Finanční plánování dle OVB - jak získat klienta?

Finanční plánování dle OVB - jak získat klienta?
Jednoho dne vás poprosí kamarád o laskavost - zdali by mohl dát vaše číslo finančnímu poradci, který pro něj něco zařizoval. Co vás čeká, pokud na jeho prosbu kývnete?

Několik dní se neděje nic, takže na kamarádovu prosbu zapomenete. Jednoho dne vám ovšem zazvoní telefon. "Dobrý den, tady Kubíček. Vzpomínáte si?". Takto vypadá první kontakt s agentem OVB. Vy samozřejmě netušíte, kdo nějaký pan Kubíček je a nikdy předtím jste se žádným nejednali, takže se cítíte trapně a sami si musíte vyptáváním zjistit, že jde o finančního poradce, o kterém zhruba před týdnem mluvil váš kamarád.

Sliby se mají plnit, a tak se domlouváte na schůzce. Trošku vás zarazí, že si hned na první schůzku s neznámým člověkem máte přinést všechny smlouvy na vaše produkty. Pan Kubíček poměrně usilovně naléhá, že "tak se to dělá, aby bylo možno hned připravit nové smlouvy." Vy samozřejmě nechápete, jaké nové smlouvy, a tak si s sebou nic nevezmete. Proč taky, když nevíte, co to je vůbec za člověka a co vám bude nabízet.

První schůzka

Test finančních poradců

V článcích, které jsme publikovali letos v dubnu, nevyšel poradce OVB zrovna nejlépe. Současně jsme avizovali test poradců dalších společností, který rozjíždíme právě teď. Jako první dostala prostor pro napravení reputace OVB.

Pan Kubíček, sympatický mladý muž v obleku, přichází včas. Působí mile, usmívá se a začíná vysvětlovat, cože vlastně umí a nabízí. Neustále opakovaným úslovím je "finanční plán" - řekněte nám vaše přání a my vám řekneme, jak je dosáhnout. A že se na finančních trzích nevyznáte a nevíte, co a jak? Možná se v tuto chvíli cítíte jako školák, který nepřinesl domácí úkol, ale nevadí. Na trhu totiž vedle různých bank, pojišťoven a fondů již od roku 1970 působí také OVB, která se o vše postará. A co za slíbenou analýzu, poradenství a dlouhodobý servis zaplatíte? "Vůbec nic, stačí opět deset kontaktů na vaše přátele," zní bleskově vysypaná odpověď. Pravda, pan Kubíček dostane i provize z toho, co vám prodá. A když položíte naivní otázku, zdali vám prostě doporučí to, co mu nejvíc vynese, jako Pavlovův pes reflexivně vyhrkne: "mým posláním je hledat to nejlepší řešení pro VÁS." Škoda jen, že odpověď zní příliš strojeně jako z nedávného školení.

Další pochybnosti vzbudí hned následující věta: "tak teď víte, co vám nabízím, a tak mi dejte těch deset kontaktů!". Nevěřícně vyvalíte oči. Jak můžete doporučit někoho, o kom zhola nic nevíte a kdo ještě vůbec nic (kromě vznosných slov o historii OVB) nepředvedl? Jelikož si pan Kubíček nechce naštvat nového klienta, ustoupí.

Analýza

Nyní máte úspěšně za sebou přijetí informace, že se o vás dobré OVB, jeden z pilířů finančního trhu, postará a můžete přistoupit k procesu vznosně nazvanému analýza. Pan Kubíček poměrně jasně projde sestavou otázek na to, kolik vyděláváte, jaké produkty asi máte, kolik utrácíte a kolik peněz vám zbývá. Na většinu otázek není problém dát odpověď, ovšem několikrát odpověď neznáte, protože se o tuto oblast stará váš partner. Neměl by tedy být už u analýzy? Či ještě lépe - neměla to být jedna z prvních otázek pana Kubíčka?

