Test finančních poradců: další šance pro OVB

Test finančních poradců: další šance pro OVB
Je podle vás pro sestavení osobního finančního plánu třeba, aby poradce věděl, jaké finanční produkty, u jakých institucí a na jaké částky již máte uzavřeny? Chyba lávky. Alespoň v případě OVB získáte hotový plán i bez toho. Svoje současné smlouvy prezentovat nemusíte, hlavně ale musíte přinést kontakty na další potenciální klienty. OVB od nás dostala další šanci. Její výsledek posuďte sami.

Naše pravidelné testy finančních poradců jsme před časem začali právě nahlédnutím pod pracovní pokličku poradce společnosti OVB (viz články Finanční plánování dle OVB - jak získat klienta? a Finanční plánování dle OVB - jak co nejvíce vydělat?. Nyní jsme se rozhodli proklepnout jejich poradce ještě jednou. Částečně proto, že první test nebyl ještě "standardizovaný", výsledek poradce sice zhodnotila redakce Peníze.CZ, ovšem nebyl ještě předložen externí porotě. A částečně také proto, abychom ukázali, že žádná poradenská společnost si po proběhnutí testu nemůže být jistá, že už to má za sebou a usnout na vavřínech.

Společnost OVB nemá, jako většina jiných finančně-poradenských společností, na svých webových stránkách žádný kontaktní formulář, svého poradce si musíte vybrat sami. K výběru toho mého mi dopomohla čirá náhoda: zavolal mi kamarád s prosbou, že jeho finanční poradce, právě z OVB, shání kontakty na další potenciální zákazníky. Slovo dalo slovo a já souhlasil, že mě kamarád uvede jako potencionálního klienta. Poradce se ozval za týden a domluvili jsme si schůzku.

První schůzka

Naše první setkání se uskutečnilo v prostorách regionálního ředitelství společnosti. Přestože jsem přišel ve stanovený čas, poradce mě požádal o chvilku strpení a začal se mi věnovat asi po 15minutovém čekání. Začali jsme obligátními otázkami: jestli znám OVB a jak se na mě poradce dostal. Společnost mi představil jako nezávislou poradenskou společnost, jejíž kořeny v Německu sahají do začátku 70. let minulého století. V současné době již působí ve třinácti evropských zemích, z toho v České republice od roku 1993.

Jak mi sdělil, trh je zaplněn nejrůznějším množstvím nabídek a já jako laik se v nich budu jen těžko orientovat. A od toho tady právě je finanční poradce, který mě starostí zbaví. Celý postup mi znázornil na trychtýři, do kterého se nahoře vsypou všechny finanční produkty, analytici OVB z nich vyberou ty nejlepší od těch nejrenomovanějších finančních společností a na základě mých individuálních potřeb mi finanční poradce sestaví můj osobní finanční plán. A jak mi můj poradce zdůraznil, nebudu za něj nic platit! (O provizích nepadlo ani slůvko).

Vzápětí mě ale poradce informoval, že tak úplně zadarmo to zase není, nicméně stát mě to přesto nebude nic. Jeho honorářem totiž budou reference a kontakty na mé známé. V případě dlouhodobé spolupráce bych jich měl dodat 15-20. V tu chvíli mě polilo horko, protože jsem o tolika lidech toužících bavit se o svých financích s neznámým člověkem nevěděl. A kromě toho se přece jedná o test. Začal jsem se kroutit jako přetržený červík, ale poradce nebyl žádný začátečník. Předložil mi list papíru formátu A4, na kterém bylo vytištěno deset řádků na jména mnou doporučených osob "pro bezplatnou analýzu a koncepční poradenství na základě dobře odvedené práce společnosti". Stále jsem se k vyplňování jmen neměl, tak mě poradce vybídl, abych je opsal ze svého seznamu v mobilu. Bylo vidět, že se tento poradce opravdu neztratí. Řekl jsem, že to vyplněné přinesu příště.
Abych to nepopletl a své známé pozitivně naladil, poradce mi dal proužek papíru s návodem: "Seznámil jsem se s člověkem, který se pohybuje ve světě osobních financí a ukázal mi spoustu zajímavých věcí. Dal jsem mu na Tebe kontakt, protože by Tě to mohlo zaujmout. Já Ti to doporučuji, je to opravdu zajímavé a přínosné. A navíc, ta schůzka je bezplatná a nezávazná. V blízké době Ti pan Florián Lasička (smyšlené jméno - pozn. autora) bude volat."
Ještě jsem zkusil hodit záchranou kotvu v podobě sdělení, že nevím, jestli se mi mé známé podaří kontaktovat a říct jim proč jim bude poradce volat. "Pošlete jim SMS!" Dál už jsem mlčel.

