Jak na kontrolní hlášení plátců DPH. Praktické rady

Ondřej Lichnovský | rubrika: Jak na to | 25. 11. 2015 | 38 komentářů
Média plní přestřelky na téma elektronické evidence tržeb, jejíž spuštění se prozatím odkládá, a zatím je blíž a blíží první leden. Datum, po kterém budou všichni plátci DPH muset začít odevzdávat kontrolní hlášení. Podnikatelům přinášíme praktický seznam rad, jak se na toto navýšení administrativních povinností s tvrdými sankcemi přichystat.
Jak na kontrolní hlášení plátců DPH. Praktické rady

1. Buďte informovaní

Bohužel je to tak, že dobrému podnikateli nestačí rozumět tomu, co vyrábí, nabízí a prodává, jak to balí, nabízí, jaké má náklady, komu a za kolik prodá, s jakou marží a kolik je zisk. Dobrý podnikatel musí být kovaný v tom, jaké povinnosti mu na záda naložil stát. A jaké náklady s sebou tyto povinnosti nesou. Na stránku nadepsanou Kontrolní hlášení DPH by si tedy jako první položku do sloupce Náklady měl vepsat čas strávený studiem zákona (nebo aspoň jeho příslušných částí) a také toho, co se po něm chce technicky. Kde začít?

Přečtěte si zákon č. 360/2014 Sb. nebo se alespoň podívejte na web Finanční správy na právní rámec kontrolního hlášení, tedy na vybrané paragrafy zmíněného zákona, které se týkají kontrolního hlášení. Dalším informacím ke kontrolnímu hlášení věnovala Finanční správa také speciální mikrostránku.

Ondřej Lichnovský

Ondřej Lichnovský

JUDr. Ing. Ondřej Lichnovský vystudoval Právnickou fakultu MU v Brně a Ekonomickou fakultu VŠB–TU Ostrava. V současnosti je samostatným advokátem, který se po celou dobu své praxe úzce specializuje na daňové spory a věnuje se přednáškové a publikační činnosti v oblasti správy daní. Mimo jiné je spoluautorem šedého komentáře k daňovému řádu z nakladatelství C. H. BECK.

2. Kontrolní hlášení je administrativa navíc. Připravte se na to

Kontrolní hlášení nepřináší nic menšího než to, že všichni plátci DPH budou muset informovat stát o tom, jaké položky a komu fakturují s DPH, a také to, jaké sazby DPH uplatňují. Jde o velmi podrobný položkový rozpis daňového přiznání. Přehled se bude odevzdávat vždy do 25. dne následujícího měsíce odevzdat plátci DPH; výjimku mají plátci – fyzické osoby, které kontrolní hlášení musí odevzdat v termínu pro podání daňového přiznání k dani z přidané hodnoty. To je, zejména u subjektů, které měsíčně provedou velké množství takovýchto operací, významný nárůst administrativy.

Centrální systém se bude snažit každou položku vykázanou dodavatelem spárovat s daty od odběratelů, ke každé z nich by měl vlastně vzniknout ve státních počítačích kompletní dodavatelský řetězec. Aby se ale data správně spárovala, měla by být vždy u každého dodavatele i odběratele naprosto totožná. To je samozřejmě sci-fi, v tom ohromném množství hlášení se pochopitelně vyskytne velké množství nesrovnalostí, překlepů a chyb. A stát bude každou takovou nesrovnalost vracet poplatníků k opravám – které budou znamenat další množství práce.

Rady pro ty, kteří budou hlášení zpracovávat vlastními silami:

  • Zjistěte předem objem práce, který bude kontrolní hlášení obnášet, a na jeho základě rozhodněte o dalších krocích (posílení účetního oddělení, outsourcing a podobně).
  • Zjistěte, jak nejlépe část práce kolem kontrolního hlášení automatizovat – informujte se u svého dodavatele účetního software na modul pro vyplnění kontrolního hlášení, a pokud možno co nejdříve ho pořiďte a zaškolte personál.

Rady pro ty, kterým budou kontrolní hlášení zpracovávat externí dodavatelé:

  • Domluvte se na pravidlech a sankcích týkajících se nesplnění povinnosti odevzdání kontrolních hlášení a uzavřete v tomto smyslu dodatek ke smlouvě upravující vaše vztahy. To při vědomí, že lhůty pro reakce jsou velmi krátké!

