Fondy: investujeme stále konzervativněji

Petr Fejtek | 30. 10. 2006
Fondy: investujeme stále konzervativněji
Do fondů sice přišlo za minulý týden půl miliardy korun, přitom ale 470 miliónů zamířilo do zajištěných a 170 miliónů korun do fondů peněžního trhu. Je tedy jasné, jak dopadly ostatní kategorie fondů.

Peněžní trh si připsal přes 170 miliónů korun zejména díky 137 miliónům, které získal IKS Peněžní trh (profil, názory, koupit). Ostatní tedy zůstaly řádově vzadu, což je snad vysvětlitelné jen poněkud rozdílným "tahem" na zajištěné fondy v pobočkách bank velké trojky.

Dluhopisové fondy ztratily dalších 80 miliónů, na což jsme si již zvykli. V Americe je asi cyklus růstu sazeb u konce, ale u nás nikoli – přesto v rámci pauzy po posledním zvýšení sazeb ceny dluhopisů mírně stouply na krátkém konci. Hubené roky se však stále vlečou.


Zajištěná nuda

Pokračuje masivní výlov klientů do zajištěných sítí: ČS-ESPA zajištěný 19 nachytal skoro 110 miliónů, spojené síly ČSOB Světového růstu+ 10 a 11 ovšem ulovily dokonce 130 miliónů korun. Max 7 se musel spokojit s 80 milióny, ČS-ESPA zajištěný 20 přispěl 50 milióny, ale ani další nezůstaly bez úlovků.

Akciové trhy v posledních letech pěkně rostou – za poslední tři roky index EuroSTOXX vydělal 75 %, a rostl tak o 20 % ročně! Americký S&P 500 zase stoupl z 800 na téměř 1400 bodů za čtyři roky – takže jak modely, tak zejména ono úžasné zaklínadlo "až" fungují jak z pohádky. Jakoby se naši investoři odstěhovali do Bradavic…


Akcie na okraji zájmu

Smíšené fondy postrádají 27 miliónů a z akciových odešlo 8 miliónů korun. Opět největší úbytek 56 miliónů postihl ISČS Sporotrend (profil, názory), dalších 26 miliónů ztratil ING Český akciový (profil, názory, koupit). Přitom Sporotrend za poslední měsíc vydělal 9,5 % – spousta prchajících investorů je ovšem nevydělala.
Naopak bez zajímavosti není momentální 80miliónový přesun do ISČS Top Stock (profil, názory), který pro změnu za poslední týden tratil 1,6 %. Jó, to takový ČSOB Akciový mix (profil, názory) za týž týden vydělal přes 2 %.

Růstovému týdnu přála nejen Amerika, ale u nás i Merrill Lynch zvýšením doporučení pro akcie Erste Bank na "kupovat" s cílovou cenou 61 eur (1726 Kč). Pak rozsvítil ČEZ, když i díky vstupu na burzu ve Varšavě zkusil i vysoké napětí 900 korun, ve Varšavě 124 zlaťáků. Wood & Co také zvýšil cílovou cenu na 1165 korun z 1040 Kč, doporučení zůstává "koupit". Chcete kontrolovat i obchody v Polsku? Na adrese www.gpw.com.pl najdete pro jednotlivé tituly i krásné interaktivní grafy.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.


Americká lokomotiva brzdí

Index S&P 500 od začátku října přidal již více než 4 %. Blue chips index Dow Jones opět přepisoval historická maxima a technologický Nasdaq si na nové více než 5leté maximum alespoň sáhl.

FED ponechal americké úrokové sazby beze změny na 5,25 %, ale říká, že inflační riziky setrvávají. Až v pátek nadšení nevydrželo – po amerických makrodatech, když růst HDP za 3Q dosáhl jen 1,6 %, zatímco se čekalo 2,2 %. Jde tedy o nejslabší výkon za více než tři roky, ještě ve druhém čtvrtletí to bylo alespoň 2,6 %.

Investoři po celém světě si čísla přeložili jako potvrzení svých obav před závěrečnou fází hospodářského cyklu. Kurzy akcií vždy profitují z vysokého hospodářského růstu, a tak přes uklidňující názor guru Greenspana by ani soft landing nebyla žádná velká výhra. Akcie tedy oslabily na obou stranách oceánu, protože víme, že americká čísla jsou pro evropské finanční trhy důležitější než většina kontinentálních statistik.

Přesto za týden naše akcie indexu PX přidaly skoro 2,5 % a od začátku roku tak vykazují víc než 5,4% zisk. Nu a od 25. září získaly téměř 12 %.


Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: ani podzimní úroda neláká

23. 10. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: ani podzimní úroda neláká

Jako přes kopírák dopadl i uplynulý týden. Žádné náznaky změn nálad našich investorů: kromě diktátu zajištěných fondů něco "káplo" do peněžního trhu, jinak úbytky všech standardních... celý článek

Fondy: ani babí léto nepomáhá

16. 10. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: ani babí léto nepomáhá

Jak se zdá, našemu fondovému byznysu stále silněji vládne jediná skupina – zajištěné fondy. Opět bychom bez jejich 316 miliónů splakali nad statistikou, protože ostatní druhy fondů... celý článek

Fondy: začátek října budoucí vývoj alespoň naznačil

9. 10. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: začátek října budoucí vývoj alespoň naznačil

Poslední čtvrtletí nezačíná nijak slavně, přestože do fondů přišlo 360 miliónů korun – z nich ale 285 miliónů zamířilo do těch zajištěných. K investicím tedy stále ještě dost daleko.... celý článek

Fondy: pražská burza vyděsila investory

2. 10. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: pražská burza vyděsila investory

Minulý týden se statistika ponořila pod hladinu, i když možná jen se šnorchlem. V součtech nám totiž tentokrát chybí dvojice zajištěných fondů ESPA-ČS 19 a 20, které by měly ponor 65... celý článek

Fondy: korekce z čistého nebe

25. 9. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: korekce z čistého nebe

Za uplynulý týden do všech fondů u nás přišlo přes 180 miliónů korun, přitom však bezmála 180 miliónů získaly samy zajištěné fondy a 120 miliónů k tomu fondy peněžního trhu.

Partners Financial Services