Hvězdné nebe v červnu

René Činátl | 18. 7. 2002
Hvězdné nebe v červnu
Ve spolupráci s CRA Rating Agency jsme provedli pravidelné měsíční hodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice.

Nejprve pro připomenutí: fondy pomocí jedné až pěti hvězdiček hodnotíme již rok a půl, a to na základě metodiky ratingové agentury CRA Rating Agency (součást celosvětové sítě Moody´s). V tuto chvíli hodnotíme fondy s domicilem v České republice, a to jak členy UNIS, tak i ostatní fondy, u nichž máme k dispozici relevantní údaje.

U fondů, rozdělených do skupin podle pravidel Unie investičních společností, hodnotíme tři základní údaje: výkonnost, volatilitu a rizikovost, která zohledňuje nezralost českého trhu. Podrobnosti o metodice a váze jednotlivých kategorií najdete na speciálních stránkách. A jak dopadly jednotlivé fondy?

Akciové fondy

Ve skupině akciových fondů bylo za červen 2002 hodnoceno celkem jedenáct členů UNIS ČR. V rámci tohoto segmentu se událo celkem pět změn. Tou nejpatrnější je vzestup 1. IN akciového fondu (profil, názory) na tři hvězdičky. Obdobného výsledku fond dosáhl naposledy v hodnocení za září 2000, přičemž od prosince 2000 se fond vždy s jednou hvězdičkou řadil na chvost hodnocené skupiny. 1. IN akciový fond vydělal především na propadu ve výnosnosti fondů ČSOB světový akciový (profil, názory), AKRO Eurotech (profil, názory) a ČSOB evropský akciový (profil, názory). O druhé zlepšení se v rámci skupiny postaral AKRO mezinárodní akciový fond (profil, názory), který byl za únor 2002 i na pěti hvězdičkách, ale následně ztratil svou pozici. Oproti květnu si tento fond o hvězdičku polepšil a nyní drží celé čtyři. Ztrátu utrpěl již výše zmíněný AKRO Eurotech, jež se propadl s jednou hvězdičkou na samé dno a Citicorp OPF CitiEquity Czech (OFCITAKC) a ČSOB světový akciový, které si shodně pohoršily o jednu hvězdičku na nynější dvě hvězdičky. Nejlepšími fondy ve skupině jsou potom pětihvězdičkové J&T AM Perspektiva – A (profil, názory), ŽB – akciový (profil, názory) a IKS fond světových indexů (profil, názory). V opačné pozici se s jednou hvězdičkou za červen 2002 potom ocitly již komentované AKRO Eurotech a ČSOB evropský akciový. Kompletní výsledky akciových fondů.

Dluhopisové fondy

V této skupině bylo za poslední období hodnoceno sedm fondů. V rámci přidělování hvězdiček došlo jako v minulém období ke dvěma změnám. Jedna z nich se stejně jako v minulém období týkala fondu ISČS Bondinvest (profil, názory). Ten se po měsíci strávených na čtyřech hvězdičkách vrátil zpět do čelní skupiny a drží nyní pět hvězdiček. Druhou, a to velmi významnou změnou, je ztráta hvězdičky fondu IKS Dluhopisový (profil, názory), který od května 2001 nepoznal jiné než pětihvězdičkové hodnocení. Nepřesvědčivá výnosnost stáhla fond IKS Dluhopisový z vedení a přisoudila mu aktuální čtyři hvězdičky. Na samém výsluní skupiny dluhopisových fondů se tak hřejí fondy ISČS Sporobond (profil, názory), ISČS Bondinvest a Newton konzervativní (profil, názory), jenž je nástupcem fondu Newton Kosíř. Hodnocenou skupinu pak s velkým odstupem uzavírají fondy ČSOB český dluhopisový a Citicorp OPF CitiBond Czech (OFCTTDL), které mají shodně po jedné hvězdičce. Kompletní výsledky dluhopisových fondů.

Fondy peněžního trhu

Ve skupině peněžních fondů byly stejně jako v minulém hodnocení přiděleny hvězdičky devíti fondům. U hodnocených fondů nastala pouze dílčí změna, a tou je korekce 1. IN fondu peněžního trhu (profil, názory) o jednu hvězdičku na současné dvě hvězdičky. Lze tedy konstatovat, že mezi nejlépe ohodnocenými fondy zůstává IKS Peněžní trh (profil, názory), ISČS Merkur (profil, názory), ŽB – Sporokonto (profil, názory) a ISČS Sporoinvest (profil, názory), naopak na chvostu s odstupem zůstávají AKRO Obligace (profil, názory) a J&T AM Perspektiva – P (profil, názory). Skupina fondů peněžního trhu nadále potvrzuje nejvyšší stabilitu hodnocení ze všech sledovaných skupin fondů. Kompletní výsledky fondů peněžního trhu.

