Zdědili jste akcie? Někdy to může být i za trest!

František Mašek | rubrika: Co se děje | 9. 12. 2010 | 3 komentáře
Zdědili jste akcie? Někdy to může být i za trest!
Také vám zbyly akcie z kuponové privatizace? Pokud aktivně obchodujete na burze, nebo v RM-Systému a akcie z kuponovky jsou neprodejné, zaplatíte za jejich vedení na účtu v Centrálním depozitáři zbytečné peníze navíc. Obdobné to je, když neprodejné akcie zdědíte. Příští rok se to má ale změnit.

Pokud jste zdědili akcie z kuponové privatizace, měli byste nejspíš s jejich převodem počkat na příští rok. Vyplývá to ze změny, k níž došlo poté, kdy se počátkem července Středisko cenných papírů změnilo na Centrální depozitář cenných papírů (CDCP). Zatímco dosud se platilo až za držení akcií i dalších cenných papírů, jejichž nominální hodnota přesahovala dva miliony korun, nyní se platí za veškeré cenné papíry, které CDCP eviduje. Dr žení akcií, s nimiž se na pražské burze či v RM-Systému neobchoduje a těžko je prodáte, se navíc paradoxně zaplatí víc, než za ty, které lze na těchto trzích běžně koupit nebo prodat. Stejné je to u akcií, které tvoří součást dědictví. Nic se neplatí jen za akcie firem v konkurzu a v likvidaci.

A co víc - pokud máte, nebo zdědíte neobchodované (kotované) a přitom neprodejné akcie-můžete teoreticky platit tento poplatek CDCP na věčné časy. 

Depozitář chce tento problém vyřešit příští rok. Chystá fond, jemuž bude možné tyto cenné papíry postoupit. Jak řekla serveru Peníze.cz ředitelka Centrálního depozitáře Helena Čacká, nyní se chystá jeho statut. Podrobnosti i termín, kdy fond zahájí činnost, oznámí depozitář počátkem příštího roku. Pokud tedy někdo získá v rámci dědictví nekotované a obvykle neprodejné akcie, měl by zvážit, zda s převodem zděděných akcií nepočkat na příští rok. Tím spíše, že se podle Čacké CDCP příští rok nepočítá s žádnou významnou úpravou cen.

Roční poplatek za držení kotovaných akcií vychází z jejich tržní hodnoty. Podle modelového výpočtu depozitáře činí u cenných papírů s tržní hodnotou 10 tisíc korun 22 Kč, u 50 tisíc 72 korun, u 100 či 200 tisíc korun je to 121 a 204 korun.

Aktivní investor se nejspíš s těmito novými výdaji smíří. Problémem jsou však právě nekotované cenné papíry, u nichž se poplatek za správu CDCP počítá z jejich nominální hodnoty. Podle depozitáře investor akcie s nominální hodnotou 10 tisíc korun zaplatí 51 korun, u 50 tisíc 171 korun, u sto a dvěstětisícových částek 287 a 482 korun. Navíc bývá jejich prodej obtížný.

Investoři, kteří neobchodují, mají zatím akcie na tzv. nezařazeném účtu. Neplatí pak žádný poplatek za jejich držení a o problému většinou ani neví. Z 1,8 milionu účtů, které eviduje depozitář, nemá nezařazený účet jen 70 tisíc právnických a fyzických osob, které většinou buď aktivně obchodují, nebo musely vypořádat dědictví. Dalších asi 1,5 milionu Čechů vlastní podílové listy fondů. a poplatek za jejich držení za ně hradí správce fondu.

Když chce ale někdo koupit či prodat akcie či jiné cenné papíry, nebo je zdědí, musí tak od začátku července učinit přes obchodníka s cennými papíry, který má přístup na burzu či RM-Systém, nebo na oba trhy a do Centrálního depozitáře. A je třeba převést akcie z nezařazeného účtu právě na účet tohoto obchodníka a začít mu platit za jejich držení, byť i jednodenní.

Kolik to je, si tedy určí obchodník, přes kterého je klientův účet registrován v CDCP. Česká spořitelnazatím podle Venduly Volákové z tiskového centra ČS nabízí tuto službu zdarma. V první polovině příštího roku se to má ale změnit. Za držení zahraničních cenných papírů pak klient platí určitou menší částku.

