Jen čtyři banky vás za předčasné splacení půjčky nepotrestají

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 22. 3. 2010
Jen čtyři banky vás za předčasné splacení půjčky nepotrestají
V Česku si jen čtyři banky neúčtují poplatky za předčasné splacení spotřebitelských úvěrů. U ostatních bude muset pokuta výrazně klesnout. Donutí je k tomu nový zákon o spotřebitelském úvěru, který by měl začít platit od příštího roku.

Zatímco před dvěma lety bylo v Česku minimálně osm bank, které měly v nabídce alespoň jeden typ půjčky, kterou šlo předčasně splatit bez poplatků, dnes už jsou takové jen čtyři. Patří mezi ně Komerční banka, Poštovní spořitelna, mBank, UniCreditBank. Ostatní banky klientovi, který se chce zbavit dluhu rychleji, naúčtují až tisícikorunové sankční poplatky za to, že nedodržel termín splatnosti. Banky to vysvětlují tím, že neočekávanou splátkou se jim zvednou administrativní náklady. Předčasná splátka rovněž podle nich vyžaduje manuální zásah bankéře a doplacením půjčky před termínem banky přijdou o očekávaný úrokový výnos.

„Banka počítá s úrokovým výnosem z každého úvěru, což má mimo jiné vliv na výsledky banky i na její pozici na mezibankovním trhu. Každá předčasná splátka tyto údaje mění,“ doplňuje mluvčí RaiffeisenbankTomáš Kofroň. Většina bank ale neoficiálně přiznává, že počty klientů, kteří se opozdili se splácením úvěru a vytvářejí tak bance ztráty, rostou. Přesná čísla tají všechny banky. (Spočítejte si Kolik vám ještě zbývá z úvěru)

Kolik vám banky naúčtují za mimořádnou splátku půjčky

Komerční banka 0 Kč
Poštovní spořitelna

Poštovní spořitelna
0 Kč
mBank 0 Kč
UniCreditBank0 Kč
ČSOB1 % z výše mimořádné splátky, min. 1000 Kč
Česká spořitelna4 % z mimořádné splátky, min. 500 Kč, max. 5000 Kč
Raiffeisenbank4 % z předčasné splátky, min. předčasná splátka musí být alespoň 5000 Kč
GE Money Bank5 % z předčasně splacené jistiny, min. 1000 Kč
Volksbankmin. 500 Kč za změnu podmínek ze strany klienta
CitibankVlastní úvěry už nenabízí
LBBW Vlastní úvěry už nenabízí

Než si proto pořídíte půjčku v bance, ptejte se vždy i na poplatky za mimořádné splátky i předčasné splacení celého úvěru či půjčky. Pokud se totiž později rozhodnete dluh splatit před termínem splatnosti, může vás to vyjít od 500 do 5000 korun na sankčních poplatcích.

Od podzimu 2008 zrušila splacení úvěru bez sankce například banka LBBW, která v současnosti klientům nabízí jedině nebankovní spotřebitelský úvěr s názvem Rychlopůjčka poskytovaný společností CETELEM. Ten však zahrnuje až pětiprocentní sankční poplatek za předčasné splacení. „S předčasným splacením jsou spjaty jak administrativní, tak provozní náklady. Nicméně nejsou u všech našich klientů nárokovány, což souvisí s jejich platební morálkou,“ podotýká mluvčí společnosti Martin Malý. Citibank měla v roce 2008 nulový poplatek za předčasné splacení, nyní již spotřebitelské úvěry pro nové klienty nenabízí.

