Fondy: pražská burza vyděsila investory

Petr Fejtek | 2. 10. 2006 | 1 komentář
Fondy: pražská burza vyděsila investory
Minulý týden se statistika ponořila pod hladinu, i když možná jen se šnorchlem. V součtech nám totiž tentokrát chybí dvojice zajištěných fondů ESPA-ČS 19 a 20, které by měly ponor 65 miliónů korun vyrovnat.

Vše beztak zachraňovaly opět zajištěné fondy a nebýt úspěšného startu Maxe 7, bylo by hůř než špatně. Politické nejistoty v celém regionu a zejména pád pražské burzy se totiž zle podepsaly na náladě všech kolem, a z našich akciových fondů tak prchlo 170 miliónů korun.
Odliv se tentokrát doslova nepáral a postihl všechny standardní kategorie fondů.


Kde nic není, ani smrt nebere

Neprosadil se už opět ani peněžní trh, z něhož odplynulo přes 40 miliónů korun. Výnos málo přes jediné procento za rok skutečně láká pramálo a při 3% inflaci snad vůbec. Přitom je výkonnější než dluhopisové fondy, které si sice až o půl procenta pomohly, ale konec slzavého údolí stále nevidět. Odliv 170 miliónů je možná až příliš, ale ani zde se není co divit nebohému investorovi, když na ročním ohlédnutí vidí stále ztrátu.

Sazby se hýbají, ale trhy s tím počítaly. Maďaři krotí inflaci zvýšením základní sazby o 50 bazických bodů na 7,75 % a ČS zvedá odhad konce cyklu zvyšování sazeb na 8,25% do konce tohoto roku.

Slováci šli nahoru o 25 b.p. na 4,75 % poněkud překvapivě a také hlasování bylo těsné. U nás skóre 5:2 pro zvýšení na 2,5 %. Podle analytiků ČS bychom na konci 2007 měli očekávat repo na 2,75 %, maximálně 3 % (trh čeká spíše 3,50 %). Pokud centrální banka nyní vidí velmi nezdravý vývoj ve veřejných výdajích, existuje celkem velká pravděpodobnost, že zvýší své úrokové sazby o čtvrt procentního bodu opět v říjnu.

Jen v Polsku zůstaly sazby beze změny a základní zůstává na 4 %. A v eurozóně dosáhla inflace v září podle odhadu Eurostatu meziročně jen 1,8 %.


Dokud máme zajištěné

Jak již řečeno, spása přišla s Maxem 7 a s jeho čerstvou posilou190 miliónů korun. Ani to by však na celou díru nestačilo, takže na pomoc přišel s víc než 100 milióny i tým ČSOB, když přes polovinu zvládl sám ČSOB Fixovaného růstu 2. Zajištěný Pioneer přidal 16 a ING Continuous Click 19 miliónů, a celkem tak můžeme posčítat pěkných 330 miliónů korun.


SE akcie spustily poplach

Sirény vývoje předchozího týdne dolehly na našince a vyvolaly zděšení: z ISČS Sporotrend (profil, názory) vzalo nohy na ramena celých 113 miliónů a z ING Českého akciového (profil, názory, koupit) 70 miliónů korun. Po varovné salvě pěti poklesů ještě i pondělí hrálo na nervy bandurskou. Naštěstí evropské akciové trhy našly optimističtější notu a navíc Amerika zatroubila do útoku a její trhy uzavřely výrazně v plusových hodnotách. Index Dow Jones i širší S&P 500 se přiblížily pětiletým maximům a technologický Nasdaq od začátku září posílil o téměř 5 %.

Trh usoudil, že trh s nemovitostmi prochází korekcí, a že ekonomika mírně ochladí, což zmírní tlak na růst inflace. FED by tak již mohl skončit se zvyšováním úrokových sazeb a naskýtá se šance, že na začátku příštího roku dojde naopak k jejich snížení. Navíc cena ropy propadla až k 60 dolarům, téměř čtvrtinu pod červencové rekordní maximum nad 78 dolary za barel. I důvěra amerických spotřebitelů roste, když index Conference Board za září vzrostl na 104,5 bodu ze srpnových 100,2.

