Fondy: pár novinek na scéně

Fondy: pár novinek na scéně
Stojaté vody českého fondového byznysu rozvíří pouze velký skandál, problémy s Komisí nebo nové atraktivní fondy. Minulý týden volba padla na třetí možnost.

Novinky ovšem nepředstavovala žádná česká investiční společnost, nýbrž ING Investment Management. Jde tedy o fondy zahraniční (konkrétně lucemburské), doplňující již poměrně širokou nabídku ING na českém trhu. Jen škoda, že nemůžeme napsat "širokou a úspěšnou", neboť již zhruba půl roku slibované statistiky objemu prodejů od Asociace pro kapitálový trh (AKAT) stále nejsou k dispozici. Není tak možno určit, jak se řada fondů prodává. Podle našich odhadů ovšem patří fondy ING mezi nejlépe prodávané, a to vzhledem k široké prodejní síti skupiny ING.

V čele zahraničních fondů z hlediska prodejů zřejmě stojí KBC/ČSOB, která statistiky prodejů každý týden dobrovolně zveřejňuje. Za minulý týden se 23 fondů KBC prodalo za téměř 201 milionů korun. Prodeje těchto fondů v podstatě kopírují celý český trh, neboť dlouhodobě se nejlépe prodává fond peněžního trhu KBC Multi Cash ČSOB CZK (minulý týden 151 milionů) a s odstupem jej následuje dluhopisový KBC Renta Czechrenta (32 milionů). Poměrně dobře se daří i fondům peněžního trhu s denominací v dolaru či v euru (minulý týden 9 a 10 milionů korun).

Ovšem zpět k novinkám z dílny ING. Minulý týden do nabídky investorům přibyly dva akciové fondy (ING Invest Global High Dividend Fund a ING Invest Emerging Markets Fund) a dluhopisový ING Renta Global High Yield Fund s portfoliem tvořeným dluhopisy s vysokým výnosem (a tedy i vyšším rizikem nesplacení). Emerging Markets Fund - jak již název napovídá - investuje do akcií podniků z rozvíjejících se trhů, tedy ze střední a východní Evropy, Asie. Latinské Ameriky, Afriky a Blízkého Východu.

Bezpochyby nejzajímavější je ale další akciový fond - Global High Dividend Fund. Jak již název napovídá, jde o fond, investující do akcií z celého světa, přinášejících vysoké dividendy. Investiční strategie je proto poměrně konzervativní (obecně řečeno, vysoké a pravidelné dividendy vyplácejí především velké nadnárodní koncerny) a jeho volatilita je poměrně nízká. Soustředění na dividendu s sebou nese také poměrně vysoké výnosy v období padajících trhů - v době všeobecného propadu posledního roku a půl dokázal tento fond podílníkům přinést sedm procent. Zájemce o pravidelné výnosy jistě potěší i poměrně nízký správcovský poplatek (1,2 %) a vstupní poplatek 3,5 % (platí pro ING Bank, u jiných distribučních kanálů ING může být poplatek vyšší).

Řeč čísel

A jak dopadly minulý týden české fondy? Z pohledu majetku mírným propadem o 45 milionů korun, vyvolaným nadprůměrným vybíráním peněz z korporátního ČSOB Výnosového (profil, názory). Odliv peněz zaznamenaly také akciové a smíšené fondy (shodně mínus 27 milionů korun), naproti tomu dluhopisové fondy získaly 182 milionů, a to díky Sporobondu (profil, názory), ŽB - obligačnímu (profil, názory), IKS Dluhopisovému (profil, názory) i 1.IN dluhopisovému (profil, názory).

Výkonnostně si v průměru nejlépe vedly fondy fondů, které za minulý týden vydělaly téměř dvě procenta, a fondy akciové se ziskem 1,1 procenta. Ztrátu vykázala pouze kategorie fondů peněžního trhu, a to kvůli propadu fondu Akro Obligace (profil, názory) o 1,4 procenta. Nejlépe si naopak vedl 1.IN akciový fond (profil, názory) se ziskem 2,6 procenta. Přes dvě procenta za týden podílníkům přinesla další pětice fondů: Eurotrend (profil, názory), IKS Fond fondů (profil, názory), ČP Invest Fond nové ekonomiky (profil, názory, koupit), Sporotrend (profil, názory) a Newton Euro (profil, názory).

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Zaujaly vás nové fondy ING? Nakupujete zahraniční fondy nebo pouze české? Je mezi nimi vůbec nějaký rozdíl? Podělte se s ostatními o své názory!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 9. 2002 19:47, CSrypatschek

"Víš, za jedinou významnou událost minulýho týdne, i pro další budoucnost investora a spekulanta v tomhle bémiš prostoru, pokládám informaci o tom, že Nomura nafutrovala do IP Banky asi půl miliardy korun aby měla na soudy se státem, s ČSOB a třeba i s těmi profláknutými znalci,co IPB oceňovali, i když k tomu neměli podklady, vrrr, rrraf," doplnil po úlevném úkonu Max a pokračoval : "To mi trochu zvedlo náladu, protože od té doby, co ti posledně jmenovaní spolu s prodejnými novináři tady sehráli na nás drobase tu obrovskou kulišárnu, tak mě z toho všeho začalo nějak moc svrbět pod ocasem, a nepoužitých pařezů tady v lese je přece jen už pomálu. Teď je alespoň nějaká naděje, že se mi ty žlázky zaklidní a že se to vše průvanem protáhne, a taky moc mě zajímá, jak to dopadne třeba s těmi fondy PIAS, co mají IP Banku v portfoliu, ale už jsou ovládaný ČSOB a státem, ale drobní akcionáři a podílníci tam mají stále svůj podíl a chtějí svůj profit. Prostě bude to a je pěkný střet zájmů. Jazýčkem na vahách bude postoj trochu té tajemné finanční skupiny České pojišťovny, co má v případu také své želízko v ohni a ukáže se, až se bude lámat chleba, jak je silná v kramflecích, vrrr, rrraf."

Zobrazit celé vlákno

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 9. 2002 20:07, CSrypatschek

"A ten svět kolem ?" optal se řečnicky Max a zároveň si odpověděl : "Tam má nějakou cenu investovat, jak to vidím, akorát v případě, že se konečně začnou likvidovat ty židovský osady na okupovaných arabských územích, to bude známka začátku dobrých a narovnaných sousedských vztahů v oblasti, tak jak to má správně od přírody být. V současnosti to je ale všechno vztahově deformovaný, zvlášť, když do oblasti proudí stále americký peníze amerických daňových poplatníků a asi od ostatních dalších, a vlastně ten letitý nenormální stav tam jen udržují. Výsledkem je pokračující nestabilita po celém světě a především v mé a tvé peněžence. Uvědomil jsem si to, když jsem se před týdnem v TV díval v netopýru na toho spisovatele, také prý Palestince, Arnošta Lustiga. Bylo to velmi poučné a vyplynulo mi to tak z toho velmi názorně."

Zobrazit celé vlákno

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

6. 2. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

Inflace ve světě klesá, centrální banky sníží převysoké úrokové sazby a aspoň americká ekonomika hrubě produkuje. Investorům to k dobré náladě stačí a cenné papíry jsou stále cennější:... celý článek

Partners Financial Services