Akcie: To byl týden - NWR +60 %, ECM +70 %

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 12. 5. 2009
Akcie: To byl týden - NWR +60 %, ECM +70 %
Druhý zkrácený týden v řadě přinesl na pražskou burzu další růsty. Index PX posílil o 11,6 % a vévodil statistikám ziskovosti jednotlivých trhů v Evropě.

Obchodování na pražské burze bylo od začátku minulého týdne velmi hektické a ve všech seancích došlo k růstu. Na trh se vracelo mnoho investorů s vidinou, že se situace na trzích již uklidnila. Nákupní objednávky byly umocněny rovněž zavíráním krátkých pozic. Po několikaměsíční stagnaci se nákupní horečka rozpoutala u akcií NWR, které posílily za čtyři dny o těžko uvěřitelných 61,5 %. Za růstem nestála žádná konkrétní korporátní zpráva, zájem se rozpoutal s částečným oživením na komoditním sektoru a zvýšeném doporučení pro sektor od Goldman Sachs. Přes 70 % posílily akcie developera ECM. Po dobrých výsledcích z minulého týdne pokračovaly v silném růstu akcie Este Bank(+27 %), Komerční bankaza tímto výsledkem značně pokulhávala (+5 %). Představené výsledky v závěru týdne však byly vnímány rovněž pozitivně. Nákupní euforie donesla k dvouciferným ziskům i akcie Unipetrolu(+17 %) a CETV(+22 %). ČEZ(+4,8 %) se v druhé polonině týdne obchodoval již bez nároku na dividendu, se započtením zavíral již nad hranicí 900 Kč. V optimistické náladě se defenzivní Telefonicadržela zpět (+1,1 %).

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX880,60982,70+11,6
Klíčové události minulého týdne
  • Po březnovém ponechání sazeb na stejné úrovni (1,75 %) ČNB přistoupila k dalšímu uvolnění měnové politiky a to snížením sazeb o 25 bazických bodů na 1,5 %. Jedná se o nejnižší úroveň sazeb v historii ČR. Základní dvoutýdenní repo sazba tak poklesla na 1,5 % diskontní sazba na 0,5 % a lombardní sazba na 2,5 %.
  • Evropská komise předpokládá, že česká ekonomika v letošním roce klesne o 2,7 %, pro rok 2010 očekává oživení a růst o 0,3 %.
Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
6/5 Energetický úřad oznámil, že tuzemská spotřeba elektřiny v březnu poklesla o 4,8 %. Pokles táhli nadále velkoodběratelé, kde spotřeba klesla meziročně o 9,4 %. U maloodběratelů pokračuje růst, když se spotřeba v březnu zvýšila o 1,5 %.

CME
7/5 ING snižuje doporučení pro akciemediální skupiny CME na „držet“ z původního „kupovat“. Cílová cena je nastavena na 21 USD.

Komerční banka
6/5 Citigroup snižuje doporučení pro akcie KB na „držet“ z původního „kupovat“. Cílová cena byla zvýšena na 2845 Kč. Cílovou cenu zvýšila i JP Morgan a to na 3 000 Kč, doporučení bylo ponecháno na stupni „underweight“.
7/5 Komerční banka v prvním čtvrtletí dosáhla čistého zisku ve výši 2,819 miliardy Kč (y/y -7,5%, odhad reuters: 2,23 miliardy Kč) Celkové bankovní výnosy vzrostly o 8,2 % na 8,5 miliardy Kč (v souladu s odhady), oproti tomu provozní náklady poklesly o 4,3 % na 3,4 miliardy Kč. Na výnosové straně bylo pozitivním překvapením růst příjmů z finančních operací na 1,13 miliardy Kč, za očekáváním naopak zůstaly příjmy z poplatků ve výši 1,9 miliardy Kč. Náklady na riziko meziročně dramaticky vzrostly až na 1,58 miliardy Kč, ale trh očekával podstatně vyšší částku.

Telefonica O2 ČR
7/5 Telekomunikační společnost v rámci dohody o narovnání dřívějších sporů ohledně propojovacích poplatků obdrží od společnosti T-Mobile více jak 900 milionů Kč. Finanční příjem se projeví ve výsledcích za druhé čtvrtletí.

Očekávané události
  • 12/5 Spotřebitelské ceny
  • 12/5 Výsledky VIG
  • 13/5 Výsledky ČEZ
  • 14/5 Výsledky Unipetrol
  • 14/5 Maloobchodní tržby
  • 15/5 HDP za první čtvrtletí

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, index PX, pražská burza

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Zase rostou

5. 5. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Zase rostou

Po krátkém oddechu se pražská burza v minulém zkráceném týdnu vrátila k růstu. Index PX posílil o 5,6 % a od začátku roku se již dostal z červených čísel. V úvodu týdne panovaly na... celý článek

Akcie: Po sedmi týdnech růstu klid před bouří

21. 4. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Po sedmi týdnech růstu klid před bouří

Pražská burza ve zkráceném minulém týdnu přidala 0,43 % a drží se tak v zelených číslech již sedmý týden v řadě. Takto dlouhotrvající růst byl na trhu vidět naposledy v dubnu 2007,... celý článek

Akcie: Erste rostla jako o život

31. 3. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Erste rostla jako o život

Pražská burza z velké části zopakovala vývoj z předminulého týdne. Růst indexu PX o 7,9 % je jen nepatrně vyšší, akcie shodně kromě pátku posilovaly ve všech ostatních seancích stejně... celý článek

Akcie: Prahu hnaly vzhůru banky

24. 3. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Prahu hnaly vzhůru banky

Index PX posílil minulý týden o 5,45 %. V průběhu týdne se rozšířil počet růstových seancí v řadě na osm, mírná korekce a pokles přišel až v pátek. Největší růst index zaznamenal ve... celý článek

Akcie: Konečně odraz vzhůru

17. 3. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Konečně odraz vzhůru

Pražská burza minulý týden pozitivně zareagovala na oživení na světových trzích. Kvůli předchozí stagnaci nebyl růst tak dynamický jako v USA, posílení indexu PX o 7,6 % je ale i tak... celý článek

Partners Financial Services