Smíšené fondy

V největší hodnocené skupině metodou CRA Fond Scoringu bylo ke konci května hodnoceno celkem třicet fondů. Podstatnou informací, předcházející komentář samotného hodnocení, je nabytí právní moci rozhodnutí KCP o změně statutu a jména fondu PPF Smíšený, který ČP INVEST převzal od PPF IS na ČP INVEST investiční společnost, a.s. otevřený podílový fond Univerzální (profil, názory) k 4.6.2002. Hodnocení za červen 2002 proběhlo v atmosféře velkých změn. Celkem 16 fondů, tedy více než 50 % celé skupiny, změnilo svůj počet hvězdiček oproti předcházejícímu období. Nejcitelnější propad nastal u fondů investAGe AG2000 (profil, názory) a ISČS Sporomix 5 (OFICSM5). Oba tyto fondy přišly o dvě hvězdičky. I přes jejich kvalitní výkonnost utrpěly oba ztrátu díky vyšší volatilitě výsledků v rámci kritérií v modelu hodnocení metodou CRA Fond Scoringu. InvestAGe AG2000 má nyní tři hvězdičky a ISČS Sporomix 5 se s jedinou hvězdičkou dostal na chvost skupiny.

Korekce o jednu hvězdičku postihla fondy 1. IN výnosový fond (OFPISVYN) a Newton balancovaný (profil, názory) (ex-Praděd). Zhoršení na jednu hvězdičku bude významné především pro Newton balancovaný, který se s obdobným oceněním ještě nesetkal.

Vzestup o hvězdičku se za červen 2002 povedl fondům AKRO mezinárodní balancovaný (profil, názory), AKRO výnosový (profil, názory), IKS Balancovaný (profil, názory), investAGe AG7 (profil, názory), investAGe AGB (profil, názory), ŽB - korunový balancovaný (profil, názory) a J&T Perspektiva – S (profil, názory). Fondu AKRO mezinárodní balancovaný se tak díky zisku dvou hvězdiček podařilo odpoutat ode dna, kde se ocitl v historii CRA Fond Scoringu pouze jednou a to právě za květen 2002, naproti tomu investAGe AG7 se postupnými krůčky dopracoval s obdrženými pěti hvězdičkami na špičku hodnocené skupiny. Výraznějšího zlepšení dosáhly za poslední hodnocené období AKRO OPF Český (profil, názory), IKS Globální (profil, názory), PKIS Růstový (profil, názory) a Newton YSE akcionářů (profil, názory). Dvouhvězdičkové zvýšení pomohlo AKRO OPF Český, PKIS Růstový a Newton YSE akcionářů opustit chvost hodnocených fondů, IKS Globální se naopak díky tomu dostal do elity fondů pětihvězdičkových.

Fondy v této kategorii se vyznačují největší diverzifikací portfolia a tudíž i volatilitou hodnocení v závislosti na vývoji jednotlivých investičních instrumentů portfolia na kapitálových trzích. Kompletní výsledky smíšených fondů.

Zajímá vás kompletní přehled výsledků scoringu včetně historických údajů? Pak vše potřebné najdete na této stránce.

Pomáhají vám naše hvězdičky v orientaci? Který fond byl podle vás v červnu nejúspěšnější? Který má nejlépe našlápnuto v červenci? Proč? Co myslíte?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hvězdné nebe v květnu

19. 6. 2002 | René Činátl

Hvězdné nebe v květnu

Ve spolupráci s CRA Rating Agency jsme provedli pravidelné měsíční hodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice.

Hvězdné nebe v dubnu

16. 5. 2002 | René Činátl

Hvězdné nebe v dubnu

Ve spolupráci s CRA Rating Agency jsme provedli pravidelné měsíční hodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice.

Hvězdné nebe v březnu

17. 4. 2002 | René Činátl

Hvězdné nebe v březnu

Ve spolupráci s CRA Rating Agency jsme provedli pravidelné měsíční hodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice.

Hvězdné nebe v únoru

13. 3. 2002 | Tomáš Skřivánek

Hvězdné nebe v únoru

Ve spolupráci s CRA Rating Agency jsme provedli pravidelné měsíční hodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice.

Hvězdné nebe v roce 2001

13. 2. 2002 | Tomáš Skřivánek

Hvězdné nebe v roce 2001

Ve spolupráci s CRA Rating Agency jsme provedli roční vyhodnocení scoringu otevřených podílových fondů s domicilem v České republice.

Partners Financial Services