Business intelligence je nemilosrdná, pravdu nepřikrášluje

Miroslav Hlaváč | rubrika: BrandInsight | 24. 11. 2023
O horkém trendu, nástrojích business intelligence (BI), v současné době slyšíme doslova ze všech stran. Pokud už je střední či větší firma nepoužívá, minimálně se o ně živě zajímá. Proč?
Business intelligence je nemilosrdná, pravdu nepřikrášluje

Zdroj: Asseco Solutions

Business intelligence (BI) prochází a vyhodnocuje informace, které má firma k dispozici. Nástroje business intelligence vyhledávají a rozkrývají na první pohled ne zcela zřejmé vztahy mezi čísly, uloženými ve vašich informačních systémech či dalších datových zdrojích, a snaží se dávat je do kontextu, který by vám přinesl přidanou hodnotu – zvýšení tržeb, snížení stavu skladových zásob, zefektivnění výroby.

K tomu, aby z nástrojů business intelligence bylo možné něco vytěžit, je třeba využít odborníka, který chápe, co zobrazovaná data znamenají. Pro co největší ulehčení využívají moderní nástroje business intelligence obvykle souhrnné grafické vizualizace. 

Business intelligence je nemilosrdná, žádný sentiment, žádné osobní sympatie či antipatie, jen tvrdá data. Přínosem může být pro úspěšné firmy, kterým se daří – dokáže ještě zvýšit efektivitu či ziskovost. Firmám, které naopak nejsou v nejlepší ekonomické kondici, zas dokáže pomoci identifikovat problémové oblasti a na základě historických dat predikovat budoucí vývoj.

Miroslav Hlaváč

MIroslav Hlaváč
Zdroj: Asseco

Vedoucí obchodních týmů pro oblasti ENT, Cloud & BI ve společnosti Asseco Solutions. Problematice podnikových informačních systémů se věnuje dlouhodobě. Během kariéry Miroslav Hlaváč vystřídal různé IT pozice. Věnoval se zakázkovému vývoji, DMS, BI i ERP systémům. Zastřešoval implementaci systému na řízení obráběcích nástrojů tvořených principy Industry 4.0.

Inteligentní nástroje

Dnešní svět business intelligence představuje velmi širokou paletu nástrojů.

Pro koncové uživatele je nejdůležitější prezentační/reportingová vrstva, s tou se většinou dostávají poprvé do styku v momentě, kdy jim přestává stačit „praotec“ všech reportingových nástrojů MS Excel.

Skutečným srdcem business intelligence jsou ale data, data předpřipravená v datových kostkách, nad kterými se pak tvoří samotné reporty. Otevřené ERP (enterprise resource planning – plánování podnikových zdrojů) systémy, jako je například Helios, dokážou být moderním nástrojům business intelligence skvělým partnerem. Příkladem může být zpracování dat v externích datových kostkách, která dokážou být následně zobrazena přímo v reportovacích modulech.

Kouzlo business intelligence ovšem nespočívá jen v hodnocení minulosti, velkým tématem je predikce budoucího vývoje. Na základě historických dat a informací lze modelovat budoucí vývoj, a díky tomu se na další období lépe připravit, změnit obchodní či celofiremní strategii.

O využívání business intelligence se vyplatí uvažovat firmám s velkým množstvím dat. Ve velkém množství data přestávají být přehledná, a je tedy pravděpodobné, že se v nich ztrácejí důležité informace, případně je časově velmi náročné informace z nich získat.

Přehledný reporting

Přehlednost je jedním ze základních přínosů business intelligence, interaktivnost druhým. Mít neustálý přehled o plnění obchodního plánu na aktuální kvartál, přehled dostupný na jediný pohled, je pro obchodního manažera velice důležité. Ještě cennější je ale možnost po jednom kliknutí na graf zjistit, kteří obchodníci, které regiony nebo které produkty se za naplněním plánu skrývají. I tohle dnes běžně nástroje business intelligence nabízejí.

Reporting je základní nástroj pro řízení každé trochu větší firmy. Inteligentní podnikové informační systémy dokážou tyto reporty generovat automaticky, na základě předpřipravených pravidel. Nadstavbové BI nástroje tomu poté dodají interaktivitu.

Jedna pravda

Jednou z největších přidaných hodnot BI je vytvoření takzvané jedné pravdy (Single Point of Truth). Principem je, že všechna data, s nimž manažeři pracují, jsou na jednom místě a reporty i analýzy se dělají nad stejnou datovou základnou. Tento proces zajistí, že nedochází ke zkreslení, chybné interpretaci či jiné modifikaci dat. Firma i uživatelé BI tak mají jistotu, že pracují s reálnými daty, které nelze zpochybnit.

Manažeři se pak rozhodují na základě tvrdých dat. A to nejen dat z informačních systémů, ale i z dat, které se získají přímo z mobilních zařízení skladníků, výrobních strojů, či GPS z dopravních prostředků. Po implementaci BI a jejího zapojení do firemního rozhodování se stává BI nepostradatelným společníkem každého manažera, který získá silný nástroj na podporu rozhodování.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Miroslav Hlaváč

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Partners Financial Services