Kde má Nasdaq dno?

Kde má Nasdaq dno?
Adam Hamilton ve svém posledním článku tvrdí, že akciový trh Nasdaq se přiblížil svému dnu. Nevylučuje však, že by pokles cen akcií nemohl pokračovat.

Zakladatel investičně poradenské společnosti Zeal LLC Adam Hamilton poslední dva roky vydává články poukazující na vysoké ceny akcií na americkém akciovém trhu Nasdaq. V srpnu roku 2000 předpověděl, že s 80% pravděpodobností dochází k protržení spekulativní bubliny s následným dlouhodobým poklesem akciového trhu. Tehdy sestavil graf porovnávající vývoj Nasdaqu za poslední rok s vývojem indexu Dow Jones v roce 1929, překryl vrcholy obou křivek a zjistil korelaci 0,70. Na základě toho odhadl pravděpodobný budoucí vývoj Nasdaqu, který, jak je patrné z následujícího obrázku, se až doposud překvapivě potvrzuje.


Hamiltonovy předpovědi jsou založeny na studiu historických cyklů akciových trhů a porovnání aktuální hodnoty ukazatele P/E s jeho dlouhodobým průměrem. Podle Hamiltona vždy po protržení spekulativní bubliny měly ceny akcií tendenci kompenzovat svůj předchozí vývoj a klesat až na úroveň, která odpovídá polovině průměrné hodnoty P/E amerického akciového trhu, to jest zhruba sedminásobku zisku na akcii. V současné době se pohybuje hodnota P/E indexu Nasdaq 100 kolem 30, tedy stále vysoko nad dlouhodobým průměrem 18. V době, kdy Hamilton sestavoval svůj původní graf činila hodnota ukazatele P/E tohoto indexu 102,6.

Podle posledního Hamiltonova

 Co je ukazatel P/E

Ukazatel Cena akcie/Zisk na akcii vyjadřuje, kolik jsou investoři  ochotni platit za jednotku zisku společnosti. Čím větší je ukazatel P/E, tedy čím více investoři platí za jednotku zisku společnosti nyní, tím větší růst zisku společnosti očekávají. 

článku se již Nasdaq přiblížil svému dnu. To je na obrázku znázorněno oblastí vymezenou žlutou přerušovanou čarou. Spodní úroveň tohoto dna však stále leží zhruba o 600 bodů níže. Z toho důvodu a s poukazem na zmíněnou studii akciových trhů Hamilton tvrdí, že bude-li se opakovat historický precedens, mohl by v příštích 18-24 měsících (!!) "Velký medvědí trh", tedy dlouhodobý pokles cen akcií, pokračovat.

Souhlasíte s názorem Adama Hamiltona, že by Nasdaq mohl v příštích 18-24 měsících pokračovat ve svém poklesu? Nebo se podle vás již přiblížil svému dnu? O své názory se můžete podělit zde.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 7. 2002 14:20, Honza

A proto žádné akciové fondy, ale konkrétní malé růstové akcie. Svých 100 tis zainvestuji do 6-8 akcií v USA nebo Kanadě.

Zobrazit celé vlákno

+41
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 7. 2002 15:51, Honza

Zkuste následujíc webové stránky: www.pirateinvestor.com nebo www.dailyreckoning.com, případně www.oxfordclub.com. Dají se tam najít tipy, pak už je to na zvážení každého. Pak se na ně podívám a z těch zmíněných jsem si vybral 2 akcie a minulý týden koupil.

Zobrazit celé vlákno

-26
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

FED – křehkost finančních trhů

1. 7. 2002 | David Petráček

FED – křehkost finančních trhů

Z komentáře Fedu bylo sice cítit mírně pozitivní naladění, ovšem také zde vyjadřuje přesvědčení o křehkosti finančních trhů.

Medvěd žere i peníze!

9. 5. 2001 | Petr Fejtek

Medvěd žere i peníze!

Méďa Béďa je milý všežravec a mlsoun; nejde jen o med, ale umí si prý otevřít i člověčí konzervy. Že by ovšem místo úlů začal plenit bankomaty, neuvádějí encyklopedie ani večerníček.... celý článek

Partners Financial Services