Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Martin Pleštil | rubrika: Jak na to | 19. 4. 2024 | 7 komentářů
Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.
Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Zdroj: Shutterstock

Z pohledu daní rozlišujeme zejména příjmy z prodeje cenných papírů (například akcií, dluhopisů, podílových listů) a příjmy z jejich držby (dividendy či úroky, na něž se ve většině případů aplikuje srážková daň). Daň je pro obě kategorie stejná: 15 % ze zisku. 

Pokud celkový základ daně (tedy příjmy snížené o výdaje) převýší 1 582 812 korun, pak se na základ daně přesahující tuto hranici použije vyšší sazba 23 %. Netýkalo by se to ale příjmů, na které se již aplikovala srážková daň ve výši 15 %, jako jsou například úroky nebo dividendy. Vyšší sazba 23 % se tedy v oblasti investic týká jen prodeje cenných papírů. 

Ať dál netrápíme ty, kterých se povinnost podávat daňové přiznání netýká, pojďme se podívat na případy, kdy se do vyplňování formuláře kvůli investicím pouštět nemusíte. Je jich totiž poměrně dost. Důležitá je hlavně hranice sto tisíc korun a také takzvaný časový test v délce tří let. 

Hranice sto tisíc a časový test

Kvůli investicím nemusíte vyplňovat daňové přiznání, pokud vaše příjmy z prodeje cenných papírů nepřesáhly za rok 100 tisíc korun. Ale pozor: jde o souhrnnou částku pro všechny vámi využívané platformy a investice. A pozor podruhé: nejde o zisk, ale skutečně o příjem, tedy o celý objem všech prodaných cenných papírů. Pro lepší představu uvedu pár příkladů. 

Příklad 1: Pokud jste v daném roce prodali cenné papíry (které držíte méně než tři roky) v hodnotě 95 000 Kč, je váš příjem z prodeje cenných papírů menší než 100 000 Kč a daňové přiznání podávat nemusíte. 

Příklad 2: Pokud jste prodali cenné papíry za 105 000 Kč, je váš příjem 105 000 Kč a daňové přiznání podat musíte. Vyplňovat budete celou výši příjmu (105 000 Kč), byť daň zaplatíte pouze ze zisku – tedy z rozdílu mezi cenou, za kterou jste cenné papíry nakoupili a prodali. 

Martin Pleštil

Martin Pleštil Broker Trust
Foto: Broker Trust
  • Ředitel úseku investic ve společnosti Broker Trust.
  • V manažerských pozicích ve financích pracuje přes 20 let. Působil například jako manažer v České spořitelně.
  • Vystudoval obor Mezinárodní obchod na VŠE.

Příklad 3: Daňové přiznání musíte podat i v případě, že cenné papíry prodáváte se ztrátou, pokud jejich objem přesáhne hranici 100 000 korun. Na daních v reálu nic platit nebudete, protože jste nedosáhli zisku, ale administrativě se nevyhnete. 

Druhým případem je dodržení časového testu, kdy jste prodané cenné papíry drželi minimálně po dobu tří let. Takové příjmy do daňového přiznání uvádět nemusíte.

Jen pro úplnou jistotu ještě dodám, že z akcií, které jste koupili a držíte, daň platit nemusíte, byť jejich kurz může stoupat. 

Ale pozor! V některých situacích – a docela často se na ně zapomíná – se do hry dostane jak stotisícová hranice, tak i časový test. 

Příklad: Prodáte podílové listy dvou fondů, kdy listy prvního fondu v hodnotě 70 000 Kč držíte dva roky a listy druhého fondu v hodnotě 60 000 Kč držíte čtyři roky. Stotisícový limit je překročený, takže musíte podat přiznání. Daň ale budete platit pouze z prodeje listů prvního fondu, které držíte méně než tři roky. Daň budete platit samozřejmě jen v případě, že z tohoto prodeje máte zisk. 

Zisk z prodeje jednoho cenného papíru můžete ponížit o možnou ztrátu z prodeje jiného cenného papíru, které jste dosáhli ve stejném zdaňovacím období. 

Výsledek vašich zisků a ztrát z prodeje cenných papírů uvedete v daňovém přiznání na řádek 40. 

Jak danit investice v zahraničí

Při prodeji cenných papírů v zahraniční měně musíte převést příjmy i výdaje do českých korun. Pro přepočet na koruny slouží jednotné kurzy stanovené Generálním finančním ředitelstvím (GFŘ). Nebo denní kurzy ČNB. Důležité je, abyste během roku použili jenom jeden způsob přepočtu.

Můžete tedy použít kurz ČNB platný v době nákupu cenného papíru a denní kurz ČNB platný v době prodeje. Nebo jen jednotný kurz GFŘ. Příjmy i výdaje převedete stejným kurzem na koruny. 

