Investiční pobídky: zničující vliv má podpora montoven i high-tech

Investiční pobídky: zničující vliv má podpora montoven i high-tech
Podle návrhu Ministerstva průmyslu se mají omezit investiční pobídky tzv. montovnám a naopak mají směřovat k podpoře technologicky vyspělých oborů. Hlavním kritériem pro výši státní podpory se tak má stát to, čím se firma zabývá, a ne pouze výše investice či nově vytvořená pracovní místa. Podle autora následujícího článku je jakákoli porušování principu rovnosti všech podnikatelů, tedy i tento návrh, jen vulgární utilitarizmus a odporný populizmus.

Pokud by s popsaným ministerským návrhem přišla kdejaká "progresivní" levicová vláda, pak by se nebylo čemu divit. Jestliže ale má něco takového projednávat vláda, jejíž ministři se hlásí k liberálním hodnotám, pak jde o hodně špatný vtip.

Destrukční vliv investičních pobídek na dlouhodobou produkční strukturu a výkonnost ekonomiky byl vysvětlen snad už mnohokrát. Připomeňme, že státní plánovací politika investičních pobídek ovlivňuje sektorové investiční plány ve prospěch větších a státem "vyvolených" investic. Výše investičních pobídek přitom nespadne z nebe, ale vždy jde v rámci nestydatého přerozdělování na úkor někoho jiného (více na toto téma viz články Investiční pobídky: může být státní úředník dokonalejší než trh? a Bez dotací ani ránu). Nejsou tak často uskutečněny investice menších firem a živnostníků, kteří jsou v porovnání s "vyvolenými" montovnami těžce daňově vysávány a často tak i "devitalizovány", viz článek Vládní podpora podnikání: bohatým dává, co chudým bere?.

Ekonomické argumenty však rozhodně nemůžou být hlavním argumentem pro zrušení investičních pobídek. Jejich zničující vliv samozřejmě platí i v tom případě, kdyby existoval jakkoliv pochybný kladný krátkodobý vztah mezi náhlou investiční aktivitou v důsledku státních pobídek a aktuálním růstem hrubého domácího produktu. Obětování etického principu rovnosti všech podnikatelů – malých, velkých, technologických či jiných – ve prospěch zdánlivých statistických úspěchů není ničím jiným než vulgárním utilitarizmem a odporným populizmem. To platí jak u podpory montoven, tak i u případné podpory těch zaručeně "nejvyspělejších" technologií.


Proč pobídky existují?

Prakticky žádný jen trochu seriózní ekonom se nikdy nemůže investičních pobídek zastávat s nějakou obsesí. Děje se tak však. Proč? V předminulém století popsal slavný francouzský ekonom Frederic Bastiat jedny z nejmeritnějších principů ekonomie, bez jejichž znalostí se snad vážně nikdo nemůže nazývat ekonomem. Jeho eseje o tom "co je a co není vidět" jsou prakticky nesmrtelné a principiálně se dají použít třeba i na investiční pobídky.

Všichni si jistě vzpomínáme na "zlaté doby" poklepávání základních kamenů, přestříhávání pásek a zapíjení těch všech možných megalomanských montoven. Všichni byli posedlí a nadšení v očekávání světlých zítřků a každý odpůrce byl považován tak trochu za zaostalý "póvl". To, že se z peněz nás všech podporuje často veskrze průmyslový pásový "póvl" tehdy málokdo moc řešil. Rodičům bylo doporučováno, aby své děti posílali do "progresivních" montážních oborů. Vystřízlivění přišlo až s velmi časnými problémy "vlajkové lodi" investičních pobídek v Hranicích na Moravě, více viz článek Když se Flextronics a LG.Philips Displays loučí.

To je totiž to, co je právě hodně vidět. Velké továrny a zdánlivě "nová" pracovní místa se samozřejmě jistým voličům lépe prodávají. V megalomanských manufakturách jsou také lidé a tedy voliči mnohem více závislí na politicích, jelikož vedení velkých firem musí být s politikou více zajedno. Politici, když řeší větší problémy, jsou tak v očích voličů více důležití. Pro navazující obchodníky a nejrůznější zprostředkovatele znamenají větší objemy i rychlejší a větší provize.

Za tím vším se ale skrývá něco, co na první pohled vidět není, anebo jistými lidmi vidět být nechce. Ekonomika se stává čím dál víc závislá na některých oborech a lidé, méně i více vzdělaní, jsou v důsledku umělých strukturálních zásahů často nuceni dělat velmi stereotypní práci za velmi směšné mzdy.

