Proč korunu nejspíš čeká pád

Petr Sklenář | rubrika: Sloupek | 21. 2. 2008 | 6 komentářů
Proč korunu nejspíš čeká pád
Česká koruna posiluje v poslední době podstatně rychleji, než v minulosti. Je totiž pro řadu investorů v dnešní rozbouřené době jakýmsi bezpečným přístavem. Přesto není nynější kurz douhodobě udržitelný.

Česká měna se v polovině února přiblížila na dosah (konkrétně 8 haléřů) psychologické úrovně 25 korun za euro. Přitom ještě loni v červnu se za jedno euro platilo 28,80 korun a začínaly zaznívat hlasy, že skončila doba posilování české koruny. Tyto úvahy, ale vzaly brzo za své a koruna za 7,5 měsíce posílila téměř o 13 procent. Odpověď na otázku, co stojí za tímto prudkým posilování, ovšem není jednoznačná.

Úplně na začátku tohoto vývoje stály nízké úroky a malá averze k riziku ze strany investorů v první polovině loňského roku. Česka koruna díky nízkým úrokovým sazbám a relativní stabilitě byla oblíbená pro tzv. carry trades. Principem této operace je, že si investor půjčí prostředky v nízkoúročené měně a investuje do aktiva v cizí měně s vyšším úrokem. To samozřejmě vyvolává tlak na devizovém trhu, což v případě české koruny bylo oslabování v první polovině roku. Carrytradové pozice vždy uzavírá změna alespoň jednoho z následujících tří faktorů - averze k riziku, úrokové sazby, směnný kurz.

Polovina loňského roku přinesla obrat u všech tří. Česká národní banka (ČNB) třikrát v krátkém sledu zvýšila úrokové sazby (květen, červenec, srpen) a zostřila své komentáře. Zároveň se globální finanční trhy otřásly kvůli první vlně americké hypotéční krize. Ti, kteří si v Česku levně půjčili pro zahraniční investice, korunové půjčky rychle splatili, protože už na tomto typu obchodu nevydělávali. Během prázdnin regionální měny oslabily o 3 až 5 procent. Naopak česká koruna posílila o 4,5 procenta. Tyto pohyby vysvětlily i statistiky platební bilance, do ČR jen v srpnu přiteklo 63 miliard korun v důsledku uzavřeni krátkodobých pozic domácích bank vůči zahraničí, tj. uzavření regionálních carry trades.

Tady ovšem relativně jasný vývoj končí. Pro další posílení koruny o necelých 9 procent během pěti měsíců se jednoznačné faktory hledají těžko. Jednou z variant může být kombinace tří následujících faktorů.

Poslední půlrok je ve znamení nervozity a pokud by investoři hledali „bezpečný přístav“ ve střední a východní Evropě, je česká koruna jednoznačný kandidát. To by mohlo vysvětlovat opačný pohyb koruny vůči oslabujícímu rumunského leu či maďarskému forintu.

Druhým vlivem je růst úrokových sazeb. ČNB zvýšila za osm měsíců pětkrát sazby na nejvyšší úroveň za posledních šest let. Oproti tomu sazby prudce padají v USA, v Británii a také jestřábí tón ECB se změnil v holubičí píseň. Navíc zrychlení domácí inflace mohlo vést u některých investorů k očekávání, že ČNB dál sazby zvýší. Stejný vliv pravděpodobně pomáhal i polskému zlotému.

V neposlední řadě poslední výsledky české ekonomiky (HDP, obchodní bilance) zůstávají vynikající, což ve světle obav z recese americké ekonomiky zvyšuje atraktivitu korunových aktiv.

Krátkodobý (dny) a střednědobý (týdny až měsíce) vývoj nelze příliš dobře předpovědět. Na druhou stranu koruna dlouhodobě, posledních osm let, posiluje k euru průměrným tempem 3,5 procenta za rok. Proto současné posilování o 10 procent ve srovnání s předchozím rokem ukazuje na nadhodnocenou úroveň kurzu a korekce se ukazuje jako vysoce pravděpodobná. Ovšem kdy a kvůli jakým faktorům se koruna vrátí k dlouhodobému trendu se dá velmi těžko odhadnout. Bývalý šef americké centrální banky Fed Allan Greenspan říkával, že úspěšnost odhadů na devizovém trhu je menší než při házení mince, tedy méně než padesát procent.

 

Autor je hlavní ekonomom Atlantik FT.

Komu podle vás prospívá silná koruna? Podělte se o názor.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-136
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 4. 2008 19:06

Pád koruny je nevyhnutelný, ale o to mi nejde. ČR je v okovech a nemá jinou možnost, než přijímout euro, což je přechod z bláta do ještě větší louže, protože ani euro na ničem nestojí. Je to pseudoměna, která nikdy nemůže konkurovat zednářskému dolaru.

+63
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hospodářský růst, který nikdo nečekal

18. 2. 2008 | Jan Pekař | 7 komentářů

Hospodářský růst, který nikdo nečekal

Česká ekonomika v posledním loňském čtvrtletí zvýšila svůj výkon mnohem více, než očekávala většina ekonomů. Letos se takové překvapení nejspíš konat nebude.

Inflace je strašák. Úvěry hned tak nezlevní.

11. 2. 2008 | Jan Pekař

Inflace je strašák. Úvěry hned tak nezlevní.

Americké kýchnutí začíná být cítit i v Evropě. Se zpomalením růstu musí počítat i česká ekonomika. Pro českou, britskou i evropskou centrální banku je však zatím větším strašákem inflace.... celý článek

Obchodní velmoc jménem Česko

7. 2. 2008 | Petr Sklenář | 2 komentáře

Obchodní velmoc jménem Česko

Česko se stává středoevropskou obchodní velmocí. Paradoxně i kvůli drahé ropě, díky níž bohatne Rusko, a stává se tak lukrativním partnerem českých firem. Ty už to, zdá se, pochopily.... celý článek

Češi domácí ekonomice už zase věří

31. 1. 2008 | Jan Pekař

Češi domácí ekonomice už zase věří

Důvěra podnikatelů i spotřebitelů v budoucí ekonomický vývoj Česka se v lednu zlepšila. Původní přehnané obavy ze zdražování a dalších změn se tak zatím dle souhrnného indikátoru důvěry,... celý článek

Úroky půjdou nahoru, spotřebitelé se ale bát nemusí

18. 1. 2008 | Jan Pekař

Úroky půjdou nahoru, spotřebitelé se ale bát nemusí

Zvýšení základní úrokové sazby se dá čekat. Důvod je zřejmý: inflace je příliš vysoká, ale ekonomika běží dobře, takže jí dražší peníze ani silnější kurz koruny příliš neublíží. Spotřebitelé... celý článek

Partners Financial Services