Se splácením dluhů má potíže až pětina lidí

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 7. 9. 2009 | 4 komentáře
Se splácením dluhů má potíže až pětina lidí
Lidé mají stále větší problémy splácet dluhy. Potvrzují to pololetní statistiky registru dlužníků, které vede sdružení Solus. V jednotlivých krajích vzrostl počet dlužníků o 15 až 20 procent. Největší nárůst zaznamenala Praha a Plzeňský kraj.

Počty lidí, kteří mají problémy se splácením bankovních a nebankovních půjček, měsíčních účtů za telefon, elektřinu a další služby, narůstají. Hlásí to sdružení Solus provozující rejstřík dlužníků pro 26 členských bankovních a nebankovních společností.

V registru Solusu je nyní vedeno přes 1,3 milionů záznamů o více než 801 tisících spotřebitelích, kteří mají nebo měli potíže se splácením dluhů. „Pololetní statistiky potvrzují, že problémy spotřebitelů se splácením smluvních závazků narůstají. Nynější krize nenahrává lidem, kteří měli potíže již dříve, aby své dluhy vyřešili,“ poznamenává předseda sdružení Solus Luděk Čermák. Za první pololetí letošního roku přibylo do Registru fyzických osob dalších 56 tisíc problematických spotřebitelů.

Anketa

Jak letos vycházíte se svým příjmem

„Meziročně v 1. pololetí vzrostl počet dlužníků, kteří mají problémy se splácením, zejména v Praze a Plzeňském kraji, u obou o více než 20 procent. V ostatních krajích jich přibylo v rozmezí od 15 do 20 procent. Spotřebitelé dluží po splatnosti našim členským společnostem více než 18 miliard korun, “ informuje Jan Stopka, tajemník sdružení Solus.

Téměř 46 procent lidí, kteří mají v registrech záznam, se opozdilo se splátkami déle než tři měsíce a jejich průměrný dluh dosahuje zhruba 23 tisíce korun. Dalších 13,5 procenta problematických spotřebitelů neuhradilo až deset splátek a jejich dluh včetně úroků z prodlení dosahuje v průměru 150 tisíc korun. Zhruba třetina lidí po zapsání do registru dlužníků pohledávky letos již vyrovnala, jejich jméno bude ale z registru vymazáno až po uplynutí tříleté lhůty. Zhruba desetina lidí, kteří jsou již v registru vedení, se chce zadlužit opakovaně,“ upozorňuje Jan Stopka.

Z celkových 801 206 lidí evidovaných v registru pro potíže se splácením, jich žije nejvíce v Moravskoslezském kraji (107 tisíc registrovaných jmen) a dále v Ústeckém kraji (98 tisíc registrovaných jmen). „Jde o kraje s vysokou nezaměstnaností,“ poznamenává Stopka. Jak ale dodává, překvapivý je letošní více než pětinový nárůst dlužníků ve Středočeském kraji, ve kterém nyní má po splatnosti splátky celkem 92 tisíc lidí. O dvacet procent narostl i počet problematických dlužníků v Praze, který se vyšplhal na 81 tisíc lidí. „Zde je přitom oproti ostatním krajům nezaměstnanost podstatně nižší. Vliv nezaměstnanosti na zadlužování tak zřejmě není nyní rozhodující,“ míní Jan Stopka.

Členy Solusu je 26 společností. Jsou to například Cetelem, Cofidis, Home Credit, T-mobile, O2 či Vodafone, Komerční banka, Raiffeisenbank, UniCreditBank nebo ČSOB leasing. Prostřednictvím internetového dotazu zadaného do databáze dlužníků mohou tyto společnosti okamžitě zjistit, nakolik může být nový klient rizikový a zda již nedluží jinému členu Solusu. Mohou tak snižovat riziko případných ztrát.

„Na základě dotazu se členská společnost dozví informaci o existenci dluhu klienta nebo informaci, že dluh již vyrovnal, ale dříve měl potíže ho splatit. Data se shromažďují se souhlasem klientů. Pokud člověk neplní své smluvní závazky u jednoho či více členů sdružení, je velmi pravděpodobné, že nezíská novou službu u dalších členů sdružení Solus, případně ji nezíská v požadovaném rozsahu,“ uzavírá Jan Stopka.

Je podle vás nárůst počtu dlužníků, kteří mají problémy se splácením úvěrů, pro ekonomiku nebezpečný? Podělte se o názor.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Oblíbená témata

dlužníci

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lidé začnou počítat peníze, až když za nimi přijde exekutor

23. 6. 2009 | Eva Sovová, Jan Stuchlík

Lidé začnou počítat peníze, až když za nimi přijde exekutor

Cesta předlužených lidí do dluhové pasti většinou začíná touhou pořídit si nové vybavení domácnosti. V okamžiku, kdy přijdou o práci či jinak ztratí příjem, zjistí, že na splátky nemají,... celý článek

Při ztrátě práce jděte nejdřív do banky vyřešit dluhy

12. 5. 2009 | Eva Sovová | 6 komentářů

Při ztrátě práce jděte nejdřív do banky vyřešit dluhy

Pokud dostanete výpověď a máte dluhy, jděte nejdříve do banky, radí odborníci na dluhové poradenství. Dá se tím předejít situaci, kdy nezaměstnanému dojdou peníze a nebude moci splácet... celý článek

Jak se zadlužit zodpovědně

31. 7. 2008 | Eva Sovová | 15 komentářů

Jak se zadlužit zodpovědně

Zadlužit se je vážné rozhodnutí. Občanské poradny umí bezplatně poradit, jak nespadnout do finanční pasti. Přinášíme deset základních otázek, na něž byste si měli odpovědět dříve, než... celý článek

Osobní bankrot není pro dlužníky s malými příjmy

26. 5. 2008 | Eva Sovová | 20 komentářů

Osobní bankrot není pro dlužníky s malými příjmy

Soudy nedávají dlužníkům s nízkými příjmy šanci vyhlásit osobní bankrot. Pětinu žadatelů už poslaly do konkurzu. V Praze soudci požadují, aby dlužník složil zálohu až 30 tisíc korun... celý článek

Partners Financial Services