U nás vystartoval hlavně ČEZ (profil, názory) poté, když vláda oznámila svůj plán prodat jen zhruba 7% podíl v této společnosti namísto původně zmiňovaných 16 %. Ve středu táhly evropské indexy k pětiletým maximům a DAX dosáhl magických 6000 bodů. Září nenaplnilo pověst historicky nejhoršího měsíce pro investice zejména na základě optimismu, že s americkou ekonomikou to nebude tak špatné, jak se původně myslelo. Ceny akcií se ve světě ale rostly i díky takzvanému "window dressingu" před koncem 3. čtvrtletí.

U nás ovšem zapracoval spíš Svatý Václav, který s předstihem zaorodoval za české investory a burza si připsala 2,5 %. Přidal se i Morgan Stanley, když zvýšil cílovou cenu akcií Erste Bank (profil, názory). V pátek pak ČEZ přihodil polínko prohlášením, že má zájem o zpětný odkup až 10 % svých akcií. Á propos, víte, že i HSBC mu zvýšila cílovou cenu na 1 020 z 923 Kč, doporučení zůstává "overweight".

Pražské akcie tak za týden přidaly pěkných 3,7 % a panikářům se jejich útěk nevyplatil. Proti polovině září sice ještě 2 % chybí, celý měsíc září ovšem skončil prakticky tam, kde začal a říjen nemívá ideální počasí. Také roční výkon indexu PX (ZAPX50) je stále ještě dvě tisícinky pod bodem mrazu a od začátku letoška mu chybějí skoro dvě procenta. Kam tedy dnes investovat?

Exekuce majetku: práva exekutora a práva vaše
Hrozí vám exekuce? Nebo už vám dokonce exekutor stojí v kuchyni? Přečtěte si, co vám smí a nesmí zabavit. Že dlužník nejste vy? Nevadí, exekutor může sebrat i cizí věci. Chcete vědět, proč tomu tak je a jaká práva máte? Připravili jsme pro vás nový seriál, v jehož rámci vám nabízíme právní i praktické rady jak se zachovat v případě, kdy vám hrozí exekuce nebo již dokonce máte s exekutorem co do činění. Exekuce majetku: práva exekutora a práva vaše.


Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: korekce z čistého nebe

25. 9. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: korekce z čistého nebe

Za uplynulý týden do všech fondů u nás přišlo přes 180 miliónů korun, přitom však bezmála 180 miliónů získaly samy zajištěné fondy a 120 miliónů k tomu fondy peněžního trhu.

Fondy: zase jen sto miliónů

18. 9. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: zase jen sto miliónů

Stále se nic moc nerýsuje a nebýt bezmála čtvrt miliardy do zajištěných fondů, byznys by se topil v červených číslech. Už aby přišly aspoň ty nemovitostní – a pěkná reklama.

Fondy: že by prázdniny ještě nekončily?

11. 9. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: že by prázdniny ještě nekončily?

Asi již nikoho nepřekvapuje, že o téměř celý týdenní příliv 140 miliónů korun se "postaraly" zajištěné fondy. Až bližší pohled tento zdánlivý obraz situace poopraví.

Fondy: lepší výsledky díky novým hráčům

4. 9. 2006 | Petr Vykoukal

Fondy: lepší výsledky díky novým hráčům

Jen mírně záporný byl pro fondy poslední prázdninový týden. Jako obvykle byly hlavními zdroji těchto ztrát fondy peněžního trhu a fondy dluhopisové, zachraňovaly naopak akcie a fondy... celý článek

Fondy: krátký týden s kladnou bilancí

10. 7. 2006 | Petr Vykoukal

Fondy: krátký týden s kladnou bilancí

Celková bilance fondů za minulý týden vychází až neprázdninově kladně, a to plus 56 miliónů korun. Možná ale i proto, že ti co měli prázdniny a chtěli své peníze utrácet, je stihli... celý článek

Partners Financial Services