Pak se již poradce dal do vyplňování formulářů, kde mapoval finanční situaci mojí rodiny. Protože mi během prvního telefonátu neřekl, že bych si měl zjistit přesnější rodinné finanční toky, ani že bych měl donést kopie našich smluv s finančními institucemi, tak jsem až na základní informace "vařil z vody" (nevěděl jsem např. cílovou částku manželčina stavebního spoření). Na což jsem také několikrát upozornil.

Poradce se zajímal o to, jestli bydlíme v obecním, družstevním nebo vlastním bytě. "Zatím v družstevním, ale nevím, jestli jej máme koupit do vlastnictví, nebo ne. Když je odkoupíme, vydáme se z peněz a ještě se zadlužíme. Na druhou stranu ho ale můžeme snáz pronajmout a z pronájmu splácet část hypotéky, popřípadě jej prodat," uvažoval jsem nahlas. "Co byste nám radil?" Poradce nechal toto rozhodnutí na nás, jen potvrdil správnost mých úvah a zeptal se na hodnotu bytu. Tu jsem odhadl jen velmi velmi zhruba s rozptylem přibližně 200 000 Kč.

Když jsem se zmínil, že dceři je pět let, poradce se zeptal, jakým způsobem a zda vůbec ji chci nějak spořit. Jen málokdo by na své děti nemyslel, a proto jsem souhlasně přitakal. "Jen nevím jak? Spořit jí na nějaké spoření na její jméno, nebo spořit na své a v osmnácti letech ji celou částku předat? Když budu spořit přímo na její jméno, budeme mít v případě finanční nouze k penězům omezený přístup, neboť o použití dceřiných peněz by rozhodoval poručnický soud. Když budu spořit na své jméno, v nouzi nejvyšší na ně nebo jejich část mohu víceméně rychle sáhnout," uvažoval jsem znovu nahlas ve snaze poradce zatáhnout více do hry. "Co doporučujete?" I toto dilema nechal poradce na našem rozhodnutí.

Nakonec naši rodinu ale pochválil, protože jsme nepodlehli žádným "výhodným" půjčkám, a máme tak nulovou zadluženost. Hodina, kterou jsem s poradcem strávil, uběhla jako voda a domluvili jsme se, že se setkáme zase za týden. Poradce mi řekl, že mezitím připraví finanční plán, jak realizovat naše plány. Znovu jsem v tento okamžik připomněl, že řadu čísel jsem nevěděl a že určitě nebudou přesná. Poradce mě však uklidnil, že je potom do finančního plánu zakomponuje. S tím jsme se rozloučili.

Druhá schůzka - finanční plán

Za týden v určenou hodinu jsem se opět dostavil do kanceláře OVB. Než jsme se dostali k nějakému plánu, poradce se mě hned zpočátku zeptal, jestli pro něj mám slíbené kontakty na mé známé. Nebylo jich dvacet, ani patnáct, ba ani deset, abych zaplnil celý předtištěný list, ale jen pět. Na poradci sice bylo vidět, že jich čekal víc, ale nakonec pragmaticky usoudil, že pět je stále víc než dva a tak jsme se jali probírat finanční plán.

Ještě než jsme však začali, předal jsem poradci kopie našich smluv s finančními institucemi a přesná čísla, které jsem na minulé schůzce neměl k dispozici. Nebylo to ale třeba, finanční plán byl hotov i bez nich! Jak mi totiž poradce řekl, finanční plán je zpracován na optimální případ, tj. situaci, za které by se od nynějška až do důchodu nic nezměnilo. S tím se však nepočítá, takže v něm uvedená čísla pouze teoretická.

Poradce mi předložil dvanáct stran A4 a začal mi jej postupně prezentovat. Znovu krátce zopakoval historii a současnost OVB, potom si vzal čistý list papíru a jednotlivé fáze mi postupně odhaloval a vysvětloval. Vždy, když jsme jednotlivou fázi skončili, znovu mi ji "prodal" se slovy: "Tak co tomu říkáte, jak se vám to líbí apod." Některé části, zejména ty, které se na konci excelovských tabulek pyšnily statisícovými a milionovými sumami se mi líbily, ale nebyl jsem schopen okamžitě na místě zjistit jejich reálnost, či nereálnost. Nicméně vypadaly dobře. Takto jsme projeli celý finanční plán a hodina strávená s poradcem byla opět ta tam.