Babiš bojuje s kolotoči

Počátkem září Finanční správa ČR s pompou hlásí úspěch v boji s karuselovými (kolotočovými) podvody. Údajná škoda 4,5 miliardy korun pasuje obchodníky s drahými kovy na největší podvodníky v historii České republiky. Jenže spíš než úspěchem se finanční správa chlubila svou neschopností. Zřejmě to musela zkusit. Ministr financí potřebuje exemplární případ, aby ospravedlnil pevnější dozor nad firmami.

3. Systém pro odevzdání hlášení může zkolabovat

Kontrolní hlášení je možné odevzdat pouze elektronicky. Buď nahrajete soubor formátu XML v přesně definované struktuře s pomocí webového formuláře na webu www.daneelektronicky.cz (podrobnosti zde, vzor formuláře zde), nebo pro jeho odevzdání využijete datovou schránku.

Problém je v tom, že funkčnost a propustnost systému není ověřená. Dá se přitom očekávat, že drtivé množství kontrolních hlášení se do systému bude nahrávat „na poslední chvíli“ těsně před termínem odevzdání. Pokud systém zátěž v takové špičce nevydrží a zkolabuje… Za případné zpoždění při podání je automaticky pokutovaný plátce, a to poměrně drasticky (sankce se pohybují od jednoho tisíce po půl milionu korun).

Rada:

  • Pokud kontrolní hlášení přesahuje 10 MB, pak se o podání datovou schránkou ani nepokoušejte. S dostatečným předstihem si zařiďte uznávaný elektronický podpis a naučte se pracovat s webovým portálem www.daneelektronicky.cz
  • Po uskutečnění podání kontrolního hlášení si nezapomeňte stáhnout a uchovat dodejku, prokazující uskutečnění elektronického podání, a to včetně příloh (podání samého).

Anketa

A vy normálně míváte dovolenou?

4. Zapomeňte na dovolenou

Pokud se v hlášení vyskytne nesrovnalost, je podle zákona o DPH plátce povinen do 5 dnů od oznámení výzvy […] nesprávné nebo neúplné údaje změnit nebo doplnit, popřípadě původní údaje potvrdit, a to prostřednictvím následného kontrolního hlášení.

Jinými slovy do pěti kalendářních dnů od výzvy musí plátce bezpodmínečně v kontrolním hlášení opravit jakoukoli chybu, jinak automaticky platí pokutu. Vzhledem k tomu, že se budou poskytovat i naprosto banální údaje, hrozí riziko chyby či překlepu, které povede k následnému nespárování. V takových případech čekejte výzvu, na kterou je třeba reagovat v podstatě okamžitě. Na dovolenou tak nezbyde čas.

Rada:

  • Zajistěte pravidelnou každodenní kontrolu komunikace s Ministerstvem financí ohledně kontrolního hlášení a nepřetržitou celoroční službu, která dokáže dohledat chyby, opravit je a Ministerstvu odeslat opravy v kontrolním hlášení.

5. Připravte se na případné důsledky

Kontrolní hlášení umožní Ministerstvu financí seskupovat platby DPH do řetězců a v podstatě automaticky nacházet podvodníky z takzvaných „karuselových podvodů“. Problém ovšem nastane, až Ministerstvo financí zjistí, že z těchto nastrčených firem žádné daně nevydoluje – a může to být problém váš. Daňovou povinnost totiž lze přenést na obchodního partnera, pokud ten o podvodu prodávajícího věděl nebo vědět mohl. Podle Nejvyššího správního soudu máte prověřovat své obchodní partnery, jestli se nejedná o podvodníky, potažmo zda mají na placení DPH dostatek prostředků. V opačném případě lze daň požadovat na vaší firmě, pokud jste v rámci ochrany zájmu státu neučinili dost.

Rady:

  • Připravte si rezervy pro případ nutnosti doplatit DPH za obchodního partnera.
  • Neprodleně prověřte své obchodní partnery, připravte si o tom důkazy pro případnou kontrolu ze strany Finančního úřadu.
  • Od nynějška automaticky prověřujte každého obchodního partnera, zejména na straně dodavatelské, případně odběratelské, dodáváte-li do jiného členského státu Evropské unie.

6. Kontrolní hlášení poskytne Ministerstvu financí zneužitelná data

Ten, kdo bude mít k dispozici tak podrobné informace doslova o každé významné finanční operaci na území České republiky, bude schopen velmi přesně definovat, kde jsou významné finanční uzly české ekonomiky, a bude mít naprosto přesný přehled o aktuálním rozložení sil mezi všemi relevantními subjekty (plátci) na trhu.

