Dvoumilionová pokuta pro firmu Rickabys. Česká obchodní inspekce přitvrzuje

Nedávno jsme se nevybíravě opřeli do České obchodní inspekce: napsali jsme, že její boj s úvěrovými žraloky je bezzubý. Vadilo nám, že pokuty pro úvěrové predátory jsou směšně nízké a hlavně – že inspekce tají jména provinilců. Uběhlo osm dní a ČOIka přitvrdila: za klamavé a agresivní praktiky udělila firmě Rickabys dvoumilionovou pokutu. Co si o tom myslíte?
Dvoumilionová pokuta pro firmu Rickabys. Česká obchodní inspekce přitvrzuje

Když v březnu nastoupil do čela České obchodní inspekce Vladimír Velčovský, sliboval změnu kurzu: přísnější postihy pro provinilce a hlavně uveřejňování jejich jmen. Když ale inspekce uveřejnila zprávu o pokutách pro úvěrové žraloky za první čtvrtletí, zdálo se, že nový ředitel ztratil vítr z plachet dřív, než ho vůbec nabral. Pokuty pro hříšníky dosahovaly většinou desetitisíců, což je, jak jsme poznamenali v článku z minulého týdne, suma, kterou s přehledem vytáhnou z jednoho průměrně naivního klienta. A jména hříšníků inspekce opět neprozradila. Právě újma na cti, špatná pověst a vyvěšení na černou listinu přitom může platit mnohem víc než pokuta. Spotřebitelé by tak věděli, komu se vyhnout obloukem. Jenže jmen jsme se nedočkali.

A tak jsme si do inspekce rýpli: Bezzubý boj s úvěrovými žraloky. Chceme jména provinilců!

V komentáři si přisadil i Tomáš Prouza: Úvěroví žraloci na povodňové vlně

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme v rubrice Co si o tom myslíte? glosovali, jak jsou na nás politikové hodní, jak se každý hledí ukázat při/po povodních v nejlepším světle:

... a po týdnu je scéna nasvícená úplně jinak, než si vůbec kdo asi dokázal představit. Snad i proto se diskuze pod článkem prakticky nekonala. A tak si i knížku pro nejinspirativnějšího diskutéra schováme na příště.

Do týdne a do dne!

Od našeho článku o bezzubém boji s úvěrovými žraloky uběhlo přesně osm dní a Česká obchodní inspekce oznámila, že udělila dvoumilionovou pokutu liberecké firmě Rickabys nabízející zprostředkování spotřebitelských úvěrů. Jejím jednatelem a majitelem je podle obchodního rejstříku jistý Barnabáš Hugyár.

Tady už se o drobné rozhodně nejedná – spíš o pořádné klepnutí přes prsty. A hlavně: bylo jednoznačně řečeno, kdo pokutu dostal (a na koho si tudíž spotřebitelé mají dávat pozor). „Společnost při své zprostředkovatelské činnosti užívala zákonem o ochraně spotřebitele zakázané klamavé i agresivní obchodní praktiky tím, že neposkytovala zájemcům o úvěr povinné informace a zneužívala jejich nepříznivé situace,“ řekl k tomu ředitel inspekce Vladimír Velčovský.

Příliš drahá linka

Podnikání firmy Rickabys není nijak výjimečné, stejný „byznys plán“ má v Česku celá řada společností. V inzerátech šla firma klientům na ruku – nabízela rychlou půjčku, ihned, až do domu, bez dokládání příjmů… Stačilo jen zavolat. Jenže. Ke sjednání půjčky se využívala linka začínající neblaze proslulým trojčíslím 900. Taxa za minutu hovoru dělala 95 korun.

A hovor se jako na potvoru protahoval, údaje se opakovaly a ověřovaly, a znovu opakovaly a znovu ověřovaly… Abyste se nakonec dozvěděli, že žádnou půjčku nedostanete. Tedy až po čase. Nejprve firma spotřebitelům podle ČOI tvrdila, že půjčka byla schválena – ačkoli neměla v úmyslu peníze půjčit. „A také tvrdila, že peníze provolané na drahé telefonní lince budou žadateli následně vráceny, což se nestalo,“ doplňuje mluvčí ČOI Gaidoš.

Ve výsledku žádný zákazník půjčku nedostal. Zato účty za telefon vystřelily k astronomickým částkám – podle ČOIky i k desetitisícům. Když inspekce prověřovala, kolik úvěrových smluv společnosti Rickabys uzavřela od začátku roku, zjistila, že žádnou. „Pouze zprostředkovává úvěry pro firmu Fiusit. Tuto informaci však během telefonního hovoru spotřebitel nedostal, stejně jako půjčku – jediným výsledkem byl vysoký telefonní účet,“ dodává mluvčí inspekce Denis Gaidoš.

