Fondy: sázíme zajisté na zajištěné

Fondy: sázíme zajisté na zajištěné
Do fondů přišla opět jen necelá půlmiliarda a skoro všechny tyto peníze zamířily zase do zajištěných fondů. Letošní vítězové fondbyznysu si tedy upevňují náskok. Ale na loňský celkový příliv 26 miliard do fondů můžeme přesto jen vzpomínat.

Peněžní trh se postupně dostává nad hladinu, ovšem výkonem nijak nemůže nadchnout, takže vlastně jen mírní dlouhodobý odliv. Proti miliardovým letošním odlivům je 75 miliónů za minulý týden ovšem jen chabá náplast. Srovnání s nárůstem peněz na běžných účtech v bankách o 10 miliard korun za 3. čtvrtletí jasně ukazuje, nakolik je těch peněžáckých 1,5 % ročně lákavých.


Dluhopisové tajenka

Z dluhopisových fondů se odliv sice snižuje, ale vítězství v kategorii letošních otloukánků jim již nikdo nevezme. Je to ovšem i trochu chyba poradců, kteří nedokázali investorům vysvětlit, co to znamená (průměrný) výnos do splatnosti. Mnohým bezhlavým úprkům s prodělkem to mohlo zabránit.

Například průměrný výnos v aukci státních dluhopisů 2,30/08 minulý týden dosáhl 3,325 %. A snad ještě pro zajímavost, že naše ministerstvo financí chce emitovat historicky první 30letou obligaci a ještě do konce roku zvyšuje plánovaný objem státních dluhopisů o 15 mld. Kč.

Možná nejzajímavějším jevem v uplynulém týdnu bylo, že jinak 80miliónový odliv značně odtlumil ČPI korporátních dluhopisů  (profil, názory),  který naopak přivítal přes 50 miliónů korun. Celkový odliv tak zeslabil na pouhých 30 miliónů korun.


Co s těmi zajišťáky

Za čtvrt miliardy korun prodala jen továrna ČSOB-KBC, palmu vítězství si s 90 milióny odnáší ČSOB Světového růstu+ 10, když jen o chloupek za ním zůstává ČSOB Reverzního rozpětí 2.

Konstrukcí tohoto fondu se podařilo zkrátit období splatnosti na 1 rok a 7 měsíců, což jistě oslovuje klienty hledající krátkodobé investice v peněžních či dluhopisových fondech. Přes 90 miliónů ulovilo i kvarteto ČS-ESPA zajištěných, protože s koncem měsíce přepřahalo z 19 a 20 na pořadové 21 a 22. Ty končící nachytaly skoro miliardu, tak uvidíme, jak si povedou následníci. Nu a Max 7 z velké trojky přispěl 64 milióny korun, celkem tedy 422 miliónů korun.

Jaký bude vývoj v zajištěné branži, ukazuje lídr trhu ČSOB především ve dvou směrech: zaprvé jde o aktivnější chování investorů – jak poradce, ale již i klienty se daří učit, že není nutno držet investici do splatnosti, ale ve vhodnou chvíli ji odprodat i dříve. O tom, že se to daří, svědčí i odkupy, které se pravidelně pohybují v desítkách miliónů korun týdně. To je nejen často racionální, ale obecně funguje pochopitelně i psychologický sideefekt, že peníze "nejsou vázané" na celé období.

Druhý směr, který zdůrazňuje generální ředitel ČSOB investiční společnosti Jan Barta, tkví v produktivitě jeho "továrny". Ta produkuje takovou škálu různě konstruovaných fondů s různými horizonty a strategiemi, že z nich lze již efektivně skládat portfolia. Tedy diverzifikovat celkovou investici jak podle horizontu, tak rizik vývoje trhů či jejich volatility. To už ale potřebuje hodně kvalifikované poradce hodně štěstí!

A jestliže továrna produkuje a inovuje současně kolem 5 modelů, z toho lze skutečně již namíchat velmi zajímavý koktajl. A vše v korunách, protože za rok bude euro zas asi o kačku levnější. Chcete-li konkrétní příklad, tak k reverznímu pseudopeněžáku přidejte světový standard a okořeňte cca pětinou ČSOB Asijského růstu 2 – ten ostatně sám získal za týden 42 miliónů korun.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.