Podíl průmyslové výroby je vzhledem k vyspělosti naší země na absurdní úrovni. Nikdy se nedozvíme kolik menších podnikatelů a živnostníků nemohlo v důsledku devastujících daňových a byrokratických podmínek uskutečnit takové investice, jaké skutečně chtěli. Nedozvíme se, kolik revolučních inovací nebylo kvůli investičním pobídkám uskutečněno, kolik rodičů kvůli tomu nemohlo poslat děti na ty progresivní obory, do kterých chtěli, díky čemuž se naše země mohla posunout a posouvat přeci jen trochu dál, než k současné tak trochu relativně vyspělé dílně ve střední Evropě II. kategorie.

Psáno pro Liberální institut.

Jak na úvěry aneb život na splátky, které vás nepoloží
Na dluh žije čím dál tím víc českých domácností. Úvěry nepochybně mají svoje klady, dovolují nám pořídit si zboží či služby, na které je naše peněženka krátká. Pokud ale jejich kouzlu bezhlavě podlehneme, mohou nás zavést až na samé finanční dno. Následující série článků vám poradí, jak proplout úvěrovým mořem bez úhony a co dělat v případě, pokud už se snad vaše finanční loď potápí. Spoustu užitečných článků, rad a informací týkajících se úvěrových produktů a zadluženosti naleznete v našem novém seriálu Jak na úvěry aneb život na splátky, které vás nepoloží.

Co si o podnikatelském prostředí v ČR myslíte vy? Jaký máte názor na vládní pobídky? Co si myslíte o podpoře drobných podnikatelů?  Setkali jste se v oblasti investičních pobídek s korupcí?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 11. 2006 10:06, xdream

mne se pobidky, take nelibi, ale zas aby jsme je zrusili sami a ostatni Evropa ne, tak se muzem vratit zpet k zemedelstvi.

+61
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 11. 2006 14:13, Jirka

Ale kdepak česat. Ti se tak vlámou do skladu, kde je už načesáno a roztříděno. Ale do zabláceného sadu na stromy je nikdo nedostane ani heverem. Kromě toho mají často raději ovoce destilované a v lahvích. Takže berou útokem spíš sklady a kamiony supermarketů, než zemědělců. Říká se, že nejlepší chuť má ovoce zakázané. A v sadech by si mohli jako brigádníci natrhat co unesou, aniž by se na ně za to někdo křivě podíval. Samozřejmě by museli natrhat víc pro majitele sadu, než pro sebe. To jsou asi dva důvody, proč jim tahle jablíčka nejedou.

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investiční pobídky: může být státní úředník dokonalejší než trh?

19. 9. 2006 | Lukáš Marek

Investiční pobídky: může být státní úředník dokonalejší než trh?

Vznik každé investice vždy zároveň znamená zánik investice jiné. Nejde jen o to zvolit investici výnosnou, jde o to zvolit tu nejvýnosnější. Trh vybírá investice, které samozřejmě realizuje... celý článek

Vládní podpora podnikání: bohatým dává, co chudým bere?

3. 2. 2006 | Simona Ely Plischke

Vládní podpora podnikání: bohatým dává, co chudým bere?

Česká vláda si hýčká velké investory, zejména pak ty zahraniční, a na jejich cestě na naše území zametá i ta nejmenší smítka. Naopak drobným českým podnikatelům hází klacky pod nohy.... celý článek

Zákon o veřejných zakázkách: živná půda pro korupci

15. 12. 2005 | Pavel Kohout | 1 komentář

Zákon o veřejných zakázkách: živná půda pro korupci

Účinným prostředkem proti korupci jsou prý veřejné soutěže. Jenže veřejná soutěž se naopak může stát nástrojem pro krytí korupčního chování, protože bývá rozhodnuta již předem, a to... celý článek

Jak nám ta korupce stále pěkně kvete…

21. 10. 2004 | Simona Ely Plischke

Jak nám ta korupce stále pěkně kvete…

Česká republika může opět sklopit uši a hanbou se propadat, Transparency International totiž zveřejnila další z Indexů vnímání korupce. Ze zemí EU25 jen tři získaly ještě horší "známku"... celý článek

Jaké podvody vaší firmě hrozí? A od koho?

12. 8. 2004 | redakce Peníze.CZ

Jaké podvody vaší firmě hrozí? A od koho?

Ernst & Young připravila zprávu, která se zabývá reálně hrozícími riziky podvodu a která také podnikům radí jak proti nim bojovat. Ze studie například vyplývá, že desetkrát častěji... celý článek

Partners Financial Services