portfolio nakoupí, tím získá další škálu klientů, aniž musela vynakládat úsilí na jejich získání, náklady na reklamu, na prodejní síť a podobně. Kromě toho může těmto novým zákazníkům formou křížového prodeje nabízet a prodávat i další produkty a tím „výnosnost“ těchto klientů zvýšit.

Prodej portfolia se uskuteční i v případě, že dojde ke krachu instituce. Správce konkurzní podstaty (nebo likvidátor v případě likvidace společnosti) budou pravděpodobně také nejprve nabízet portfolio k prodeji.

Ovšem ne vždycky jsou končící instituce při prodeji dostatečně šikovné a ne vždycky je portfolio dostatečně atraktivní na to, aby je někdo koupil. Pak může dojít k běžné dohodě o tom, kdo portfolio zkrátka převezme.

Počkají si

Je tu samozřejmě i druhá možnost, kterou je nechat doběhnout všechny termíny splátek. Jde o sekundární řešení situace, tedy v případě, že se prodej nepodaří. Neuskutečněný prodej nemusí být vždy známkou neschopnosti prodávajících či známkou nekvalitního portfolia. Může jít o situaci, kdy například je portfolio kvalitní a nabídky na jeho odkoupení jsou hluboko pod jeho výtěžností v případě, že by se nechaly splátky všech úvěrů doběhnout.

Je o situaci časově a organizačně mnohem náročnější, než je prodej portfolia. Musí se totiž zajistit běh provozní části banky až do konce splatnosti posledního úvěru. Banka musí po celou tu dobu držet licenci na bankovní činnost, a musí tedy také zajišťovat všechny činnosti, které jsou podle zákona k udržení licence povinné. To v praxi znamená, že může ihned ukončit činnost pouze obchodních útvarů; zbývající útvary se mohou utlumovat postupně podle toho, kolik ještě zbývá běžících úvěrů.

Tedy, milý tazateli, nebojte se – o vaši hypotéku, respektive o vaši povinnost platit včas její splátky, bude určitě náležitě postaráno.

Partnerem rubriky Malé Peníze je web Malé peníze, praktický průvodce světem osobních financí.
Chcete-li autorům webu poslat svůj dotaz i vy, napište na info@malepenize.cz.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+27
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bez hypotéky!

26. 5. 2013 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Bez hypotéky!

No to víte, že jde stavět i bez hypotéky. A do základů zalijte betonem dědečka, aby byla stavba úspěšná.

Malé peníze: Fixace nových úroků hypotéky půl roku předem?

20. 5. 2013 | Jan Müller

Malé peníze: Fixace nových úroků hypotéky půl roku předem?

Sazby úroků u hypotečních úvěrů jsou proklatě nízko. Když teď přijde banka s návrhem, že vám nové úroky hypotéky podrží už půl roku před tím, než vám skončí dosavadní fixace, zní to... celý článek

Komu patří peníze v bance?

29. 4. 2013 | Jan Dvořák | 22 komentářů

Komu patří peníze v bance?

Když se začalo mluvit o danění vkladů v kyperských bankách, začalo se mluvit také o zločinu a krádeži. Možná je takové pojmenování kyperských událostí výstižné z nějakého morálního... celý článek

Novinky na hypotečním trhu v roce 2013

11. 4. 2013 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Novinky na hypotečním trhu v roce 2013

V letošním roce bude na hypotečním trhu pořádně rušno. Odborníci soudí, že úrokové sazby zůstanou nízko, čeká nás vlna refinancování starých smluv a ke všemu je na spadnutí tvrdý boj... celý článek

Malé peníze: Krize za dveřmi. Úspory do banky, nebo do slamníku?

15. 2. 2012 | Jan Müller | 29 komentářů

Malé peníze: Krize za dveřmi. Úspory do banky, nebo do slamníku?

Je čas vzít pytel a běžet do banky vybírat úspory? Bude jim pod polštářem líp? Nebo je zatím máte nechat na účtu být a klidně spát? Je jedna banka lepší než dvě banky? Na otázky čtenářů... celý článek

Partners Financial Services