Faktury se budou platit dřív a dluhy podraží. Na přání EU. Co si o tom myslíte?

Včas zaplacené faktury. Ale taky dražší dluhy. Zatímco o prvním se mluví už dlouho, druhé jako by zapadlo ve změti nepřeberného množství novinek a změn, které nás v roce 2013 čekají. Obojí po nás žádá směrnice Evropské unie. Co si o tom myslíte vy?
Faktury se budou platit dřív a dluhy podraží. Na přání EU. Co si o tom myslíte?

O tom, že včasné placení faktur není disciplína, ve které by Češi příliš vynikali, už od nás víte. V článku, který jsme tomuto tématu loni na podzim věnovali, jsme vám vyložili, jakou paseku taková pozdě zaplacená faktura může nadělat – a co teprve, když se k ní přidá druhá stejně nedochvilná kamarádka, pak třetí, čtvrtá… A rázem nebohý podnikatel upadá do stavu, který se odborně nazývá „druhotná platební neschopnost“. Co taková diagnóza obnáší, si nejspíš dovedete barvitě představit sami. Začarovaný kruh – kdy nikdo neplatí nikomu a bez peněz jsou všichni, se roztáčí naplno. A slušné obchodní vztahy i všeobecná prosperita berou za své.

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Naposledy – přes svátky jsme měli pauzičku – jsme si v rubrice Co si o tom myslíte? povídali o konci světa a o tom, jak na něm vydělat a jak před ním ještě užít svých naspořených peněz.

Sešlo se nám dost pěkných a vtipných příspěvků. Dokonce několik čtenářů zveřejňovalo čísla svých účtů, aby jim na ně ti, kteří se chtějí před koncem světa vzdát svých statků, mohli přeposílat hotovost. Mrzí nás ovšem, že nám Fredy, kterému bychom rádi poslali knížku za jeho příspěvek o barterovém hospodaření, nenechal e-mail, abychom ho mohli zkontatkovat...

Pořádek se v tom rozhodla udělat Evropská unie. Do března bychom měli implementovat její směrnici 2011/7/EU, podle které se budou muset faktury za zboží a služby platit nejpozději do třiceti dnů. Čeští zákonodárci na směrnici zareagovali a zapracovali změny do novely obchodního zákoníku, který v polovině prosince prošel prvním čtením ve Sněmovně. Pokud bude nový obchodní zákoník schválen, budou se sice moci podnikatelé dohodnout i na jiné než třicetidenní lhůtě, delší než 60 dnů však může být jedině, pokud to vůči věřiteli nebude „hrubě nespravedlivé“.

Přísnější pravidla pro splácení faktur kvitují s pochvalou v podstatě všichni. I když někteří upozorňují, že novela obchodního zákoníku nedořešila a nevychytala úplně všechno, vypadá to jako krok správným směrem. Svým charakteristickým způsobem pro Peníze.cz chystanou úpravu okomentoval už na podzim advokát Tomáš Sokol: „Jde o jasný a velmi potřebný signál. Poslední dobou to díky projevům nejrůznějších hlupáků už zase začalo vypadat, že dluh je něco jako tělesná vada a ve slušné společnosti se o tom nesmí ani mluvit, natož dluh vymáhat.“ A právě tento jeho výrok nám poskytuje šikovný oslí můstek k dalšímu požadavku, který zmiňovaná směrnice obsahuje a o kterém se tak nahlas a tak často nemluví. Ony dluhy, o kterých Tomáš Sokol hovoří, totiž v Česku budou podražovat. Na přání Evropské unie. Ne všechny, naštěstí...

Paragraf

Úrok z prodlení v zákonících

  • Podle občanského zákoníku má věřitel v případě, že se dlužník dostane do prodlení s plněním peněžního závazku, automaticky nárok na úrok z prodlení v zákonné výši.
  • Věřitel může takový úrok požadovat i v případě, že jej ve smlouvě s dlužníkem nezmínil.
  • Pravidlo v občanském zákoníku platí pro všechny smluvní vztahy, ve kterých jedna strana není podnikatelem.
  • Pokud jsou obě strany podnikatelskými subjekty, řídí se obchodním zákoníkem, ten umožňuje dohodnout se i na vyšším úroku z prodlení. Pokud se tak nedohodnou, platí i pro ně úprava občanského zákoníku.
  • I fyzická osoba (čili každý občan) se může s jinou fyzickou nebo právnickou osobou dohodnout, že jejich vztah se bude řídit obchodním zákoníkem: pokud by ale tato dohoda zhoršovala postavení spotřebitele, je neplatná.
  • Pokud uzavřete „smlouvu o úvěru“, a nikoli „půjčku“, platí pro daný smluvní vztah vždy obchodní zákoník. Pokud jsou úroky z prodlení nepřiměřené, může se proti nim spotřebitel bránit u soudu.

Dražší dluhy

Podle výše uvedené evropské směrnice by měl také vzrůst úrok z prodlení, který je zakotven v občanském zákoníku. Zákonem vymezený úrok z prodlení se zjednodušeně řečeno využívá vždy, když jedna ze smluvních stran není podnikatelem a zároveň se strany nedohodly na jiné výši úroku. Typicky tedy jde o vztahy mezi běžnými občany nebo firmami a spotřebiteli. Podrobnější výklad najdete v boxu vpravo.

Samotnou výši úroku z prodlení stanovuje svým nařízením vláda. A ta dala najevo, že vůli Evropské unie vyjde vstříc. Úrok z prodlení by se tak měl zvýšit z nynějších sedmi na osm procent nad úroveň repo sazby vyhlašované Českou národní bankou – aktuálně dosahuje 0,05 procenta. Současná výše úroku z prodlení tedy je 7,05 procenta, už v březnu by však podle směrnice měla poposkočit na 8,05 procenta. V praxi to znamená, že padesátitisícový dluh v prodlení se vám oproti současnosti prodraží o dalších pět set korun. Stotisícový dluh v prodlení o další tisícikorunu.

