Optimismus? Není kde brát…

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 8. 1. 2013 | 7 komentářů
Moc jsem si přál, aby první letošní komentář mohl vyznít optimisticky. Jenže při ohlédnutí za posledními dny opravdu není kde brát.
Optimismus? Není kde brát…

Nejvíc lidí bezpochyby znechutila neuvěřitelně nastavená prezidentská amnestie. I když neuvěřitelná byla asi jen pro ty, kteří měli ještě nějaké iluze o současném prezidentovi a lidech, kteří jej obklopují. Václav Klaus naopak doplněním amnestie o pečlivě promyšlenou skupinu tunelářů a korupčníků prokázal absolutní konzistentnost svých názorů. Už na počátku své politické kariéry totiž tvrdil, že neumí rozeznat špinavé peníze od čistých – a svou amnestií jen potvrdil, že v jeho vidění světa jsou krádeže, úplatky a vyhýbání se odpovědnosti činy a hodnoty, se kterými nemá problém a neváhá je podpořit.

Tomáš Prouza on-line

Tomáš Prouza

Články Tomáše Prouzy najdete také na webu www.prouza.cz. Jeho postřehy a tipy můžete sledovat na Twitteru @prouzatomas.

Z posledních tweetů:

  • Klausova amnestie potvrzuje, že je od 90. let konzistentní: neumí (spíš nechce) poznat špinavé peníze
  • Jasný sumář AFP: Slováci jsou 20 let po rozdělení v eurozóně a těší se slušnému růstu, zatímco čeští sousedé se potýkají s recesí.
  • Jeden z nejhorších dopadů kauzy Peake: zmrtvýchvstání exministra školství Dobeše. Některé věci by měly zůstat u ledu a ne se probouzet
  • Kdyby byl Nečas poctivý, tak pro pokles důvěry do záporných hodnot odvolá nejdřív sám sebe. Ale to přece od prvního muže země nelze čekat.

Trafikanti a přivírání očí

Podobně vyznívá i výroční zpráva o stavu trafikanství. Zkušenost jakobyrebelů z ODS ukazuje, že stačí chvíli dupat nohou, a stát se postará o jejich klid a pohodu. Najít vhodná místa s minimálními nároky na čas a s vyšším platem než v Poslanecké sněmovně trvalo jen chvíli. Za připomínku ovšem stojí, že poněkud překvapivě trafiky nehledal a nezajišťoval premiér a předseda ODS, ale skutečný první muž české vlády. Miroslav Kalousek si tak alespoň na nic nehraje, na rozdíl od svého stranického kolegy Schwarzenberga, který nejprve v médiích během hry na prezidentského kandidáta tvrdě kritizuje politické vydírání rádobyrebelů – a pak zavře oči před tím, že se jeho klíčový muž na celé akci velmi aktivně podílel. Bude to možná znít divně, ale otevřeně jednající Kalousek je vlastně sympatičtější než pokrytecký Schwarzenberg.

Úroky z prodlení stoupnou

Podobně pokrytecky působí i nedávné rozhodnutí vlády zvýšit sazbu úroků z prodlení. Že pořád v médiích čtete o tom, jak naopak úrokové sazby klesají a dobře víte, že Česká národní banka drží sazby v podstatě na nule? Že jste si dosud mysleli, že vláda bojuje proti úvěrovým žralokům a hledá cesty, jak omezit počty lidí, kteří spadnou do dluhové pasti? Možná vás spletla mediální prohlášení, realita je ale jiná – zatímco nyní je zákonný úrok z prodlení sedm procent nad aktuální repo sazbou národní banky (aktuálně tedy 7,05 procenta), od prvního března to už bude repo sazba plus procent osm. Věřitelé tak zase vydělají na zadlužených lidech o něco víc (bez ohledu na to, že jim často k předlužení sami pomohli svou bezohlednou obchodní politikou) a ti, kteří se snaží své dluhy splácet, to budou mít zase o něco složitější.

Anketa

S barvou ven. Jste...

K optimismu chybí odvaha

Kde tedy najít na počátku roku alespoň trochu optimismu? Možná v tom, jak se často nesourodé proudy české společnosti dokázaly semknout v kritice Klausovy amnestie pro jeho spřízněné duše. Jen někteří ale bohužel postřehli, že bylo velmi jednoduché nejhorší amnestii české historie, přesně vyjadřující, co si prezident myslí o obyčejných lidech v podhradí, zastavit. Stačilo totiž, aby v sobě premiér Nečas našel dost schopnosti pochopit, co dostal na stůl k podpisu – a dostatek odvahy nepodepsat.

Jak ale ukazuje hospodářská politika vlády, schopnost chápat dopady svých činů ve Strakově akademii bohužel naprosto chybí, jinak by totiž česká ekonomika nemohla být v recesi. A odvaha? Tohle slovo bohužel ve Strakově akademii neznají už vůbec. Dobře totiž vědí, že odvaha vyžaduje osobní oběti – a tato vláda se už dávno rozhodla vyžadovat oběti pouze od druhých. Zejména od těch, kteří si to mohou dovolit nejméně ze všech.

Psáno pro Lidové noviny 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+38
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 1. 2013 15:33, Krakonoš

Velmi kvalitní a výstižný článek. Je pravda, že Klaus byl křivák vždy, takže zase takové překvapení to není. Prosazuje politiku komu chceme, tomu pomůžeme. Škoda, že se při amnestii také nezajímal o oběti trestných činů. A pokud jde o ten optimismus, tak je hodně těžké zůstat optimistou, když většina věcí jde zásluhou této vlády do zádele.

+33
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 1. 2013 10:10, eďa

Vy jeden rozumbrado, Fredy. Můžete mít 100 řešení lepších a ještě lepších než je současný systém, ale pokud se na něm neschodne většina lumpů, kteří tu vládnou totalitním způsobem, a netvrďte mi, že volby nejsou zmanipulované, proč probíhají přes noc - dva dny, pak se nic ani změnit nemůže, protože totalitní vládnutí těmto lumpům zcela, opakuji zcela, vyhovuje a vy jste jejich voličem též, byť si toho nejste vědom.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Partners Financial Services