Rovněž Raiffeisenbankv minulosti měla v nabídce časově omezené úvěry, které šly splatit bez sankcí. Nyní si ale za předčasné splacení účtuje čtyři procenta z dřívější splátky. O mimořádnou splátku musí klient banku požádat ideálně o měsíc dříve, než bude chtít splátku provést. Splátka přitom musí být podle Tomáše Kofroně ve výši minimálně 5000 korun. Sankční poplatek jako úhradu nákladů spojených s mimořádnou splátkou má na rozdíl od minulosti nyní u všech úvěrů rovněž ČSOB, která si účtuje jedno procento z výše mimořádné splátky, minimálně pak tisícikorunu. Poplatek v této bance klient nemusí platit, pokud si úvěr sjednal před 1. únorem 2008 nebo svůj úvěr přefinancoval jiným úvěrem u ČSOB. V České spořitelněklienta přijde mimořádná či předčasná úhrada úvěru na čtyři procenta ze splátky, minimálně 500 korun, maximálně 5000 korun. GE Money Banknastavila poplatek za předčasné splacení rovnou ze všech bank nejvyšší, a to 5 procent z předčasně splacené jistiny, nejméně však 1000 korun.

Anketa

Pořídili jste už někdy půjčku v bance?

Oslovené banky v dohledné době na sankcích za předčasné splacení úvěru nehodlají nic měnit. Jediné, co je ke změně může donutit, je nový zákon o spotřebitelských úvěrech připravovaný na základě požadavků Evropské unie. Tento zákon stanovuje, že výše úhrady nákladů věřitele, tj. sankční poplatky, nesmí přesáhnout jedno procento z předčasně splacené části úvěru, pokud doba mezi předčasným splacením a sjednaným koncem úvěru přesahuje jeden rok. U kratší doby nesmí výše náhrady nákladů přesáhnout 0,5 procenta z předčasně splacené části. Zákon o spotřebitelském úvěru, který zatím schválila Poslanecká sněmovna, čeká na schválení Senátem a podpis Prezidenta republiky. Platit by měl od ledna příštího roku. (Spočítejte si kolik utrácíte a kolik byste mohli spořit)

V některých tuzemských bankách se tak může zájemcům o úvěr krátkodobě vyplatit spíše čerpání kontokorentu než si brát spotřebitelskou půjčku, o níž ví předem, že by ji mohli zaplatit dříve. Kontokorent je většinou, stejně jako dluh na kreditní kartě, možné doplatit kdykoliv a bez poplatku. (Spočítejte si, zda si můžete dovolit další úvěr)

Jaké máte zkušenosti s bankovními půjčkami?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Koupit auto na úvěr, nebo na leasing?

15. 3. 2010 | Věra Tůmová | 10 komentářů

Koupit auto na úvěr, nebo na leasing?

Když si půjdete koupit auto, ptejte se na rozdíly ve způsobech financování. Prodejce vám navíc může nabídnout lákavou slevu, tu ale uhradíte ve splátkách. Vyplatí se nahlédnout i do... celý článek

Chcete půjčku? Budete mít víc práv.

12. 3. 2010 | Petr Kučera

Chcete půjčku? Budete mít víc práv.

Lidé, kteří si vezmou spotřebitelský úvěr, budou moci do 14 dnů odstoupit od smlouvy bez udání důvodu, aniž by jim hrozila sankce. To je jedna z novinek, kterou přináší nový zákon o... celý článek

Češi si myslí, že půjčka je levná, když jsou nízké splátky

3. 2. 2010 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Češi si myslí, že půjčka je levná, když jsou nízké splátky

Lidé se při půjčování řídí hlavně velkostí splátky. Celková zaplacená suma za úvěr či roční procentní sazba nákladů zajímá málokoho, říká Tomáš Prouza, ředitel pro rozvoj a péči o klienty... celý článek

Co lze čekat od banky, když přestanete splácet úvěr

15. 9. 2009 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Co lze čekat od banky, když přestanete splácet úvěr

Recese dlužníkům nepřeje. I ti poctiví, kteří se nyní mohou dostat do potíží se splácením kvůli ztrátě zaměstnání či nemoci. Banky navíc přestávají být benevolentní a s vymáháním neotálejí.... celý článek

Jak banky řeší stížnosti a reklamace klientů

23. 4. 2009 | Věra Tůmová | 13 komentářů

Jak banky řeší stížnosti a reklamace klientů

V některých tuzemských bankách si klienti stěžují rok od roku více. Není to však podle bankéřů kvůli krizi či špatným službám. Spíše jde o různé podněty, díky kterým se banky mohou... celý článek

Partners Financial Services