Babišovo snížení daně se na ceně piva neprojeví, říkají odborníci

Pokud by se snížila DPH u točeného piva, jak navrhuje ministr Andrej Babiš, nebude to mít na jeho cenu žádný vliv, tvrdí odborníci. „Ze zkušenosti se změnami daní víme, že jakékoli snížení se promítne v daleko menší míře, než by mělo. Někdy se neprojeví vůbec,“ vysvětluje Lukáš Eisenwort z poradenské společnosti EKP.
Babišovo snížení daně se na ceně piva neprojeví, říkají odborníci

Zdroj: Shutterstock

Nehodlám před volbami dělat žádné populistické kroky, uvedl na začátku letošního roku ministr financí Andrej Babiš (ANO), když mluvil o státním rozpočtu. „Slyšel jsem, že politici mají před volbami tendenci dávat balíčky. Ale já jako ministr financí k tomu nevidím důvod,“ řekl.

Neuplynul ani měsíc a Babiš v diskusním pořadu České televize oznámil, že chce snížit daň z přidané hodnoty (DPH) na pivo z dosavadních 21 na pouhých 10 procent.

Anketa

Jak často pijete pivo?

Spotřebitel to nepocítí

„Ze zkušenosti se změnami daní víme, že jakékoli snížení se promítne v daleko menší míře, než by mělo. Někdy se neprojeví vůbec,“ vysvětluje Lukáš Eisenwort z poradenské společnosti EKP. Dodal, že spotřebitel nic takového nepocítí, když se naopak daně zvyšují, na ceně produktu se to projeví.

Stejný názor má i Martin Diviš, odborník na nepřímé daně ze společnosti PwC ČR. Podle něj by snížení DPH u piva částečně dopadlo vyšší marží u podnikatelů. „Tento jev se v praxi ukázal například při snížení sazby DPH na knihy,“ připomíná Diviš.

Snížení daní u sudového piva by podle Eisenworta bylo zajímavé, pokud by sníženou sazbu uplatňovali až hospodští. Kdyby nakupovali sudy s 21procentní daní a pivo prodávali s 10procentní, část menších hospod by vykazovalo nadměrný odpočet DPH – stát by jim pak každý měsíc nebo každé čtvrtletí vracel peníze.

Snížením daně u sudového piva by stát podle ministerstva financí přišel ročně přibližně o 160 milionů korun. Andrej Babiš a jeho náměstkyně Alena Schillerová také tvrdí, že tento záměr není v rozporu s právem Evropské unie. „Co se týče práva Evropské unie, ano, je to naprosto v souladu. Máme to takto zkonzultováno, nastudováno,“ řekla Schillerová.

Evropské právo? Samostatné pivo ne, v restauraci ano

„Unijní směrnice neumožňuje uvalení snížené sazby DPH na pivo prodávané jako samostatné zboží, například v supermarketech. Lze však využít možnosti snížit sazbu u restauračních služeb, a tím i na pivo poskytnuté v rámci takové služby,“ vysvětluje Diviš.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Dobré nápady má každý. Kdybyste si měli vybrat jeden druh zboží, na které byste mohli snížit DPH na deset procent, co by to bylo? Napište do diskuze.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 1. 2016 16:03

30 chybějících miliard neokecas.

Zobrazit celé vlákno

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 1. 2016 8:22, pivař

"odborníci" objevují Ameriku ...
Ach jo

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak na kontrolní hlášení plátců DPH. Praktické rady

25. 11. 2015 | Ondřej Lichnovský | 38 komentářů

Jak na kontrolní hlášení plátců DPH. Praktické rady

Média plní přestřelky na téma elektronické evidence tržeb, jejíž spuštění se prozatím odkládá, a zatím je blíž a blíží první leden. Datum, po kterém budou všichni plátci DPH muset začít... celý článek

Pivo z Pepíkovy garáže

31. 10. 2015 | Ondřej Tůma, Martin Vlnas | 3 komentáře

Pivo z Pepíkovy garáže

Čechy už nebaví piva bez chuti. I proto zažíváme boom minipivovarů. Do jednoho z nich jsme se vypravili za sládkem Josefem Krýslem

Evidence tržeb je odvárek. Podnikatelé se chystají na kontrolní hlášení DPH

15. 10. 2015 | Jolana Pražáková | 21 komentářů

Evidence tržeb je odvárek. Podnikatelé se chystají na kontrolní hlášení DPH

Z elektronické evidence tržeb je mediální superstar. Sami podnikatelé ale s většími obavami čekají zavedení kontrolních měsíčních hlášení DPH. Jednak pro ně můžou mít horší dopady,... celý článek

Daňová blamáž za 4,5 miliardy

23. 9. 2015 | Ondřej Lichnovský | 7 komentářů

Daňová blamáž za 4,5 miliardy

Počátkem září Finanční správa ČR s pompou hlásí úspěch v boji s karuselovými podvody. Údajná škoda 4,5 miliardy korun pasuje obchodníky s drahými kovy na největší podvodníky v historii... celý článek

Lukáš Kovanda: Proč teď už vůbec nesouhlasím s elektronickou evidencí tržeb

23. 7. 2015 | Lukáš Kovanda | 43 komentářů

Lukáš Kovanda: Proč teď už vůbec nesouhlasím s elektronickou evidencí tržeb

Česká vláda začíná boj proti šedé ekonomice ze špatného konce. Místo aby se zabývala opatřeními, která dokážou opravdu snížit motivaci podnikatelů k „odchodu“ do šedé zóny, dává jim... celý článek

Partners Financial Services