Fondy: lepší výsledky díky novým hráčům

Petr Vykoukal | 4. 9. 2006
Fondy: lepší výsledky díky novým hráčům
Jen mírně záporný byl pro fondy poslední prázdninový týden. Jako obvykle byly hlavními zdroji těchto ztrát fondy peněžního trhu a fondy dluhopisové, zachraňovaly naopak akcie a fondy fondů. Avšak nebýt nových fondů v těchto kategoriích, celkový výsledek by byl ještě horší. Mnohem lépe naopak vypadala výnosnost fondů, která byla téměř stoprocentně kladná.

Největší podíl na ztrátovém týdnu měly fondy peněžního trhu, z nichž investoři vybrali necelých 100 miliónů korun. Nejvíce k tomuto propadu přispěl IKS Peněžní trh (profil, názory, koupit), který ztratil 115 miliónů. Naopak přeci jen nějaké nové peníze, 19 miliónů, získal ISČS Sporoinvest (profil, názory).

Druhou fondovou skupinou na "špatné" straně byly dluhopisy, které se nelásce investorů "těší" již dlouhou dobu. Minulý týden z nich odešlo 31 miliónů, většina ze Sporobondu (profil, názory) a IKS dluhopisového (profil, názory, koupit), kdy oba ztratili po 14 miliónech. Oba tyto fondy vedou i ztrátovou frontu z pohledu uplynulého čtvrtletí, ze Sporobondu odešlo 467 miliónů a z IKS Dlupisového 222 miliónů. Celkovou pozici minulý týden mohli jen těžko zachraňovat ČS Korporátní dluhopisový (profil, názory) a ČPI OPF Korporátních dluhopisů (profil, názory), které získaly 2, resp. 1,5 miliónu korun.

Důvod někdejší neoblíbenosti dluhopisů – jejich nevalné, často záporné výnosy - přitom již pominul, zatímco nedávno pod vlivem zvyšování úrokových sazeb ceny dluhopisů klesaly a fondy tudíž ztrácely, v uplynulém týdnu nebyl žádný z fondů ztrátový.


Riziková záchrana

Tradičním zachráncem fondových statistik jsou rizikovější investice jako akciové, smíšené fondy a fondy fondů. Ani minulý týden tomu nebylo jinak a akciové fondy si připsaly 59 miliónů korun. K tomuto výsledku ale přispěl především nový fond ISČS Top Stocks, ostatní fondy si připisovaly nejvýše jednotky miliónů korun. Nejvíce, 7,2 miliónu, získal další člen ISČS (ISCS), Sporotrend (profil, názory), který je i absolutním králem kategorie z pohledu celkové velikosti či množství získaných peněz za uplynulé čtvrtletí.

Díky pozitivnímu týdnu na akciových si většina akciových fondů připsala zisky, výjimkou byl jen ČPI Ropného a energetického průmyslu (profil, názory), který ztratil 1,5 % kvůli klesajícím cenám ropy a tím i oslabujícím akciím firem z oboru.

Druhou tradičně plusovou kategorií jsou fondy fondů. Ovšem obdobně jako akciové i tato skupina získala +42 miliónů jen díky tomu, že vznikly dva nové fondy – ISČS High Grade Dluhopisový FF a ISČS High Yield dluhopisový FF. Oba získaly po 20 miliónech, ostatní fondy spíše paběrkovaly. Za zmínku stojí plus 7 miliónů do IKS Fénix smíšeného fondu (profil, názory, koupit).

Posledními zachránci celkového výsledku byly fondy smíšené s plus necelými 11 milióny. K tomu nejvíce přispěli IKS Balancovaný (profil, názory, koupit) a ČPI Nemovitostních akcií.


Akciový suchopár

Akciové trhy byly v uplynulém týdnu obdobně nemastné a neslané jako český fondový rybník. Nicméně celkový výsledek týdne na amerických trzích byl kladný i přes řadu negativních ekonomických zpráv naznačujících mimo jiné i možné ochlazení amerického realitního trhu. V kladném duchu se pak obchodovalo i v Evropě.

Ani emerging markets nepředváděly svou obvyklou houpačku z extrému do extrému, výjimkou bylo jen indické Karáčí s šestiprocentím růstem, daleko za tímto číslem se pak byla brazilská Bovespa, která přidala 3,8 %. Z okolních trhů si Varšava pomohla jen o 2 %, Budapešť pak ani ne celé procento.
Obchodování v Praze probíhalo v podobných mezích, index PX (profil, názory) získal 1,7 %. Nejvíce mu pomohlo Orco (profil, názory) s téměř +5 %. Naopak růst zpomaloval Philip Moris (profil, názory), který silně ztrácel již v přechozím týdnu po zveřejnění velmi špatných pololetních výsledků.

Konkrétní čísla jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: krátký týden s kladnou bilancí

10. 7. 2006 | Petr Vykoukal

Fondy: krátký týden s kladnou bilancí

Celková bilance fondů za minulý týden vychází až neprázdninově kladně, a to plus 56 miliónů korun. Možná ale i proto, že ti co měli prázdniny a chtěli své peníze utrácet, je stihli... celý článek

Fondy: hurá do akcií a na dovolenou

3. 7. 2006 | Petr Vykoukal

Fondy: hurá do akcií a na dovolenou

Investoři opět minulý týden přisypali peníze do dlouhodobých investic – akcií a fondů fondů. Naopak ty krátkodobější, především peněžního trhu, ztrácely, pravděpodobně i kvůli vybírání... celý článek

Fondy: zdaleka není dobojováno

19. 6. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: zdaleka není dobojováno

Zkouška nervů stále probíhá a naši podílníci se drží zatím celkem dobře. Na rozdíl od některých akciových investorů nepanikaří, i když v uplynulém týdnu byla odvaha nedostatkovým zbožím.... celý článek

Fondy: na obzoru velký výplach

12. 6. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: na obzoru velký výplach

Všeobecná bída přišla nejen na Kozáky, vlny výprodejů obcházejí celou zeměkouli. Příčin nalézá každý dvanáct do tuctu, tu pravou však zatím nevidět. Vidět jsou ovšem odkupy fondů, za... celý článek

Fondy: bobřík odvahy vystrčil čumáček

5. 6. 2006 | Petr Fejtek

Fondy: bobřík odvahy vystrčil čumáček

Podle toho, jaký investiční mráz spálil letošní jaro, je dosažených 300 miliónů vlastně úspěch. Kupodivu se nijak nezměnilo ani rozložení investic: skoro 350 miliónů opustilo peněžní... celý článek

Partners Financial Services