Tady už nejspíš všichni tak jednotně a nadšeně jako u včasného splácení faktur jásat nebudou. V úterý si ve svém pravidelném komentáři na Peníze.cz nebral servítky například ekonom Tomáš Prouza.

Očima Tomáše Prouzy

Tomáš Prouza
Že pořád v médiích čtete o tom, jak naopak úrokové sazby klesají a dobře víte, že Česká národní banka drží sazby v podstatě na nule? Že jste si dosud mysleli, že vláda bojuje proti úvěrovým žralokům a hledá cesty, jak omezit počty lidí, kteří spadnou do dluhové pasti? Možná vás spletla mediální prohlášení, realita je ale jiná (…). Věřitelé tak zase vydělají na zadlužených lidech o něco víc (bez ohledu na to, že jim často k předlužení sami pomohli svou bezohlednou obchodní politikou) a ti, kteří se snaží své dluhy splácet, to budou mít zase o něco složitější...

Do ohnivého souboje dlužníků a věřitelů se tak přilije další kapka oleje. Co si o tom myslíte vy, milí čtenáři? Která z těchto dvou (mnohdy nesmiřitelných) skupin by v Česku potřebovala větší zastání? Která je víc bita? Co říkáte na zdražování dluhů? Své názory piště do diskuze. Nejzajímavější nebo nejtrefnější příspěvek odměníme knížkou od Grady. 

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

Pro zvýšení finanční gramotnosti vašich dětí!

Eva a Michal Skořepovi

Chytré pohádky z lesní mýtinky
Zvířátka ve světě ekonomie

a

Chytré pohádky z městské zahrádky
Zvířátka ve světě financí

Knížky vám pomůžou vysvětlit dětem základní ekonomické pojmy a zákonitosti světa peněz a financí hravým a jednoduchým způsobem. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

13. 6. 2019 14:59 | Roman

Pozor sociální orgán použije nelegální úroky pro lidi kteří od státu dostanou finacnou pomoc vc hmotné nouze
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 1. 2013 13:45 | JirkaZ

Ze stejného důvodu jako dnes. Doba splatnosti je důležitou součástí rozhodnutí, od kterého dodavatele nakoupit.

Stejně tak je to při prodeji : proč nenabídnout zákazníkovi splatnost 6 měsíců, pokud ho to přiměje k nákupu právě od naší firmy ?
-6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2013 14:22 | Jindra

Denně řeším případy, kdy z banálního důvodu (černá jízda, půjčovné v knihovně, nedoplatek pojistného, ...) udělají smluvní pokuty a penalizace věřitelských firem a exekutorů pro klienty téměř neřešitelnou situaci. Ze 6O,- Kč je hned 9.000,- Kč, ze 399,- udělají 25.000,- Kč, atd. Žijeme ve "zvlčilé" společnosti. Pokud máte někdo podobné problémy - pomůžeme.
www.stopdluhu.cz
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 1. 2013 14:22 | Jan

Pan Prouza splácal hrušky s jablkama dohromady a podělil to švetkama. Čeho že to je ekonom?
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 1. 2013 12:08 | MoB

Vůbec nechápu, proč by se někdo mohl chtít dohadovat o delší splatnosti faktur... takže to v zákoně zůstalo jako klasická česká ojebávka, jak splnit literu zákona a stejně si dělat své. Škoda, zase jsme nad EU "vyhráli".

A udělejte něco s tou captchou, v poslední době nějak nefunguje.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 5 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Optimismus? Není kde brát…

8. 1. 2013 | Tomáš Prouza | 7 komentářů

Optimismus? Není kde brát…

Moc jsem si přál, aby první letošní komentář mohl vyznít optimisticky. Jenže při ohlédnutí za posledními dny opravdu není kde brát.

Exekuce 2013: změny stručně, jasně, přehledně

14. 11. 2012 | Petra Dlouhá | 44 komentářů

Exekuce 2013: změny stručně, jasně, přehledně

O chystaném velkém třesku v exekucích vás Peníze.cz loni informovaly mezi prvními. Po roce je jasno: exekucím letos Ježíšek nadělí nový kabát. Převléknou se do něj už prvního ledna.... celý článek

Manželé dlužníků pozor, od ledna exekutor může k vaší mzdě i účtu!

9. 11. 2012 | Petra Dlouhá | 98 komentářů

Manželé dlužníků pozor, od ledna exekutor může k vaší mzdě i účtu!

Účet manžela či manželky – pro dlužníky oáza klidu a bezpečí. Exekutor na něj nemůže. Zatím. Od příštího roku bude všechno jinak. Zákonodárci sáhli ke kontroverznímu opatření: účet... celý článek

Včas zaplacené faktury. Zbožné přání, nebo blízká budoucnost?

22. 8. 2012 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Včas zaplacené faktury. Zbožné přání, nebo blízká budoucnost?

Platební morálka podniků a státu je na žalostné úrovni. Pozdě proplácené faktury způsobují druhotnou platební neschopnost firem a živnostníků. Kvůli ní jim může jít i o existenci. Přijetí... celý článek

Začínáme podnikat: Proč vlastně?

7. 11. 2011 | Michal Chleboun | 5 komentářů

Začínáme podnikat: Proč vlastně?

Možná jste se právě teď rozhodli, že se stanete svým pánem. To je jeden z důvodů, proč se lidé vrhají pro podnikání a zejména v začátcích se stávají otroky vlastních snů, představ a... celý článek

Partners Financial Services