Daně snadno na pár kliků

Myšičko myš
Zdroj: Shutterstock

Online daňové přiznání

  • Jednoduše: jen odpovídáte na otázky, aplikace sama počítá a vyplňuje
  • Komplet: včetně přehledů pro ČSSZ a zdravotní pojišťovnu
  • Rychle: za 15 minut

Podílové listy a daně

Když jste investovali do podílových fondů, jste držitelem takzvaných podílových listů. Dokud tyto listy neprodáte, nemusíte podávat daňové přiznání – nehledě na to, jak vaše peníze daný fond investuje.

Fond může cenné papíry prodávat a nakupovat podle toho, jak se mění situace na trhu. Vy ale stále držíte podílové listy, a to, jak se průběžně mění kurz podílových fondů, vás z pohledu daňového přiznání nemusí trápit. Povinnost podat přiznání by se na vás vztahovala až při jejich prodeji. 

Zdanění dividend a úroků z dluhopisů

Další oblastí jsou akciové dividendy, případně úroky z dluhopisů.

Pokud vám dividendu nebo úrok vyplácí společnost, která je daňovým subjektem v Česku, tuto částku před jejím vyplacením automaticky poníží o 15% srážkovou daň. Tento příjem už potom v daňovém přiznání nemusíte uvádět.

Pokud máte dividendy nebo dluhopisové výnosy od společností, které mají daňové sídlo v zahraničí, tyto příjmy v daňovém přiznání už uvést musíte. A to i v případě, že vám byly zdaněny v zahraničí. Má-li ale Česko s danou zemí uzavřenou smlouvu o dvojím zdanění, zásadně si v zahraničí zaplacenou daň můžete započíst proti české daňové povinnosti, a nemusíte tak platit daň dvakrát. Započtení děláte prostřednictvím zvláštní přílohy podle paragrafu 38f odst. 10 zákona o daních z příjmů.

Současně se můžete rozhodnout, že příjmy ze zahraničí zdaníte buď jako kapitálový příjem na řádku 38, anebo jako samostatný základ daně na řádku 74a (a v příloze 4) v daňovém přiznání.  

Zdanění úroků ze spoření 

Uvádět do daňového přiznání nemusíte úroky, které se vám připisují na vašich běžných a spořicích účtech nebo termínovaných vkladech. Banky tyto výnosy rovnou daní 15% sazbou.

Automatickému zdanění 15 % podléhají i výnosy ze stavebního spoření. Ani s těmi si tak v rámci daňového přiznání nemusíte dělat hlavu. 

Pokud je některý z vašich účtů vedený jako podnikatelský účet, nemusí vám u něj banka uplatnit srážkovou daň 15 % na úroky. Příjem z úroků budete muset zdanit sami v rámci daňového přiznání. 

Pozor u platforem 

Jestliže investujete prostřednictvím platforem, jako jsou například Edward, Portu nebo Fondee, záleží povinnost podat daňové přiznání na tom, co se s vaší investicí během uplynulého roku „dělo“, případně na vaší investiční strategii.

Je totiž možné, že správce vašeho portfolia během roku prodával a nakupoval cenné papíry tak, aby dodržel vaši investiční strategii, zvýšil váš zisk nebo vaši investici ochránil před propadem.

I když jste si z těchto platforem nemuseli vybrat žádné peníze na běžný účet, díky provedeným obchodům vám mohly v rámci vašeho portfolia vzniknout příjmy nad 100 000 korun, které je třeba uvést do daňového přiznání. 

Stejně budete muset postupovat, když vám byla úročena hotovost v rámci investiční rezervy. Na tyto peníze se totiž neuplatňuje srážková daň, jako byste je měli v bance. Patnáct procent ze zisku z úroků musíte zdanit sami. 

Od každé takové platformy byste měli začátkem roku obdržet podklad, kde bude jasně uvedeno, jaké částky máte případně do daňového přiznání uvést. 

Martin Pleštil

 Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+19
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 4. 2024 11:54, Škodolibka domácí

To ale naprostou většinu investorů u XTB vůbec nezajímá. Lidi u nich nakupují hlavně cizoměnová ETF.

Zobrazit celé vlákno

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 4. 2024 7:03, Tarzan

A to získám jak?

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Čas na daňové přiznání končí. Návody, změny a časté chyby

30. 4. 2024 | Petr Kučera

Čas na daňové přiznání končí. Návody, změny a časté chyby

Co je letos jinak? Jaké slevy se dají využít? Do kdy je potřeba odevzdat přehledy OSVČ? Poradíme.

Nedoplatek? Pozor na podvodné SMS z finančního úřadu

26. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nedoplatek? Pozor na podvodné SMS z finančního úřadu

Nová vlna falešných SMS se snaží vylákat z lidí jejich přihlašovací údaje k bankovní identitě. Před novou smishingovou kampaní varují odborníci z antivirového programu Avast.

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Partners Financial Services