Fondy: korekce z čistého nebe

Petr Fejtek | 25. 9. 2006
Fondy: korekce z čistého nebe
Za uplynulý týden do všech fondů u nás přišlo přes 180 miliónů korun, přitom však bezmála 180 miliónů získaly samy zajištěné fondy a 120 miliónů k tomu fondy peněžního trhu.

Jistě správně tušíte, že na straně "má dáti" stojí hlavně dluhopisové fondy, které opustilo 130 miliónů korun. O víc než stovku se postaraly IKS Dluhopisový (profil, názory, koupit) a ISČS Sporobond (profil, názory).

Smíšené fondy skončily sice ve 20miliónovém plusu, ale statistiku AFAM zřejmě nestihly jak tuzemské fondy ČSOB, tak ČPI, proto by zde mohla být ještě nějaká suma jako nášup. Nu a mezi drobotí se ocitly akciové fondy, čemuž se v současnosti asi nikdo nediví.


Zajištěné zkrátka "táhnou"

Obliba zajištěných fondů stále roste a kdopak by se divil... Lidem splňují jejich touhu po jistotě a zbavují je bolestného rozhodování o investiční strategii. Pro bankovní poradce je zase doporučení zajištěného fondu bez problémů a klienti odcházejí většinou spokojeni.

Tentokrát duo zajištěnců ESPA-ČS 19 a 20 v České spořitelně inkasovalo 93 milióny korun, zatímco tým ČSOB skončil s 84 milióny až na druhém místě. Zajištěný Pioneer a ING Continuous Click k tomu pak doplnily již jen po miliónu.

Podle toho, jak se jeví perspektivy trhů, právě zajištěné fondy sklidí i většinu celé podzimní úrody.


Lepší krátké, než nic

Krátké peníze opět nacházejí své kotviště ve fondech peněžního trhu. Nebylo by to sice bez 111 miliónů ČSOB Multi Cash (profil, názory) nijak výrazné, ale kromě drobných již z peněžáků investice neodplývají. Jiná věc je, že dluhopisy opět nějakou tu desetinku ztrácely, což se – byť jen setinkami procenta – podepsalo i na výkonu fondů peněžního trhu. A tady i setinky hrají ne-li roli, tak alespoň občas na nervy.


Politika dusí region

Široko daleko se střední Evropa neukazuje v dobrém světle: u nás politické šarvátky okolo rozpočtu a hloupé strašáky o privatizaci části státního podílu ČEZ (ZACEZ). To ale nic není proti maďarské pouliční aréně a polským koaličním tancům.

Oslabují i středoevropské měny, výnosové křivky se sunou vzhůru (= ceny dolů) a vzhledem k vývoji na klíčových zahraničních trzích ani blízká budoucnost nevěstí dluhopisům nic dobrého.

Je to slzavé údolí i bez slzného plynu, pustina beze světélka naděje. To ale zase nic není proti vývoji na akciových trzích, zejména na tom našem. Ten se sunul dolů celý týden, ale pátek ťal přímo do živého – největší mezidenním poklesem za poslední tři měsíce. Pět poklesů dalo celkem víc než 5% ztrátu, tím se na -3,2 % dostala i roční výkonnost.

PX (profil, názory) opět padl pod 1 400 bodů. Že by to jen říjnová korekce přišla o dva týdny dřív?

 

Otestovali jsme pro vás!

Průběžně podrobujeme kritickému redakčnímu oku či oku externí poroty různé produkty a finanční instituce. Co vše jsme zatím otestovali:

  • Přemýšlíte o tom, že byste využili služeb finančního poradce? Podívejte se, jak dopadly námi testované poradenské firmy.
  • Je vaše internetbankingová aplikace bezpečná, uživatelsky příjemná a cenově výhodná? Podívali jsme se jí na zoubek.
  • Jak kvalitní poradenství a služby poskytuje vaše banka? Za kolik půjčují lichvářské společnosti?
  • Otestovali jsme 10 pojišťoven, zda poskytují svým potenciálním klientům všechny důležité informace, jak jim to nařizuje zákon. Výsledky byly skoro k pláči.
  • Nabízejí banky úvěry skutečně za ty úžasně nízké sazby, které inzerují? Podívali jsme se "na zoubek" i firmám poskytujícím spotřebitelské úvěry.
Výsledky našich testů naleznete ve zcela nové sekci Otestovali jsme pro vás.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: zase jen sto miliónů

18. 9. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: zase jen sto miliónů

Stále se nic moc nerýsuje a nebýt bezmála čtvrt miliardy do zajištěných fondů, byznys by se topil v červených číslech. Už aby přišly aspoň ty nemovitostní – a pěkná reklama.

Fondy: že by prázdniny ještě nekončily?

11. 9. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: že by prázdniny ještě nekončily?

Asi již nikoho nepřekvapuje, že o téměř celý týdenní příliv 140 miliónů korun se "postaraly" zajištěné fondy. Až bližší pohled tento zdánlivý obraz situace poopraví.

Fondy: lepší výsledky díky novým hráčům

4. 9. 2006 | Petr Vykoukal

Fondy: lepší výsledky díky novým hráčům

Jen mírně záporný byl pro fondy poslední prázdninový týden. Jako obvykle byly hlavními zdroji těchto ztrát fondy peněžního trhu a fondy dluhopisové, zachraňovaly naopak akcie a fondy... celý článek

Fondy: krátký týden s kladnou bilancí

10. 7. 2006 | Petr Vykoukal

Fondy: krátký týden s kladnou bilancí

Celková bilance fondů za minulý týden vychází až neprázdninově kladně, a to plus 56 miliónů korun. Možná ale i proto, že ti co měli prázdniny a chtěli své peníze utrácet, je stihli... celý článek

Fondy: hurá do akcií a na dovolenou

3. 7. 2006 | Petr Vykoukal

Fondy: hurá do akcií a na dovolenou

Investoři opět minulý týden přisypali peníze do dlouhodobých investic – akcií a fondů fondů. Naopak ty krátkodobější, především peněžního trhu, ztrácely, pravděpodobně i kvůli vybírání... celý článek

Partners Financial Services