Zápis v negativním registru má každý patnáctý dospělý

jih | rubrika: Aktuality | 31. 10. 2019

V negativním registru fyzických osob Solus bylo ke konci září zapsáno 578 tisíc osob s dluhem po splatnosti. Je to o 43 tisíc osob méně, než ke konci září 2018. Dlužná částka po splatnosti klesla meziročně o 2,3 miliardy na necelých 47,5 miliardy korun.

Závazek po splatnosti tak má v negativním registru sdružení Solus tak má 6,54 procenta dospělých občanů ČR, před rokem to bylo 7,15 procenta. Situace se navíc třetím čtvrtletí letošního roku mírně zlepšila ve všech krajích České republiky.

Nejvyšší podíl dospělých lidí se závazkem po splatnosti mají Karlovarský (11,2 %) a Ústecký kraj (12,8 %), což jsou jediné dva kraje, kde je podíl lidí s dluhem po splatnosti nad desetinou. Nejmenší podíl počtu lidí zapsaných v negativním registru Solus mají naopak ve Zlínském kraji a na Vysočině (v obou případech 4,2 %), což jsou naopak jediné dva kraje pod úrovní pěti procent.

Zaregistrovali jste to?

Můžete se na sebe podívat očima firmy, kterou žádáte o půjčku. Nebo jenom průběžně sledovat, jaké máte závazky a co si ještě můžete dovolit. Šikovná novinka ale není zadarmo.

Co všechno o vás ví registr dlužníků? Ukáže to nová služba

Solus sdružuje takřka 60 společností. Údaje o svých klientech v registrech tohoto sdružení sdílejí banky, stavební spořitelny, úvěrové společnosti, telefonní operátoři nebo třeba poskytovatelé P2P půjček.

Do negativního registru Solus se dostanete, když dlužíte minimálně 500 korun a jste déle jak 30 dnů po splatnosti. Údaje v něm zůstávají nejenom po dobu prodlení, ale i určitou dobu po zaplacení dluhu: u úvěrů jsou to tři roky, u mobilních operátorů a dodavatelů energií jeden rok.

Z registrů Solus můžete získat výpis vašich závazků. Nejlevnější je přes SMS, vyjde na 149 korun. Online výpis přijde na 200 korun a výpis poštou stojí 250 korun.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

7. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

Další oddlužovací akce, pro kterou se vžil název milostivé léto, má tentokrát lidem odpustit část dluhů na zdravotním pojištění. S její podobou, kterou včera schválili poslanci a teď... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

26. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

Nižší nezabavitelné minimum, hrozba fixní srážky i možný konec započítání peněz na manžela či manželku. Lidem v exekucích zbyde letos z příjmu méně peněz. Změny popisuje Radek Hábl z... celý článek

Partners Financial Services