Fondy: ani podzimní úroda neláká

Petr Fejtek | 23. 10. 2006 | 2 komentáře
Fondy: ani podzimní úroda neláká
Jako přes kopírák dopadl i uplynulý týden. Žádné náznaky změn nálad našich investorů: kromě diktátu zajištěných fondů něco "káplo" do peněžního trhu, jinak úbytky všech standardních investic.

Peněžní trh jako znouzecnost se zdá být lídrem jednookých. Zamrkaly tentokrát nejen ČSOB Multi Cash CZK (profil, názory), ale i IKS Peněžní trh (profil, názory, koupit). V odkupech si však dále lebedí ISČS Sporoinvest (profil, názory), takže bilance nakonec dává pouhých 50 miliónů korun.

Dluhopisové fondy opustilo 80 miliónů korun, ale tam jsme na to zvyklí. Kdo z bondů ještě neuprchl, má ještě stále šanci. Náš finanční trh na růst sazeb sází, PRIBOR roste a jeho růst zřejmě nekončí (analytici nejpozději za měsíc vidí tříměsíční na 2,8 %). Stále tedy lepší peněžák než dluháč.
Kdo chce "sichr" dluhopisy, ať si skočí do spořky pro pětileté HZL se jmenovitou hodnotou 10 000 Kč a s úrokovou sazbou 3 % p. a. Emisní kurz je dokonce jen 9 832 korun a jsou bez zdanění výnosů.


Zajištěný teror

ČS-ESPA 19 tentokrát získal dokonce přes 98 miliónů, Max 7 zůstal v těsném závěsu na 94 miliónů. Další ČSOB Světového růstu+ 10 s 50 milióny, ČS-ESPA 20 se 40 milióny a jiné včetně 27 miliónů Zajištěného Pioneera, takže chybí jen kousíček do 400 miliónů korun.

Ani ve smíšeném zvěřinci nevidíme velké nadšení, celkem skončily s výběhem 35 miliónů, tam ovšem díru v plotě způsobil ČSOB středoevropský (profil, názory), kterému uteklo hned 75 miliónů korun. A to přitom na výnosu získal jen za tento týden přes 2 %. Ročním výsledkem tak překonal 10 %, což není nijak špatné. Akciím z našeho regionu však zřejmě nikdo už moc nevěří.


Akcie stále v nemilosti

Že nevěří středoevropským akciím, to by tolik nevadilo – i jinde je dokonce líp – ale nevěří ani těm lepším. Z akciových fondů tak odešlo 50 miliónů korun, opět nejvíc z těch, které si vedly nejlépe. ISČS Sporotrend (profil, názory) vydělal přes 3,5 %, ale přesto z něj odešlo 46 miliónů, z ING Českého akciového (profil, názory, koupit) dalších 50 miliónů korun.

Anebo přece jen dochází alespoň částečně k přesunu na globální trhy? Tomu by alespoň nasvědčoval příliv 23 miliónů do ISČS Top Stock (profil, názory).

Globální trhy na tom totiž vůbec nejsou špatně. Americký Dow Jones se mazlí s historickou a psychologickou metou 12 000 bodů, Evropa opakovaně přeskakuje svá pětiletá maxima – všichni zkrátka vydělávají. Jen ti, kdo očekávali příležitost k nákupům za "velké říjnové korekce", budou asi značně zklamáni.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.


Jak kdo vydělává

Ale i naše burza (profil, názory) se drží nad 1500 body – proti loňskému 21. říjnu vydělává 15,6 %, přesně jako americký S&P (profil, názory). Dow Jones (profil, názory) je na tom sice jen o 2 % lépe, ale německý DAX (profil, názory) vydělává dokonce přes 28 %. Co je to ale proti čínskému XinHua China 25 (profil, názory) – ve srovnání s jeho 45 % jsou všichni slabý čajíček. Jenže ten zas za poslední půlrok nevydělal nic!

Ve srovnání s těmito krásnými výkony se naše globalfondy nijak nepředvádějí: IKS Světových indexů (OFIKSSI), IKS fond fondů (profil, názory, koupit), ISČS Global Stock FF (profil, názory) zůstávají pod 10 %. Naopak se daří třeba Pioneer akciovému (profil, názory, koupit), který překonává 18 %, tedy o pár desetin víc než ISČS Sporotrend (profil, názory), nad 14 % dosáhl i ČSOB Akciový mix (profil, názory).

Náš trh sice citlivě sleduje vývoj kolem široko daleko a tak třeba Erste (profil, názory) díky Vídni ťuká na maxima. ČEZ (profil, názory) jakbysmet, navíc na jeho akcie snad již ve středu navíc čeká duální listing ve Varšavě – budou je tam tak moci kupovat polské silné penzijní fondy a na tamní burze žádná velká energetika k mání není – bude tedy ideálním doplňkem k diverzifikaci pro všechny. Polští investoři ho také budou jistě brzo považovat za "domácí" firmu.

<>


Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: ani babí léto nepomáhá

16. 10. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: ani babí léto nepomáhá

Jak se zdá, našemu fondovému byznysu stále silněji vládne jediná skupina – zajištěné fondy. Opět bychom bez jejich 316 miliónů splakali nad statistikou, protože ostatní druhy fondů... celý článek

Fondy: začátek října budoucí vývoj alespoň naznačil

9. 10. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: začátek října budoucí vývoj alespoň naznačil

Poslední čtvrtletí nezačíná nijak slavně, přestože do fondů přišlo 360 miliónů korun – z nich ale 285 miliónů zamířilo do těch zajištěných. K investicím tedy stále ještě dost daleko.... celý článek

Fondy: pražská burza vyděsila investory

2. 10. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: pražská burza vyděsila investory

Minulý týden se statistika ponořila pod hladinu, i když možná jen se šnorchlem. V součtech nám totiž tentokrát chybí dvojice zajištěných fondů ESPA-ČS 19 a 20, které by měly ponor 65... celý článek

Fondy: korekce z čistého nebe

25. 9. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: korekce z čistého nebe

Za uplynulý týden do všech fondů u nás přišlo přes 180 miliónů korun, přitom však bezmála 180 miliónů získaly samy zajištěné fondy a 120 miliónů k tomu fondy peněžního trhu.

Fondy: zase jen sto miliónů

18. 9. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: zase jen sto miliónů

Stále se nic moc nerýsuje a nebýt bezmála čtvrt miliardy do zajištěných fondů, byznys by se topil v červených číslech. Už aby přišly aspoň ty nemovitostní – a pěkná reklama.

Partners Financial Services