Fondy: krátký týden s kladnou bilancí

Petr Vykoukal | 10. 7. 2006
Fondy: krátký týden s kladnou bilancí
Celková bilance fondů za minulý týden vychází až neprázdninově kladně, a to plus 56 miliónů korun. Možná ale i proto, že ti co měli prázdniny a chtěli své peníze utrácet, je stihli vybrat už v týdnu předchozím. A naopak ti, co zůstali v práci, spíše dále střádali.

I přes kladnou bilanci (a tedy jinou než v uplynulých týdnech) zůstaly fondové trendy obdobné jako v týdnech předcházejících. Peníze odcházely především z fondů peněžního trhu a dluhopisových, přicházely naopak do rizikovějších aktiv. Obdobně kladné jako přílivy peněz byly i změny hodnoty podílových listů, kdy žádný fond nezaznamenal výrazné ztráty, a zhodnocení u řady (především akciových fondů) dosahovalo i několik procent za týden.

Konec hegemonie peněžního trhu?

Dlouhodobé přesuny peněz mezi fondy výše popsaným směrem začínají mít viditelný vliv na rozložení investovaných peněz do jednotlivých typů fondů. Absolutní dominance fondů peněžního trhu sice nadále přetrvává, ale jejich podíl se snížil z 52,6% na začátku roku na 50,3%. Dvouprocentní podíl ztratily také fondy dluhopisové, možná i kvůli jejich neslavnému zhodnocení. Největší část těchto ztrát, necelá tři procenta, získaly fondy fondů, asi i proto, že se mezi ně řadí i několik garantovaných fondů, které patří mezi největší příjemce peněz. Necelého půl procenta získaly také akciové fondy, kterým v poslední době svěřují investoři čím dál více peněz. Přicházející nové zdroje se ale nepřetavily do rostoucího podílu především kvůli kurzovým ztrátám, které pro tyto fondy znamenaly pokles celkové hodnoty spravovaného majetku.

Dluhopisy stále "fuj"...

Jak již zaznělo výše, dluhopisové fondy jsou již dlouhodobě v nemilosti investorů, ani minulý týden nedošlo ke změně tohoto postoje a "střádalové" z nich vybrali 55,2 miliónu korun. Největší ztráty, jako ostatně i minulý týden, zaznamenal Sporobond (profil, názory), ze kterého odešlo rovných 40 miliónů korun. Z pohledu výnosnosti se ale zdá, že se žačíná blýskat na lepší časy, neboť za uplynulý týden ani jeden fond nezaznamenal ztrátu, což je silný kontrast s rudým mořem, které většinou připomínaly výsledky těchto fondů. Nejvíce +1,45 %, což je na dluhopisový fond úctyhodný výsledek připsal ČSOB Dluhopisových příležitostí. Tento výsledek však bledne před faktem, že fond za uplynulých 12 měsíců prodělal více než 11 %.

Druhou největší ztrátu investovaných prostředků, mínus 49 miliónů korun, zaznamenaly fondy peněžního trhu, u nich je ale pokles spravovaných prostředků před prázdninami jevem typickým - "střádalové" si totiž vybírají peníze na utrácení na dovolené. Většinu, neboli 37 miliónů, vybrali klienti Sporoinvestu (profil, názory).

...a akcie stále "huj"

Dlouhodobě kladnou bilanci s investory mají akciové fondy, do kterých přišlo opět i minulý týden o 88 miliónů korun více než odešlo. Možná je to i tím, že po týdnech velkých ztrát začínají být opět ziskové. Zdaleka nejvíce, 75,3 miliónu, získal Sporotrend, 5 miliónů dostal ČSOB Akciový mix, ostatní pak už jen paběrkovali. S výjimkou ČPI Nové ekonomiky vykázaly všechny akciové fondy v uplynulém týdnu kladné zhodnocení. Nejvíce, plus 6,1 %, si připsal již zmíněný Sporotrend (profil, názory), za zmínku stojí i zisk necelá 4 % u ČSOB realitního mixu (profil, názory) a rovná 3% v ČSOB Akciového mixu (profil, názory).