OVB dělí finanční cíle na několik skupin:

  • zajištění příjmu rodiny
  • zajištění stáří
  • zajištění budoucnosti
  • podpora dětí

Dohodnete se na tom, jaké jsou zhruba vaše cíle a kolik volných peněz máte k dispozici. Ještě je ale potřeba získat informace o tom, jaké produkty přesně máte. "Tak mi ty smlouvy zafaxujte," říká pan Kubíček. To ovšem odmítnete, protože nemáte chuť posílat takovýto druh informací na nějaké faxové číslo, kde se s nimi bude dít kdo ví co. "No jo, ale všichni to tak klidně dělají," říká nespokojeně pan Kubíček. Po několikrát opakovaném odmítnutí nakonec přistoupí na to, že se pro kopie dokumentů zastaví u vás v kanceláři - a až si pro ně přijde, bude se nesmírně divit, že chcete podepsat jejich převzetí. Po této zkušenosti se už raději ani neptáte, má-li vůbec pan Kubíček oprávnění nakládat s vašimi osobními údaji…

Druhá schůzka

Na další schůzku, které se již účastní i váš partner, dorazí pan Kubíček dokonce v předstihu. Stručně zopakuje rozdělení cílů a peněz z první schůzky a začne představovat své řešení. Snaží se o co nejjednodušší vysvětlení a bez potíží nejasnou pasáž zopakuje jinými slovy. Výklad doprovází ručně črtanými grafy, které mají dvě věci společné - nepopsané osy a příslib výdělku někdy v budoucnosti .

Ovšem zatímco první schůzka byla založena na jednotlivých finančních cílech, najednou se výklad točí jen kolem každého nabízeného produktu. Máte tak před sebou návrh na několik nových smluv (přesný návrh řešení najdete v druhém díle hodnocení), ale vůbec netušíte, jak který přispívá k dosažení některého ze stanovených cílů.

Hodnocení Peníze.CZ


(známkování jako ve škole):
První kontakt: 5
První dojem z osobního setkání: 1
Představení společnosti a služeb: 4
Získání informací pro analýzu: 2
Práce s dokumenty: 5
Prezentace řešení: 1
Propojení analýzy a řešení: 5
Odpovědi na doplňující otázky: 2

Produkty padají jeden za druhým a zhruba po hodině jsou vyčerpány všechny informace i otázky, které vás v danou chvíli napadnou. Konec? Ale kdepak. "Tak a tady jsou všechny potřebné smlouvy, můžeme začít vyplňovat," říká pan Kubíček. Že byste si chtěli vše rozmyslet a v klidu probrat sami či si dokonce přečíst smlouvy a smluvní podmínky? Nastává chvíle mlčení a pak nový pokus: "co kdybychom si ty smlouvy aspoň vyplnili a podepsali, stejně nebudou platit, pokud nezaplatíte," snaží se pan Kubíček získat vaše podpisy. Dobře ví, že na většinu lidí budou podepsané smlouvy psychologicky tlačit, aby je zaplatili, nemluvě o upomínkách, které vám budou pojišťovny a penzijní fondy posílat…

Vytrváte-li v názoru, že podepisovat spousty smluv bez toho, abyste věděli, co podepisujete, je špatně, čeká vás už jen snaha dohodnout si další schůzku co nejrychleji a profesionální, ale citelně chladnější rozloučení.

Je ale třeba říci, že chlad netrvá dlouho a na emailem zaslané doplňující otázky se vám dostane rychlé, zdvořilé a věcné reakce. Odpovědi na dvě otázky - jak vysoká je přesně daňová úspora a co se skrývá za pokutou, kterou OVB obdržela od Komise pro cenné papíry - najdete v této příloze .

Konkrétní zadání a návrh řešení pana Kubíčka z OVB najdete ve druhém díle. Jméno poradce OVB bylo změněno .

Co si o chování a argumentech pana Kubíčka myslíte? Považujete OVB za jeden z klíčových stavebních kamenů finančního trhu? Je podle vás normální zafaxovat někam dokumenty o vašem majetku? A měl by mít finanční poradce registraci pro nakládání s osobními údaji? Podělte se s námi o vaše názory!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 413 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 7. 2012 17:45, ondra

Životem se člověk učí. Já jsem již poučen a OVB nikdy více!