Jinak helloweenská strašidla

U nás spíš dušičkové mrtvo. I když ne, že by byl klid na akciových trzích. Naopak tam panuje děs nejistoty a s tím spojené každodenní čekání na amerického Godota. Evropa a Praha se celé dopoledne plácá nějakým směrem, ale všichni čekají na odpolední náznak amerických futures a otevření trhů o půl čtvrté. Pak bývá hned všechno jinak.

Je to "drsná" škola a to naši fondoví investoři ještě zdaleka neumějí vydýchat. Úprk z akciových fondů pokračuje zejména vinou ISČS Sporotrendu (profil, názory) a ING Českého akciového (profil, názory, koupit) – ten první opustilo „jen“ 20 miliónů, ale ten druhý přes 60 miliónů korun. A tento týden bude ještě hůř, protože pokles o skoro 4 % vyděsí i otrlé. Ještě, že se vzchopili Fénixové i jiní míšenci, kteří dohromady odliv z čistě akciových fondů víceméně vyrovnali.

Do budoucna skutečně nikdo nevidí a americké letadlo cyklu se blíží k zemi – nakolik bude přistání hladké, neví nikdo. Poslední makrodata nejsou špatná, ale dobře víme, že oblast rizik má každý cyklus jiný. Rekordně nízká nezaměstnanost i výkonnost firem není špatná, ale kšandy mohou prasknout jinde.
Pohlédněme tedy do historie, neboť ta je podle starých latiníků učitelkou života a tedy jaký byl výnos p.a akcií v posledních 10 / 5 / 3 letech:

Roční výnos amerických akcií (S&P 500): 8,34 % / 5,83 / 7,30 %

Evropských akcií (DJ EuroSTOXX): 11,46 % / 7,44 % / 9,14 %

Východoevropských akcií (MSCI EM East Europe): 12,72 % / 33,23 % / 22,90 %

Nu a našich akcií (PX): 9,81 % / 32,46 % / 16,45 %

Kšandy jsou tedy našponované, ale brod ještě vidět není. Kdo stáhne kalhoty teď, za vodu se těžko dostane!


Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 11. 2006 10:57, ČSOBák.

A na to jste jako přišel jak - vykouzlil jste to z klobouku kouzelníka Pokustóna??? :-)

Nechápu proč tento fond nezkusit pro část krátkodobých peněz. Riskuju 2% vstupní poplatek a výnos peněžního trhu, kde by jinak tyto krátké peníze ležely....

Navíc tento fond je schopen vyplatit výnos i při poklesu koše akcií což není v případě většiny ostatních zajištěných možné.

Pokud by byl koš akcií složený jinak, tak by nemohlo být potenciální maximum 55% ale výrazně méně. A do toho už by opravdu nikdo nešel ....

Zobrazit celé vlákno

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 11. 2006 7:24

Zapomel jsem dodat...ten jose musi byt nejaky priblblik,zapomen to

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: investujeme stále konzervativněji

30. 10. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: investujeme stále konzervativněji

Do fondů sice přišlo za minulý týden půl miliardy korun, přitom ale 470 miliónů zamířilo do zajištěných a 170 miliónů korun do fondů peněžního trhu. Je tedy jasné, jak dopadly ostatní... celý článek

Fondy: ani podzimní úroda neláká

23. 10. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: ani podzimní úroda neláká

Jako přes kopírák dopadl i uplynulý týden. Žádné náznaky změn nálad našich investorů: kromě diktátu zajištěných fondů něco "káplo" do peněžního trhu, jinak úbytky všech standardních... celý článek

Fondy: ani babí léto nepomáhá

16. 10. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: ani babí léto nepomáhá

Jak se zdá, našemu fondovému byznysu stále silněji vládne jediná skupina – zajištěné fondy. Opět bychom bez jejich 316 miliónů splakali nad statistikou, protože ostatní druhy fondů... celý článek

Fondy: začátek října budoucí vývoj alespoň naznačil

9. 10. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: začátek října budoucí vývoj alespoň naznačil

Poslední čtvrtletí nezačíná nijak slavně, přestože do fondů přišlo 360 miliónů korun – z nich ale 285 miliónů zamířilo do těch zajištěných. K investicím tedy stále ještě dost daleko.... celý článek

Fondy: pražská burza vyděsila investory

2. 10. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: pražská burza vyděsila investory

Minulý týden se statistika ponořila pod hladinu, i když možná jen se šnorchlem. V součtech nám totiž tentokrát chybí dvojice zajištěných fondů ESPA-ČS 19 a 20, které by měly ponor 65... celý článek

Partners Financial Services