Ptejte se: Martin Gardavský z OVB čeká na vaše dotazy!

Ptejte se: Martin Gardavský z OVB čeká na vaše dotazy!
"Sázím na evoluci, nemám v lásce revoluci a nejsem fandou garantovaných produktů," prohlásil o sobě loni na Peníze.CZ Martin Gardavský. Tehdy generální sekretář AFIZ, v současnosti druhý muž OVB Allfinanz. Gardavského "přestup" je podle některých logickým vyústěním jeho kariéry, podle jiných jde o připravený vychytralý tah. Podle jedněch považoval AFIZ za své dítě, pro jehož rozvoj byl ochoten obětovat leccos, včetně vlastních peněz. Podle druhých hájil v AFIZu jen zájmy OVB, zejména v kauze Helvag, protože si nechtěl podříznout vlastní židli.

Ještě jako zaměstnanec KCP Martin Gardavský společně s Tomášem Ježkem a Zdeňkou Čížkovou inicioval v prosinci roku 2002 vznik Asociace registrovaných investičních zprostředkovatelů (ARIZ). Podnětem byla novela zákona o cenných papírech (308/2002 Sb.), podle níž několik tisíc investičních zprostředkovatelů, kteří až doposud prováděli svoji činnost bez regulačního rámce, muselo získat do 12. 7. 2003 registraci Komise pro cenné papíry.

Od počátku byla organizace zaměřena na zastupování nezávislého zprostředkovatelství a poradenství vůči státním orgánům a v legislativě. Gardavský se stal prvním generálním sekretářem ARIZu, později AFIZu, Asociace finančních poradců a finančních zprostředkovatelů. AFIZ vznikl v květnu 2004 sloučením ARIZ a Asociace finančních poradců a zprostředkovatelů (AFPZ) a významně rozšířila svůj záběr i na oblast pojišťovnictví, které bylo do té doby pouze na okraji jejího zájmu.

Kdo odpoví na vaše otázky?

Zdroj: Jan Majer - investujeme.cz
Ing. Martin Gardavský
je absolventem Vojenské vysoké technické školy v Liptovském Mikuláši (1987), fakulty PVOS. Od roku 1993 působí v soukromém sektoru. Od ledna 1999 do ledna 2003 pracoval jako odborný referent v odboru obchodníků s cennými papíry a makléřů Komise pro cenné papíry, specializoval se na inspekční činnost. Je držitel makléřské licence KCP (1997). V roce 2002 Gardavský spoluzaložil Asociaci registrovaných investičních zprostředkovatelů (ARIZ), organizace dnes působí pod názvem Asociace finančních poradců a finančních zprostředkovatelů (AFIZ). Tuto funkci opustil loni, dnes působí jako člen představenstva Asociace. V květnu se stal členem představenstva společnosti OVB Allfinanz.


Generální sekretář na vejminku

Zhruba před rokem ale Gardavský funkci sekretáře opustil. "Prostě si potřebuji odpočinout, protože tři roky budování profesní organizace byly vyčerpávající," řekl tehdy serveru Peníze.CZ. Dodal, že v cestě mu stálo mnoho překážek a že v době zásadních změn na zprostředkovatelském trhu a v oblasti státního dozoru se generální sekretáři rychle "opotřebovávají".

"Za významný považuji fakt, že v asociaci působí nejvýznamnější hráči tohoto segmentu trhu a šéfové úspěšných firem jsou dynamické, silné osobnosti s mnohdy zcela rozdílnými pohledy na věc," rozloučil se Gardavský. Ani ne půl roku na to, v prosinci 2005, ale již byla řada věcí jinak. AFIZ totiž opustila téměř polovina korporátních členů (viz článek Ptejte se Marty Gellové!, v kterém si mimo jiné přečtete jak AFIZ vznikl, funguje a s jakými současnými problémy se potýká).


Z nezávislé asociace do představenstva OVB

Martin Gardavský čeká na vaše dotazy!
Rozhodně je na co se ptát, využijte jedinečné možnosti. Své otázky či komentáře pište do pátku 8. 9. sem. Odpovědi na vaše dotazy si přečtete ve středu 13. 9.
Gardavský v představenstvu AFIZ zůstal do konce roku, ve funkci generálního sekretáře ho ale nahradila Marta Gellová. (Tu jste mohli vyzpovídat v článku Ptejte se Marty Gellové! a v článku Je nesmysl, aby AFIZ odmítal MLM model, říká Marta Gellová si přečíst odpovědi na vaše dotazy.) AFIZ zakončil účetní rok s vysokým schodkem v hospodaření, jehož vznik někteří přičítají právě působení Gardavského.