Převod kotovaných cenných papírů z nezařazeného účtu na účet v CDCP vedený spořitelnou pro burzovní obchody stojí 150 korun, u cenných papírů nekotovaných na regulovaném burzovním trhu 500 korun. ČS nenabízí obchody v RM-Systému. Klienta tak musí nejprve převést cenné papíry na účet České spořitelny v CDCP a pak RM-S žádat o jejich převod na tento trh.

Poplatek za vyřízení dědictví činí u jednoho cenného papíru 400 korun, za provedený přechod cenného papíru (samotná transakce) 300 korun. 

Poplatky Fio bankyza držení cenných papírů jsou stejné jako u depozitáře a pohybují se tak u kotovaných akcií od 72 korun u akcií v tržní hodnotě 50 tisíc korun po 204 korun ročně u tržní hodnoty 200 tisíc korun. Stejné poplatky jako depozitář si Fio účtuje také u nekotovaných akcií, uvedla Vendula Žaloudíková z této banky. U zahraničních emisí uložených v CDCP je to 15-60 korun. Kotované zahraniční akcie v samostatné evidenci RM-Systému jsou zdarma.

Zděděné nebo darované cenné papíry, vyřizované přes majetkový účet Fio Banky v CDCP, jsou za 290 korun Fiu plus 80 korun CDCP. Při převodu v rámci dědictví z účtu v nezařazené evidenci, zaplatí dědic 290 korun za cenný papír plus 400 korun depozitáři.

Patria Directúčtuje klientům podle Kateřiny Sládkové z oddělení front office za kotované cenné papíry v tržní hodnotě 50-200 tisíc korun 40-160 korun. To je méně, než depozitář. Nižší je i roční poplatek za evidenci českých nekotovaných cenných papírů, a to při nominálních hodnotách 50-200 tisíc od 80 do 320 korun.V případě zahraničních cenných papírů je to při stejné tržní hodnotě 30 až 120 korun. Patria příští rok neplánuje žádné změny.

Převod cenných papírů z nezařazené evidence CDCP k Patria Direct je zdarma, stejně jako při převodu či přechodu cenných papírů (dědictví nebo darování cenných papírů).

Poplatek za držení cenných papírů není horentní částka, problémem je, když je nelze prodat. Klient si může nicméně vybrat obchodníka s cennými papíry, který nabízí lepší podmínky pro držení akcií, stejně jako pro vypořádání dědictví, aby to púro něj nebyl Danajský dar.

Vypořádávali jste v poslední době dědictví, včetně akcií? Jaké s tím máte zkušenosti? Napište nám o tom!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak dobře koupit a prodat akcie

20. 9. 2010 | František Mašek | 5 komentářů

Jak dobře koupit a prodat akcie

Najít ideální okamžik ke koupi nebo prodeji akcií či třeba zlata, je bez křišťálové koule, stroje času, nebo štěstí, téměř nemožné. Štěstí je ale možné jít naproti - ani laikovi neuškodí,... celý článek

Kdo hledá jistotu, jen se zlatem při investování nevystačí

14. 7. 2010 | František Mašek | 3 komentáře

Kdo hledá jistotu, jen se zlatem při investování nevystačí

Nejistota nahrává zlatu. Jeho cena může dál překonávat rekordy, často ale kolísá. Ani nákup tohoto drahého kovu tedy není bez rizika. Víte, které investice jsou nejbezpečnější a jak... celý článek

Centrální depozitář: Změny nahrávají investorům do fondů, dědicům se líbit nebudou

7. 7. 2010 | František Mašek | 4 komentáře

Centrální depozitář: Změny nahrávají investorům do fondů, dědicům se líbit nebudou

Vznik Centrálního depozitáře cenných papírů, který nahradil Středisko cenných papírů, zvýhodní investice do podílových fondů. Kdo obchoduje s cennými papíry přímo, bude za správu účtu... celý článek

Středisko cenných papírů končí. Drobní investoři se o své akcie bát nemusí.

17. 6. 2010 | František Mašek | 4 komentáře

Středisko cenných papírů končí. Drobní investoři se o své akcie bát nemusí.

Přepážky Střediska cenných papírů 26. června zaniknou, veškeré transakce s cennými papíry půjdou od 7. července přes Centrální depozitář a jeho členy. Vzhledem ke konkurenci by se drobných... celý článek

Jak při obchodování s akciemi neskončit už druhý den

16. 6. 2010 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Jak při obchodování s akciemi neskončit už druhý den

Money management je nejdůležitější věc na investování. Stanovuje hranice rizika a velikosti jednotlivých investičních pozic, na základě toho, jak velkou část portfolia jste ochotni... celý článek

Partners Financial Services