Na jejím konci se mě poradce zeptal, na kdy má připravit smlouvy na jednotlivé finanční produkty. Usmlouval jsem alespoň týden na znovuprostudování plánu, neboť jak mi poradce řekl, stačí dva tři dny a pomalu začne pracovat ztráta paměti a některé pasáže mi mohou být opět nejasné. Vzal jsem si tedy náš finanční plán domů a se svým finančním poradcem jsem se rozloučil.

Na druhý den jsem poradci poslal e-mail vysvětlující účel našich schůzek a popřál mu hodně úspěchů do budoucna. Poradce se ozval s dotazem, zda-li se skutečně jednalo pouze o test. Vzal to však sportovně, opětovně jsme si popřáli mnoho úspěchů v osobním i pracovním životě a rozloučili se.

Testy finančních poradců
Přemýšlíte o tom, že byste využili služeb finančního poradce? Rádi byste věděli, jak dopadly námi testované poradenské firmy? Otevřete si sekci finančních poradců. Otestovali jsme pro vás společnosti: MBI, Fincentrum, AWD, Slon, TriMan, Sophia Finance a OVB.

Pokud vás zajímá, jaké řešení námi zadané životní situace poradce navrhl a jak jeho výkon ohodnotila naše odborná porota, otevřete si naše stránky zítra.

Považujete OVB za jeden z klíčových stavebních kamenů finančního trhu? Co si o poradenství společnosti po přečtení prvního dílu myslíte? S jakou finančně-poradenskou firmou máte osobní zkušenost? Dobrou, nebo špatnou?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 146 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 8. 2007 12:12

Zkousel jste to pocitat poradne? :-) Odkud jste?

Zobrazit celé vlákno

+52
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 2. 2006 7:26, Petr Šafránek

Bohužel - v ČR nejsou k dispozici produkty za netto platby, tedy produkty oproštěné od distribučních poplatků (provizí), které by mohli klientem placení poradci využívat! Světlé výjimky najdeme jen u některých investičních společností a v případě pojištění velkých rizik, kdy se makléř může dohodnout s pojišťovnou, jak velkou provizi do nabídkové kalkulace zahrne.
Pokud by zde tedy chtěl působit opravdu nezávislý finanční poradce, musel by být současně zprostředkovatelem (v tomto případě zřejmě všech produktů na trhu, což by znamenalo obrovskou agendu) a získanou provizi vyplácet klientovi. Jinak klient provizi stejně zaplatí - když si produkty sjedná sám na přepážkách, provize zůstanou jako další zisk finančním domům....

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (146 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Testy finančního plánování: reakce společnosti Slon

3. 9. 2004 | redakce Peníze.CZ

Testy finančního plánování: reakce společnosti Slon

Oslovili jsme námi testované poradenské společnosti s nabídkou vyjádřit se k výsledkům jejich práce prezentovaným na Peníze.CZ. Tuto možnost využila firma Slon, přečtěte si tedy stanovisko... celý článek

Finanční plánování podle TriMan II.

3. 8. 2004 | Vladimír Bádr

Finanční plánování podle TriMan II.

V minulém díle jsme se seznámili s prací finančního poradce TriManu, avšak bez konkrétnějších čísel. Ukažme si ale to nejdůležitější, tedy s jakým zadáním poradce pracoval a jaká řešení... celý článek

Finanční plánování podle Sophia Finance II.

20. 11. 2003 | Vladimír Bádr

Finanční plánování podle Sophia Finance II.

Před několika dny jsme se mohli seznámit s prací analytika Sophia Finance před tím, než navrhl konkrétní řešení naší životní situace. Dnes si představíme výsledek jeho analýzy a zhodnotíme... celý článek

Finanční plánování dle OVB - jak co nejvíce vydělat?

14. 10. 2003 | Tomáš Prouza | 25 komentářů

Finanční plánování dle OVB - jak co nejvíce vydělat?

Sejdete se s finančním poradcem, který slibuje řešení vaší finanční budoucnosti. Vysvětlíte mu své plány a cíle a čekáte dlouhodobé rady. Co se stane? Nabídne vám produkty, na kterých... celý článek

Finanční plánování dle OVB - jak získat klienta?

7. 10. 2003 | Tomáš Prouza | 250 komentářů

Finanční plánování dle OVB - jak získat klienta?

Jednoho dne vás poprosí kamarád o laskavost - zdali by mohl dát vaše číslo finančnímu poradci, který pro něj něco zařizoval. Co vás čeká, pokud na jeho prosbu kývnete?

Partners Financial Services