+103
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 10. 2015 13:51, J. Hendrch

Dobrý den Pane Prouzo,
Rád bych přednesl na oplátku svůj pohled na Váš článek. Jmenuji se Jaroslav Hendrich. Jsem finančním poradcem a zastřešuje mě společnost OVB. Musím přiznat, že Váš článek se mě dotkl. Nijak nevyvracím že je v něm část pravdy, ale myslím si, že soudit obecně všechny finanční poradce, působící pod společností OVB, je neadekvátní. OVB má tisíce možná desetitisíce poradců. A to jen v České republice. V takovém počtu se vždy najde černá ovce. A souhlasím s Vámi, že by stylem který jste prezentoval fungovat opravdu neměli. Ale ruku na srdce, jak k tomu příjde ten, kdo svou práci bere vážně a snaží se ji dělat kvalitně? Konkrétně já si kritiku čtu, abych byl schopen se jí osobně vyhnout. To je to co mohu ovlivnit. Ale jak mohu ovlivnit to že pan "Kubíčka" nedělá svou práci tak, jak by ve Vašich očích mohl? OVB jsem si vybral především proto, že mi žádná jiná podobná společnost nebyla schopna zaručit kvalitu věcné části tak, jako OVB. Osobně jsem si to vyzkoušel na vlastním pojištění a OVB mi dalo nejlepší nabídku. A proto dále prodávám produkty, za kterými si já osobně stojím a věřím v ně. To, že pan Kubička to vidí jinak, za to přece nemůže OVB, nemyslíte? Je to to stejné, jako by zákazník přišel do restaurace, obsluha by byla mizerná, jídlo přesolené a proto by se rozhodl že přestane chodit do všech restaurací, které mají stejného dodavatele masa. OVB nás zastřešuje, dodává nám smlouvy, zprostředkovává produkty a vyjednává podmínky. Ale jak produkt prodáváme, jestli práci bereme zodpovědně a jak ke klientům přistupujeme, je čistě o svědomí každého poradce zvlášť. Proto si nemyslím, že je vhodné takhle soudit celou společnost.

Děkuji Vám, že jste mi věnoval pár minut.

-58
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (413 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dotazy a odpovědi při testu finančního poradce OVB

7. 10. 2003 | Tomáš Prouza | 7 komentářů

Jako doplněk testu kvalit náhodně vybraného poradce OVB jsme mu po návrhu řešení zaslali ještě dva doplňující dotazy. Jak dobře na ně odpověděl?

Poradci pod dozorem nedozorem

22. 9. 2003 | Petr Vykoukal

Poradci pod dozorem nedozorem

Dealer podílových fondů, zaregistrovaný u Komise pro cenné papíry jako investiční zprostředkovatel, může v klientech vzbuzovat pocit, že se od něj dočkají kvalifikovaných rad a pomoci.... celý článek

Od prodejce k poradci II.

12. 5. 2003 | Petr Fejtek | 1 komentář

Od prodejce k poradci II.

Ať už by měli finanční poradci diplomy vysokoškolské či třeba od prezidenta, vždy budou mezi nimi nebetyčné rozdíly. Něco by však přece jen měli mít – kvalifikaci a schopnost vysvětlit.... celý článek

Od poradce k prodejci

6. 5. 2003 | Petr Fejtek

Od poradce k prodejci

Za poradce se dnes označuje každý šmejdil, skutečného přitom aby pohledal jako onu příslovečnou jehlu v kupce sena. V lepším případě se vyklube dealer, prodejce, tzv. pojišťovák. A... celý článek

Není poradce jako poradce II.

29. 4. 2003 | Martin Zika | 10 komentářů

Není poradce jako poradce II.

Finanční poradci v České republice nefungují vždy tak, jak by měli. Slíbené pokračování reportáže o našem setkání s finančním poradcem společnosti OVB je zde.

Partners Financial Services