Slušné přírůstky investovaných peněz zaznamenaly i zbývající dvě kategorie. Do fondů fondů přiteklo 31 miliónů, z toho nejvíce urvali IKS Max6 Světový Garantovaný (profil, názory), IKS Fénix Smíšený (profil, názory), IKS Fénix Konzervativní (profil, názory), ISČS Konzervatní mix a ISČS Vyvážený mix (profil, názory).

Z pohledu výnosnosti stojí za zmínku zisk 2,2 %, které svým investorům vydělal ISČS Global Stocks FF (profil, názory).

Poslední fondová kategorie – smíšené fondy si připsala 27 miliónů korun nových peněz. Zatímco fondy fondů byly doménou IKS a ISČS, tak smíšené zase ovládla ČSOB. Více než polovinu pěnez, které přitekly do této skupiny fondů, totiž získal ČSOB Bytových družstev (profil, názory) a další čtvrtinu ČSOB Středoevropský (profil, názory). Ten byl také fondem, který v této kategorii přinesl nejvyšší zhodnocení o 2,97 %.

Nula od nuly pojde

Akciové trhy nabraly minulý týden skutečně prázdninové "tempo", s pár výjimkami, především mezi tzv. emerging markets všechny zavíraly týden s mírným mínusem nebo na nule. Index amerických akcií S&P 500 za minulý týden ztratil 0,5 %, většinu z toho koncem týdne. I v USA měli týden kratší, neboť v pondělí zavírala burza už v jednu odpoledne a v úterý byl státní svátek. Právě ono pondělní dopoledne bylo ve znamení silného růstu. Po skončení svátků a pod vlivem korejských raket a dalších nepříznivých zpráv pak americké trhy už jen ztrácely. V podobném duchu obchodovala celý týden i západní Evropa. I pražská burza zaznamenala ztráty, byť velmi mírné. Jedinou světlou výjimkou byly rozvíjející se trhy, z nám nejbližších nejvíce přidalo Polsko, kde index posílil o pět procent. Také burza v Budapešti nezahálela a vzrostla o necelá 4 %. Ještě lépe se dařilo akciovému trhu v Egyptě, který přidal necelých deset procent. Naopak "nejslabší" to bylo v latinské Americe, která si, měřeno indexem Latibex, polepšila jen o procento.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: hurá do akcií a na dovolenou

3. 7. 2006 | Petr Vykoukal

Fondy: hurá do akcií a na dovolenou

Investoři opět minulý týden přisypali peníze do dlouhodobých investic – akcií a fondů fondů. Naopak ty krátkodobější, především peněžního trhu, ztrácely, pravděpodobně i kvůli vybírání... celý článek

Fondy: zdaleka není dobojováno

19. 6. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: zdaleka není dobojováno

Zkouška nervů stále probíhá a naši podílníci se drží zatím celkem dobře. Na rozdíl od některých akciových investorů nepanikaří, i když v uplynulém týdnu byla odvaha nedostatkovým zbožím.... celý článek

Fondy: na obzoru velký výplach

12. 6. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: na obzoru velký výplach

Všeobecná bída přišla nejen na Kozáky, vlny výprodejů obcházejí celou zeměkouli. Příčin nalézá každý dvanáct do tuctu, tu pravou však zatím nevidět. Vidět jsou ovšem odkupy fondů, za... celý článek

Fondy: bobřík odvahy vystrčil čumáček

5. 6. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: bobřík odvahy vystrčil čumáček

Podle toho, jaký investiční mráz spálil letošní jaro, je dosažených 300 miliónů vlastně úspěch. Kupodivu se nijak nezměnilo ani rozložení investic: skoro 350 miliónů opustilo peněžní... celý článek

Fondy: investoři drží směr i v bouři

29. 5. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: investoři drží směr i v bouři

Jedno z nejhrozivějších období prožil kapitálový trh v uplynulých dnech. Již předchozí týden spustil akciovou lavinu, která nejhůř dopadla na rozvíjející se trhy. Do fondů přesto stále... celý článek

Partners Financial Services