Akcie: burzovní propadliště

Akcie: burzovní propadliště
České tituly výrazně ztrácely, pražská burza slabila o téměř 6 %. USA a eurozóně se nedařilo o nic lépe. Americká inflační data přinesla velké zklamání, indexy v USA tak zažily jedny z největších denní propadů, ztrácely navíc celý týden. Evropské akciové trhy přišly o 4 %, což je jejich největší propad od března 2003.

Česká republika

Pražská burza během tohoto týdne výrazně ztrácela, nepříznivý sentiment zahraničních trhů negativně ovlivnil dění na domácí burze. Tituly se hodně propadaly - prodeje měly charakter indexových objednávek. Na burze tedy nebyl defenzivnější titul, naopak Philips Morris ČR (profil, názory) nebo Český Telecom (profil, názory) také výrazně ztrácely. Během týdne mírně horší výsledky přinesl Unipetrol (profil, názory), naopak nad očekáváním ohlašoval ČEZ (profil, názory).

Pro další vývoj je důležité, že pokles na domácím trhu není motivován změnou fundamentu prostředí naší ekonomiky. Naopak v okamžiku stabilizace poklesu mohou představovat domácí titulu nákupní příležitost. Klíčové pro současný vývoj bude udržení úrovně 1400 bodů indexu PX.

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
PX
(profil, názory)
1 513,5 1 430 -5,52 1 417 1 502

Zdroj dat: Fio report

Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ (profil, názory)
18/5: ČEZ v 1Q dosáhl čistého zisku 10,4 mld. (meziroční růst o 39 %), očekával se zisk na úrovni 9,4 mld. Zisk byl příznivě ovlivněn růstem obchodní marže, vyššími prodeji a zlepšením hospodaření bulharských distribučních firem spolu s rozšířením o rumunskou distribuční firmu Electrica Oltenia. Růst nákladů skupiny pak měl nižší tempo proti výnosům. Provozní zisk dosáhl 14,8 mld., čekalo se 13,5 mld., tržby rostly o 26 % na 41,6 mld., čekalo se 39,3 mld. (tržby i zisk obsahují nově začlenění společnosti. ČEZ současně zvýšil roční ziskový odhad.
19/5: ČEZ oznámil, že by se měl dohodnout na koupi ukrajinských distribučních společností během letošního roku.

Unipetrol (ACUNIPE)
15/5: Konsolidovaný čistý zisk společnosti Unipetrol za 1Q dosáhl úrovně 814 mil. Kč (-33 % meziročně). Tržby byly 20,14 mld. Kč při provozním zisku 978 mil. Kč. Úroveň čistého zisku hodnotíme neutrálně, provozní zisk je slabší kvůli velmi slabým výsledkům rafinérského a maloobchodního segmentu. Z jednotlivých dceřinných společností pokračuje v dobrých výsledcích Chemopetrol (tržby 8,4 mld. Kč, čistý zisk 894 mil. Kč). Překvapením je zisk Kaučuku 211 mil. Kč při tržbách 2,67 mil. Kč. Slušná byla Spolana se ziskem 96 mil. Kč a tržbách 1,6 mld. Kč. Zisk Parama 28 mil. Kč byl ovlivněn prodejem společnosti PARAMO Trysk. Již zmíněný rafinérský segment (Unipetrol Rafinérie) dosáhl ztráty -325 mil. Kč při tržbách 13,78 mil. Kč. Benzina navýšila ztrátu na -208 mil. Kč při tržbách 1,44 mld. Kč. Celkově výsledky nepřinesly žádné překvapení. Po předchozích informacích managementu se potvrdil nepříznivý vývoj v oblasti zpracování ropy a pokles rafinérských marží. Těžce se "dýchá" maloobchodu (Benzina). Uvedené oblasti by však v průběhu roku měly zaznamenat zlepšení, což by při zachování stabilního prostředí v chemii mělo vrátit holding k číslům, na která jsme byli zvyklí v předchozích obdobích.

Erste bank (profil, názory)
19/5: HSBC zvyšila doporučení  pro Erste Bank na "overweight" z "neutral".

Co se stane - očekávané události

  • 22/5: Maloobchodní tržby za květen (oček. 5,8 %).
  • 23/5: Zasedání ČNB, změna v nastavení úrokových sazeb se nečeká (aktuálně 2 %).
  • Komerční banka (profil, názory) se bude obchodovat bez nároku na dividendu 250 Kč/a od 24/5 (nákup s dividendou v T+3 nejpozději 23/5).
  • Erste bank (profil, názory) se bude obchodovat bez nároku na dividendu ve výši €0,55/a od 24/5 (nákup s dividendou v T+3 nejpozději 23/5). Od 24/5 dojde ke splynutí současných dvou emisí.
  • Zentiva (profil, názory) se bude obchodovat bez nároku na dividendu ve výši 9,5 Kč/a od 14/6 (nákup s dividendou v T+3 nejpozději 8/6).

Pozn.: Informace o dividendách jsou bez záruky!

Spojené státy americké

Tento týden byl velmi fundamentálně zajímavý. Trh nervózně očekával úterní a středeční inflační data, která mohla rozhodnout o dalším vývoji úrokových sazeb v USA. Inflační zprávy byly smíšené a naznačily další možné utahování měnové politiky. Americké trhy tak prudce oslabovaly. Během středeční seance, kdy kvůli inflačním datům došlo k velkému zklamání, indexy dokonce zažily jedny z největších denní propadů. Indexy tak za posledních 6 ze 7 obchodních dnů pouze ztrácely.

