Akcie: V Praze vládne optimismus

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 9. 6. 2009
Akcie: V Praze vládne optimismus
Pražská burza minulý týden posílila na první pohled o velmi silných 10 %, v tomto růstu je však zahrnuta deformace dat ze závěrečné aukce z předchozího pátku. Poslední den v květnu byl index v závěrečné aukci silně sražen dolů.

Optimismus na pražské burze minulý týden vládnul i nadále a i bez výkyvu z posledního květnového dne by byly české akciev plusu. Největší přírůstky zaznamenaly akcie bankovních titulů. Komerční bankarůstem o 20 % umazala předchozí propad a dokázala s novými doporučeními v zádech ještě přidat. Téměř 20 % přidaly i akcie Erste Bank, které se opět rázným způsobem vrátily nad hladinu 500 Kč, když v závěru týdne byla titulu oporou informace o navýšení podílu za strany významného investora. Třetím titulem s růstem o 20 % byly akcie mediální skupiny CME, tady byl však pohyb bez výraznější kurzotvorné informace. Vyšší ceny ropy a dohoda s ČEZem(+4,8 %) na dodávkách do Dětmarovic pomohly akciím NWR(+8,5 %). Silnější prodejní tlak nepustil na vyšší úrovně Telefoniku O2(+1,3 %). U Pegasu jsou již všechny pozitivní informace z poslední doby v kurzu zahrnuty a titulu schází nový výraznější impuls (-0,5 %).

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX864,60951,0+10,0
Klíčové události minulého týdne
  • Průměrná měsíční mzda podle ČSÚ dosáhla za první kvartál 22 941 Kč, což je meziroční nominální růst o 2,4 %.
Vývoj titulů na domácích trzích

AAA Auto
2/6 Podle auditovaných údajů dosáhla ztráta společnosti v roce 2008 32,4 milionu EUR, což je o 4,4 milionu EUR více něž společnost původně oznámila. Prohloubení ztráty souvisí s účetními odpisy ukončených aktivit na zahraničních trzích.

ČEZ
2/6 ČEZ se dohodnul se společností NWR na dodávkách energetického uhlí do své elektrárny v Dětmarovicích. Podle původního plánu měla být elektrárna odstavena až do konce srpna, díky dohodě však bude provoz opět spuštěn.
3/6 EK udělila souhlas konsorciu společností Severočeské doly a JITA (ze skupiny J&T) ke koupi hnědouhelné společnosti MIBRAG.
4/6 Podle statistiky ERÚ došlo v dubnu k meziročnímu snížení spotřeby elektrické energie o 15,6 %, což je největší letošní pokles. Snížení dodávek bylo poprvé zaznamenáno u maloodběratelů a to o 9,9 %. Velkoodběratelé snížili odběr o 18,8 %.

Erste Bank
4/6 Španělská investiční společnost Criteria Causa navýšila podíl v Erste Bank na 5,1 % z původních 4,9 %. Mezi společností a majoritním akcionářem Nadací Erste došlo zároveň k podpisu dohody o obchodní spolupráci, která umožní přístup ke klientele na domovských trzích. Na základě uzavřené dohody by mohl podíl Criteria vzrůst až na 20 %.

Komerční banka
3/6 Vedení Société Générale navrhlo na místo generálního ředitele Komerční banky Henri Bonneta, který by měl od 9. 9. 2009 nahradit odcházejícího šéfa Goutarda. SocGen se drží své osvědčené metody a dosazuje na nejvyšší post zkušeného manažera, který již působil v širším vedení celé skupiny.
5/6 Deutsche Bank aktuálně pokrývá akcie KB s doporučením "kupovat" a cílovou cenou 3 400 Kč. V týdnu začala pokrývat akcie i švýcarská USB, která cíluje akcie KB na 3 500 Kč a doporučení má rovněž na stupni "kupovat".

Telefonica O2 ČR
3/6 Raiffeisenbank snížila cílovou cenu pro telekomunikační společnost na 513 Kč z původních 517 Kč. Doporučení zůstalo na stupni "koupit".

Očekávané události
  • 8/6 Nezaměstnanost
  • 9/6 Spotřebitelské ceny
  • 9/6 HDP za první čtvrtletí – konečný údaj
  • 11/6 Průmyslová výroba

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, index PX, pražská burza

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Prahu sestřelil pátek

2. 6. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Prahu sestřelil pátek

Pražská burza ustoupila ze svých vysokých hodnot a index PX klesal ve všech seancích minulého týdne. Index PX ztratil na týdenní bázi 6,61 %. Pokles indexu by nebyl nakonec tak výrazný,... celý článek

Akcie: Růst táhly banky

26. 5. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Růst táhly banky

Po výrazném propadu pražská burza dokázala minulý týden posílit a index PX přidal 2,73 procenta. Aktivita na trzích byla poměrně nízká a investoři nadále zaujímají vyčkávací strategii.... celý článek

Akcie: Praha po silném růstu padla

19. 5. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha po silném růstu padla

Strmý růst pražské burzy se minulý týden zastavil a přišlo vystřízlivění. Index PX v tomto týdnu oslabil o 8,29 %, když největší ztrátu si připsal ve středu, a to více jak -6 %. Investoři... celý článek

Akcie: To byl týden - NWR +60 %, ECM +70 %

12. 5. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: To byl týden - NWR +60 %, ECM +70 %

Druhý zkrácený týden v řadě přinesl na pražskou burzu další růsty. Index PX posílil o 11,6 % a vévodil statistikám ziskovosti jednotlivých trhů v Evropě.

Akcie: Zase rostou

5. 5. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Zase rostou

Po krátkém oddechu se pražská burza v minulém zkráceném týdnu vrátila k růstu. Index PX posílil o 5,6 % a od začátku roku se již dostal z červených čísel. V úvodu týdne panovaly na... celý článek

Partners Financial Services