Co se stane, když ČNB zvýší, nebo sníží úroky

Jan Pekař | rubrika: Když se řekne | 31. 3. 2008 | 6 komentářů
Co se stane, když ČNB zvýší, nebo sníží úroky
Když se řekne, že Česká národní banka zvýšila úrokové sazby, řadě majitelů hypoték se zježí vlasy hrůzou. Jenže změna úroků má mnohem větší dopady, než jen zvýšení či snížení splátek úvěrů pro domácnosti.

Pro ceny hypoték a pro výše úrokových sazeb u komerčních úvěrů má dvoutýdenní repo sazba vyhlašovaná Českou národní bankou jen orientační význam. Repo sazba je úroková sazba, za kterou ČNB přijímá od komerčních bank volné peněžní prostředky a vydá proti nim cenný papír. Po uplynutí předem sjednané lhůty komerční banka tento cenný papír smění s ČNB opět za hotové peníze plus úrok. Nejčastější lhůtou jsou právě dva týdny.

Dvoutýdenní repo sazba je proto nejdůležitějším nástrojem měnové politiky ČNB, neboť jeho pomocí může regulovat množství peněz v ekonomice, ovlivňovat výši komerčních úrokových sazeb a tedy také výši spotřeby a cen.

Reálný účinek změny této základní úrokové sazby se v ekonomice dostaví podle odhadů odborníků za 18 až 24 měsíců. Proto je pro rozhodnutí ČNB směrodatná nikoliv aktuální míra inflace, ale míra inflace prognózovaná. Avšak hledisek, která bankéři musejí brát při rozhodování v úvahu, je více a jsou vzájemně provázaná. Jejich konkrétní váha a jejich působení se v čase mění.

Téměř vždy úroková míra ovlivní tempo hospodářského růstu, výši mezd a nezaměstnanost. Jsou-li peníze drahé, méně se utrácí. Nejen ve spotřebitelské sféře, ale podniky také méně investují. Méně se vyrábí a firmy najímají méně pracovních sil. Inflace klesá, ale zpomaluje se také hospodářský růst.

Základní úroková sazba ovlivňuje také kurz koruny. Zpravidla platí, že vyšší úroky podporují posilování měny. Děje se tak přes rozdíl úrokových sazeb doma a v zahraničí. Svobodný měnový trh tedy nutí bankovní radu ČNB, ale také všechny centrální banky světa, které ošetřují volně směnitelnou měnu, sledovat výši úrokových sazeb ostatních měn, a tu svoji podle toho více či méně korigovat. Nezávislost měnových politik jednotlivých národních centrálních bank je tak do značné míry relativní.

Zcela evidentní je tento vztah u slovenské koruny, ale z jiného důvodu. Slovensko hodlá v příštím roce vstoupit do Evropské měnové unie a přijmout euro. Národní banka Slovenska (NBS) proto postupně sbližuje svou úrokovou sazbu se sazbami Evropské centrální banky. Ačkoliv je tedy na Slovensku také poměrně vysoká inflace, a přesto, že tempo hospodářského růstu tam hrozí přehřátím, NBS tento týden úrokové sazby nezvýšila. Naopak se očekává jejich snížení, a jestli bude sazby během roku snižovat i ECB, čeká Slovensko další snižování.

Naproti tomu ČNB zůstává v měnové politice samostatnější. Jednak nemá žádný termín vstupu do eurozóny, a jednak úrokový diferenciál v současné situaci postrádá svou obvyklou váhu. Základní úroková míra na korunu 3,75 % je nejnižší v Evropě. Sazba Evropské centrální banky na euro činí 4 %, Národní banka Slovenska drží sazbu na slovenskou korunu 4,25 %, v Polsku je sazba 5,75 % a v Maďarsku 7,5 %. Levnější než koruna je teď jedině švýcarský frank: 2,75 %.

V západní Evropě však nyní v komerční sféře vládnou úroky tak vysoké, vyhnané nedostatkem likvidity a obavami komerčních bank půjčovat peníze, že úrokový diferenciál má na poptávku po koruně a tím na její kurz slabý vliv. Kromě toho je kurz české koruny podporován kurzem koruny slovenské, která zpevňuje právě z titulu očekávaného vstupu Slovenska do eurozóny.

 

Jak hodnotíte politiku České národní banky vůči inflaci a posilující koruně? Podělte se o názor.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 3. 2008 14:27, Rejpal

Výměna manželek po bankéřsku. Pro nás střadatele by spíše odpovidala 2T reposazba maďarské národní banky, která ji ode dneška zvedla na 8%.
Ještě si pořád myslíte, že máme nejchytřejší centrální bankéře ve střední Evropě ? a nebo jsou také postiženi Klausovým géniem ?

+52
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Úrokové sazby se nepohnuly

27. 3. 2008 | Jan Pekař

Úrokové sazby se nepohnuly

Bankovní výbor České národní banky se rozhodl s úrokovými sazbami zatím nehýbat. Dvoutýdenní reposazba, signální úroková míra, která ovlivňuje výši úrokových sazeb komerčních bank,... celý článek

Proč korunu nejspíš čeká pád

21. 2. 2008 | Petr Sklenář | 6 komentářů

Proč korunu nejspíš čeká pád

Česká koruna posiluje v poslední době podstatně rychleji, než v minulosti. Je totiž pro řadu investorů v dnešní rozbouřené době jakýmsi bezpečným přístavem. Přesto není nynější kurz... celý článek

Inflace je strašák. Úvěry hned tak nezlevní.

11. 2. 2008 | Jan Pekař

Inflace je strašák. Úvěry hned tak nezlevní.

Americké kýchnutí začíná být cítit i v Evropě. Se zpomalením růstu musí počítat i česká ekonomika. Pro českou, britskou i evropskou centrální banku je však zatím větším strašákem inflace.... celý článek

Česko v roce 2008: slušný růst, vyšší ceny a pro někoho i lepší mzdy

27. 12. 2007 | Jan Pekař | 7 komentářů

Česko v roce 2008: slušný růst, vyšší ceny a pro někoho i lepší mzdy

Rok 2008 by nemusel být pro Česko špatný, shodují se ekonomové. Nebezpečí poklesu životní úrovně ovšem hrozí těm, kteří jsou závislí na sociálních dávkách. Lépe na tom nejspíš nebudou... celý článek

Proč je ČNB při pohledu na inflaci v klidu

13. 12. 2007 | Petr Sklenář | 13 komentářů

Inflace v Česku dosáhla pěti procent. Příští rok má být ještě hůř. Centrální banka přesto nebije na poplach, ani překotně nezvyšuje úrokové sazby. Spíše vyčkává, jestli si lidé a firmy... celý článek

Partners Financial Services