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
Dow Jones
(profil, názory)
11 380 11 143 -2,8 11 057 11 460
Nasdaq
(profil, názory)
2 244 2 193 -2,27 2 164 2 245
S&P 500
(profil, názory)
1 291 1 267 -1,86 1 256 1 297

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Index CPI vzrostl o 0,3 % za duben, roční růst činil 2,3 %.
  • Index PPI vzrostl o 0,1 % za duben, roční růst činil mírných 1,5 %.
  • Počet nově započatých staveb poklesl o 7,4 % a stavebních povolení o 5,4 %.
  • Leading indicator za duben –0,1 % vs. očekávaných +0,1 %.
  • Nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti zaznamenaly neočekávaný růst o 46 tisíc.

Vývoj titulů na amerických trzích

  • Dell (profil, názory) oznámil, že začne používat čipy společnosti Advanced Micro Devices a sníží náklady o 3 mld. Akcie obou firem posilují v reakci na zprávy. 
  • Společnost Wal-Mart (profil, názory) zvýšila svůj zisk o 6,3 %, a to díky nárůstům prodejů, které byly nejvyšší za poslední 2 roky.
  • Home Depot (profil, názory) předčil očekávání analytiků a zvýšil svůj zisk o 13,1 %.
  • Medifast rostl o 1,55USD na akcii diky ztrojnásobení svého čistého zisku
  • Hewlett–Packard (profil, názory) zvýšil čistý zisk o 51 % díky rostoucím prodejům.
  • Burger King přidal 3,6 % díky emisy nových 25 mil. akcií.

Co se stane - očekávané události:

  • 25/5: Spotřeba domácností.  
  • 25/5: HDP za 1Q (oček. 5,8 %), HDP cenový index za 1Q (oček. 3,3 %), počet nových žádosti o podporu v nezaměstnanosti za uplynulý týden.
  • 26/5: Osobní příjmy za duben (oček. 0,8 %), osobní výdaje za duben (oček. 0,7 %), spotřebitelská důvěra podle michiganské univerzity za květen (oček. 80).

Eurozóna

Evropské akciové trhy v uplynulém týdnu ztratily 4 %, což je jejich největší propad od března 2003. Euforie na akciových trzích trvající tři roky zcela zmizela, když důvodem jsou obavy, že centrální banky sáhnou k rychlejšímu zvyšování sazeb, aby čelily inflačním tlakům. Vyšší úrokové sazby způsobí zpomalení růstu ekonomik. Ceny výrobců v Německu za duben vzrostly nejvíce za posledních 24 let, když razantně akceleroval růst cen energií a surovin. Během týdne však výrazně oslabily ceny všech komodit, jejichž ceny dosáhly mnoharočních maxim. A bude zajímavé sledovat, jestli jejich propad bude pokračovat, čímž by v následujících obdobích výrazněji poklesla hrozba inflace.  Úrokové sazby způsobily také prudké pohyby na měnových trzích, když počátkem týdne euro proti dolaru atakovalo téměř hranici 1,30, ale koncem týdne dolar výrazně posílil na 1,27.

Ve středu zájmu jsou stále ocelářské společnosti, když Mittal Steel navýšil cenu za převzetí světové ocelářské dvojky Arcelor o 34%. Cena akcií společnosti Arcelor vyskočila během pátečního obchodování o 12%, zatímco akcie společnosti Mittal ztratily přes 5%. Také ostatní ocelářské společnosti zareagovaly výrazným růstem, německý ThyssenKrupp přidal 3,9%.

Komentář o vývoji domácích a amerických trhů převzat ze serveru e-Broker společnosti Fio, komentář o trzích Eurozóny poskytla společnost ATLANTIK finanční trhy.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: pátek smazal všechny pražské úspěchy

15. 5. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: pátek smazal všechny pražské úspěchy

Česko by si mělo ponechat svůj 67% podíl v ČEZu, uvedl premiér Paroubek. Šéf FEDu Bernanke zvýšil americké úroky na 5 % a dále uvedl, že bude zapotřebí další zvyšování sazeb a utahování... celý článek

Akcie: dobré zprávy z Evropy

9. 5. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: dobré zprávy z Evropy

Pražská burza zažila dramatický vývoj, PX index klesl pod 1 500 bodů. Šéf FEDu se nechal slyšet, že krátkodobá pauza v utahování měnové politiky neznamená konec zvyšování sazeb. Americké... celý článek

Akcie: blíží se volby, český trh výrazně zaostává

24. 4. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: blíží se volby, český trh výrazně zaostává

Cena zlata dosáhla 25letého maxima, ropa se vyšplhala k úrovni 75 dolarů za barel. I přesto zažily americké indexy vynikající týden, např. Dow Jones se dostal na své 6leté maximum.... celý článek

Akcie: ČNB letos úroky možná vůbec nezvýší

18. 4. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: ČNB letos úroky možná vůbec nezvýší

Pražská burza tento týden oslabovala, byla tažena poklesem hlavních akciových titulů. Také americké a evropské burzy mírně oslabily. Evropské trhy negativně ovlivňují rostoucí úrokové... celý článek

Akcie: ECB sazby nezvýšila, přesto Trichet velmi překvapil

10. 4. 2006 | Pavel Slavík

Akcie: ECB sazby nezvýšila, přesto Trichet velmi překvapil

Pražská burza konečně zažila úspěšný týden. Dařilo se hlavně titulům s blížícími se výplatami dividend. Americké trhy si vedly velmi dobře, kvůli nepovedenému závěru ale zakončily na... celý článek

Partners Financial Services