Dobrá zpráva

Drahé linky a esemesky mají stopku!

Poslední novelizace zákona o spotřebitelském úvěru zatnula tipec používání neblaze proslulých devítistovek, vysoce zpoplatněných telefonních linek. Novela je účinná od letošního února:

Zákon o spotřebitelském úvěru, § 18b

Takže tohle už by měla být minulost:

Inspekce začala firmu prošetřovat na základě stížností spotřebitelů. Uvedeného jednání se podle inspekce prokazatelně dopustila nejméně na pěti lidech. Dobrá zpráva je, že má smysl si na podvodníky a vykuky stěžovat. A že Česká obchodní inspekce dokáže účinně jednat. My jí za tenhle zářez dáváme palec nahoru. A doufáme, že po první vlaštovce přiletí i další.

Co si o tom myslíte vy? Napadlo vás někdy obrátit se na Českou obchodní inspekci se stížností? Věříte, že se nekalé praktiky v oblasti spotřebitelských úvěrů začnou přísně postihovat? Své názory a postřehy pište do diskuze. Pokud se tam objeví nějaký opravdu zajímavý a podnětný, rádi ho odměníme knížkou z nakladatelství Grada. Jen nám nezapomeňte nechat kontakt. 

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

L. Neščáková: Jak skončit pracovní poměr z pohledu zaměstnavatele a zaměstnance

Publikace se zabývá všemi způsoby skončení pracovního poměru, dohod o provedení práce a dohod o pracovní činnosti.

J. Jakubka, Z. Schmied: Zákoník práce 2013 s výkladem

Publikace zahrnuje komplexní seznámení se změnami, které přinášejí všechny novely zákoníku práce.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

27. 6. 2013 8:24 | kukačka

....A doufáme, že po první vlaštovce přiletí i další.... - N E D O U F E J T E . Po dvaceti letech praxe u ČOI říkám, že je to bílá vrána, protože se jedná o Liberec. Ještě Vary a Plzeň pracují jak se má.
Když inspektor navrhne pokutu 3 tisíce, podnikatel odmítne zaplatit a jde do správního řízení, co myslíte že dostane? Sotva jeden tisíc ve správním řízení. Promiňte, nemohu se podepsat.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 6. 2013 22:01 | Bára

konečně se čoika rozhoupala a udělila pokutu za takovýhle praktiky!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeny všechny 2 komentáře

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česko po viróze: po odpouštění přehrad přichází odpouštění daní

13. 6. 2013 | Petra Dlouhá | 4 komentáře

Česko po viróze: po odpouštění přehrad přichází odpouštění daní

Smršť špatných zpráv je (snad!) za námi. Lidi zasažené povodní čeká tvrdá dřina, řada z nich si bude muset domov vybudovat od nuly. Ministr Kalousek se vzpamatoval z „virózy“ a rozhodl,... celý článek

Úvěroví žraloci na povodňové vlně

11. 6. 2013 | Tomáš Prouza | 5 komentářů

Úvěroví žraloci na povodňové vlně

Velká voda nám přinesla půjčky na odstraňování následků povodně. A možná taky konečně i šanci chytit lichváře do pasti formulací současného trestního zákoníku. Otázka je, jestli si... celý článek

Bezzubý boj s úvěrovými žraloky. Chceme jména provinilců!

10. 6. 2013 | Petra Dlouhá | 7 komentářů

Bezzubý boj s úvěrovými žraloky. Chceme jména provinilců!

Zpřísníme pokuty a uveřejníme jména hříšníků – to je hlavní poselství, se kterým na začátku března nastoupil do funkce nový šéf České obchodní inspekce. Minulý týden inspekce uveřejnila... celý článek

Nový šéf České obchodní inspekce: Konec tajností, zveřejníme všechny pokuty

31. 3. 2013 | Petr Kučera | 3 komentáře

Nový šéf České obchodní inspekce: Konec tajností, zveřejníme všechny pokuty

Spotřebitelé by konečně mohli snadno zjistit, komu Česká obchodní inspekce uložila pokuty za porušení zákona. Otevřenější přístup ke zveřejňování konkrétních výsledků kontrol plánuje... celý článek

Spotřebitelské úvěry. Poškození v kauze CPE: Upsali jsme se ďáblu

18. 2. 2013 | Petra Dlouhá | 18 komentářů

Spotřebitelské úvěry. Poškození v kauze CPE: Upsali jsme se ďáblu

V prosinci jsme uveřejnili příběh Lady Seimlové. Chtěla půjčku od společnosti CPE – Credits of Private Equity: úvěr nedostala, zato ji firma připravila o dvacet tisíc korun. Po uveřejnění... celý článek

Partners Financial Services