Velmi překvapivá byla informace z konce roku, že Gardavský v lednu 2006 AFIZ opouští a nastupuje jako zástupce šéfa, konkrétně jako první místopředseda, do největší české finančně-poradenské firmy OVB Allfinanz. Týdeník Euro k přestupu uvedl, že Gardavský má v budoucnu společnost vést místo Němce Günthera Gramlicha. Důvodů k překvapení bylo hned několik, podívejme se na dva hlavní.


Laik se diví, odborník žasne... přesto jde o krok logický

Martin Gardavský byl častým přispěvatelem do diskuzí na Peníze.CZ. Ve svých příspěvcích byl konzistentní a vytrvale upozorňoval na střet zájmů při současně provozovaném poradenství a zprostředkování produktů, tedy oblast, kde se MLM poradenství v podání OVB pohybuje na poměrně tenkém ledě. Patrná byla i jeho skepse k finančnímu poradenství, ať už v jakýchkoli formách, obecně: "Musím přiznat, že mě věčný evergreen o rozdílech mezi finančními poradci a finančními zprostředkovateli začíná nudit. Zvláště pak, když se v naší reálné momentální situaci v 95 % o žádný rozdíl vlastně nejedná..." "Skutečného poradenství je jak šafránu..." Na jednu stranu je tak s podivem, že se Martin Gardavský uchýlil zrovna do multi-level marketingové OVB, jejíž poradenství např. podle našich testů (viz sloupek) za kvalitní označit nelze.

Test finančního poradenství OVB

Naše pravidelné testy finančních poradců jsme před časem začali právě nahlédnutím pod pracovní pokličku poradce společnosti OVB. Ačkoli jsme OVB dali šanci třikrát, nikdy jsme se dobrého finančního plánu nedočkali. Výsledky našich testů si můžete přečíst v těchto článcích:

Co si Gardavský myslí konkrétně o poradenství OVB? Koho chleba jíš, toho píseň zpívej, říká se, možná že ale jeho odpověď na tuto otázku dostaneme právě v tomto diskuzním fóru. "Je to v lidech a taky v lidech ve firmách. Takže i ve firmách," přispěl k diskuzi o kvalitě poradenství Gardavský zhruba před rokem a půl.
Dodejme, že proti OVB nikdy veřejně nevystupoval. Jak sám několikrát uvedl, "OVB Allfinanz je člen AFIZu, takže nejsem jistě zcela nestranný." Navíc doplňme, že AFIZ není "organizace na ochranu spotřebitele", ale asociace chránící své členy a OVB je jedním z nich. Na stranu druhou je tak přístup Gardavského předvídatelný a jak se vyjádřila Marta Gellová je "logickým vyústěním jeho profesního růstu".


Helvag přináší otazníky

Rozčarování a otázky mnohých ovšem přinesly události týkající se "případu Helvag". O této švýcarské společnosti, do které poradci OVB doporučovali svým klientům investovat, přičemž Helvag loni v létě zkrachovala a OVB jakoukoliv odpovědnost odmítla a svedla ji na své poradce, jsme psali v článku Případ Helvag: OVB se nechová jako seriózní firma.

Krach této "bezrizikové investice", kvůli které bylo vedení firmy Helvag AG vzato do vyšetřovací vazby pro podezření z praní peněz a kapitálového podvodu, a ve které čeští klienti přišli o stovky miliónů korun (odhady se liší, některé hovoří o 300 miliónech Kč, jiné přesahují půl miliardy), vytáhl na světlo staronový problém. Mají zodpovědnost pouze ti, kteří do produktu investovali, protože se rozhodovali na základě svobodné vůle? Anebo by k větší zodpovědnosti měla být hnána firma, která produkty vybírá a určitým způsobem školí své zprostředkovatele? Svoji kapku oleje do ohně pak přinesl i postup AFIZu. Nastala otázka, jaká by v takové situaci měla být role zastřešující organizace, jejímž je OVB členem.