Pokud by se takové informace dostaly do rukou například některé významné české ekonomické skupiny, byla by to pro ni ohromná konkurenční výhoda. Mohla by na jejich základě například nakupovat významné podniky nebo podle nich upravit svou celkovou ekonomickou strategii. Ministerstvo financí nicméně ujišťuje, že přijalo dostatečná bezpečnostní opatření, aby k ničemu podobnému nedošlo.

Rada:

  • Neexistuje. Zákon je v této podobě schválený a plátce DPH ho musí dodržet.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+167
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 38 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 11. 2015 12:56, Martin T.

Problém vidím, že se stále více zvyšuje odpovědnost na straně občana a snižuje odpovědnost na straně státu. Pokud po vás stát něco chce, je lhůta krátká a pokuta vysoká. Pokud chcete vy něco po státu, je lhůta dlouhá a pokud ji stát nedodrží, nemáte žádnou možnost odškodnění, nebo zastání. Nikoho to prostě nezajímá. Dalším problémeme je, že když stát neumí potírat karuseloivé obchody, tak zavede těm slušným kontrolní hlášení, případne zvedne daně a s těmi neslušnými opět neumí bojovat. Ministr pelikán například navrhuje, že by lidem s mnoha exekucemi soud automaticky dluhy promíjel, respetkive nařídil by že dlužník nemusí platit svému věřiteli. Líní a nezodpovědní jsou adorování a upláceni a na ty co ještě legálně pracují a platí daně je házena špína. Jednou těch líných a nezodpovědných bude ale víc a auž nebude nikdo kdo by jim platil.

+419
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 1. 2016 3:30, Pavel

Dobrý den, pokud děláte účto ručně, pak chápu, že to je problém. Pokud ne to přes program, např. POHODA, jsou to dva kliky myší. A pokud se podíváte na sestavu formuláře KH, zjistíte, že jsou v ní jen sumáře dat, nijak podrobných k tomu účelu abych mohl vedět, co mi kdo prodal nebo komu jsem to prodal já. Fakticky jde jen o křížovou kontrolu online.

Zobrazit celé vlákno

-148
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (38 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Novinky pro živnostníky. Zálohy na zdravotní pojištění v roce 2016 rostou

25. 11. 2015 | Petra Dlouhá

Novinky pro živnostníky. Zálohy na zdravotní pojištění v roce 2016 rostou

Peníze.cz přinášejí ucelený přehled o zdravotním pojištění v roce 2016 pro každého, kdo v rámci hlavní nebo vedlejší činnosti podniká. Připomínáme pravidla a upozorňujeme na novinky.... celý článek

Evidence tržeb je odvárek. Podnikatelé se chystají na kontrolní hlášení DPH

15. 10. 2015 | Jolana Pražáková | 21 komentářů

Evidence tržeb je odvárek. Podnikatelé se chystají na kontrolní hlášení DPH

Z elektronické evidence tržeb je mediální superstar. Sami podnikatelé ale s většími obavami čekají zavedení kontrolních měsíčních hlášení DPH. Jednak pro ně můžou mít horší dopady,... celý článek

Daňová blamáž za 4,5 miliardy

23. 9. 2015 | Ondřej Lichnovský | 7 komentářů

Daňová blamáž za 4,5 miliardy

Počátkem září Finanční správa ČR s pompou hlásí úspěch v boji s karuselovými podvody. Údajná škoda 4,5 miliardy korun pasuje obchodníky s drahými kovy na největší podvodníky v historii... celý článek

Očima podnikatelů a živnostníků: Jak změní EET vaše podnikání?

31. 7. 2015 | Ondřej Tůma | 27 komentářů

Očima podnikatelů a živnostníků: Jak změní EET vaše podnikání?

Tentokrát se v naší anketě neptáme odborníků na ekonomiku a finance, ale podnikatelů – malých i velkých. Právě jich se zavedení elektronické evidence tržeb dotkne nejvíc. Andrej Babiš... celý článek

Jiří Skuhrovec: Já a Babišův muž? Podívejte se na naše výsledky

18. 7. 2015 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Jiří Skuhrovec: Já a Babišův muž? Podívejte se na naše výsledky

Jiří Skuhrovec věří v otevřená data. V to, že dobrá práce s transparentními informacemi pomůže zefektivnit státní správu a šetřit peníze z rozpočtu. Pracuje jako poradce na Ministerstvu... celý článek

Partners Financial Services