Ke kauze se tehdy Gardavský, ještě jako generální sekretář a místopředseda představenstva AFIZ, vyjádřil tak, že se představenstvo AFIZ shodlo, že nemůže vyvozovat případnou disciplinární odpovědnost OVB Allfinanz za zařazení investice Helvag do portfolia ani za způsob jeho nabídky klientům. "V letech 1997 až 2001, kdy měla společnost OVB Allfinanz, a.s. tuto investici v nabídce, AFIZ neexistovala," bylo uvedeno v tiskové zprávě AFIZ. Spousta zasvěcených takový přístup AFIZu, potažmo Gardavského, kritizovala, protože právě na základě kauzy Helvag se ozývalo volání po vyloučení OVB z AFIZ.

A právě odchod Gardavského do OVB tomu lidově řečeno nasadil korunu. "Svádí to k myšlence, že již v době, kdy Gardavský rozhodoval o budoucnosti OVB v AFIZu, věděl, že by si podřízl vlastní židli," shrnul domněnky mnohých našich čtenářů jeden z diskutujících.

Navíc právě nezvládnutá komunikace centrály OVB během kauzy Helvag byla podle Tomáše Skřivánka z týdeníku Euro důvodem, proč Gardavského OVB najala a počítá s ním ve svém čele.

Rozhovory na Peníze.CZ
Které osobnosti (nejen) finančního světa jste už vyzpovídali? Podívejte se na Rozhovory Penize.CZ

Máte-li tip na zajímavou osobnost, která by neměla v našem seriálu rozhovorů chybět, nebo téma, kterého by se měl rozhovor týkat, pište nám své náměty sem.

Martin Gardavský čeká na vaše dotazy do konce tohoto týdne, tedy 8. 9. Využijte jedinečné možnosti nechat si leccos vysvětlit a na cokoli se ho zeptat. Rozhodně je na co se ptát. Odpovědi na vaše dotazy si přečtete ve středu 13. 9.

Na závěr ještě doplňme jeho názor na čtenářskou diskuzi, který uvedl na serveru investujeme.cz: "Velmi mně vadí pokud musím v diskuzích číst pravidelně hlouposti a urážky. Na některé finanční servery jsem proto přestal chodit. Přimlouvám se za "cenzuru" a podpis. A to i s vědomím, že slabší povahy se budou bát napsat svůj názor. Slabší povahy do financí nepatří!" říká Gardavský.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 42 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 3. 2007 20:45, Ruda

Mam velmi podobnou zkusenost, vydrzel jsem v OVB temer dva roky, ale uz jsem pul roku v jine praci, na HPP a jsem rad ze jsem z OVB pryc.

Zobrazit celé vlákno

+56
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 9. 2006 20:23

Tak to jste udělal velice dobře ,nenechal ste se nachytat!!!!nevím co ten "fin.poradce :-D" tím sledoval!!!

Zobrazit celé vlákno

-19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (42 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Test finančních poradců: další šance pro OVB II.

23. 2. 2006 | Vladimír Bádr | 12 komentářů

Test finančních poradců: další šance pro OVB II.

Přesné závěry na základě nepřesných čísel, místo kvalitního plánu prodej životního pojištění ve všech jeho podobách, místo optimalizace finančního plánu pro klienta optimalizace provize... celý článek

Test finančních poradců: další šance pro OVB

22. 2. 2006 | Vladimír Bádr | 25 komentářů

Test finančních poradců: další šance pro OVB

Je podle vás pro sestavení osobního finančního plánu třeba, aby poradce věděl, jaké finanční produkty, u jakých institucí a na jaké částky již máte uzavřeny? Chyba lávky. Alespoň v... celý článek

Je nesmysl, aby AFIZ odmítal MLM model, říká Marta Gellová

25. 1. 2006 | Simona Ely Plischke

Je nesmysl, aby AFIZ odmítal MLM model, říká Marta Gellová

"Firmy, které odešly, se aktivně podílely na změně stanov i schvalování rozpočtu 2006. Gardavský považoval AFIZ za své ´dítě´ a byl pro jeho rozvoj ochoten obětovat leccos, včetně vlastních... celý článek

Ptejte se Marty Gellové!

17. 1. 2006 | Simona Ely Plischke

Ptejte se Marty Gellové!

Proč AFIZ opustila téměř polovina korporátních členů? Co to udělá s vlivem asociace? Jde o spolek, ve kterém mají hlavní slovo zástupci tzv. MLM poradenských firem, zvláště pak OVB?... celý článek

Tisková zpráva Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky

18. 8. 2005 | Pavel Slavík

Partners Financial Services