Jak změnit zdravotní pojišťovnu

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 13. 11. 2008
Jak změnit zdravotní pojišťovnu
Změnit zdravotní pojišťovnu se dá jednou za rok, nejbližší termín je 1. ledna 2009. Kdo ale nedodrží předepsaný postup, hrozí mu vysoká pokuta. V Česku funguje deset zdravotních pojišťoven, o licenci se nyní uchází další tři žadatelé.

Změnit zdravotní pojišťovnu může každý občan jednou za rok, vždy k prvnímu dni kalendářního čtvrtletí. V praxi to znamená, že občan s trvalým pobytem na území Česka, který se chce stát klientem jiné pojišťovny, může u ní podat přihlášku již letos v listopadu nebo v prosinci a ke změně dojde nejdříve k 1. lednu 2009. K tomuto datu nová pojišťovna sama zařídí odhlášení získaného klienta od stávající zdravotní pojišťovny.

Samotná přeregistrace je snadná, stačí osobně dojít na pobočku vybrané pojišťovny a vyplnit předepsané formuláře. S sebou je třeba mít vždy doklad totožnosti. Rodič nebo zákonný zástupce, který přihlašuje své dítě, nesmí doma zapomenout rodný list dítěte. Živnostníci musejí doložit, jaké zálohy pojistného mají pojišťovně platit, zda minimální částku nebo zálohu, kterou si vypočítali v Přehledu o příjmech a výdajích za uplynulé daňové období. Některé pojišťovny chtějí vidět i živnostenský list.

Lidé, za které hradí pojistné stát, to musejí doložit. Studenti musejí přinést například potvrzení o studiu, důchodci potvrzení o přiznání důchodu a ženy na mateřské dovolené rodné listy dětí. Nezaměstnaní by neměli zapomenout pojišťovnu informovat, zda jsou evidovaní na úřadu prácea přinést o tom doklad.

Stát posílá za občany pojistné na speciální konto, které spravuje Všeobecná zdravotní pojišťovna. Ostatní pojišťovny se pak musejí o přesun peněz na svůj účet za tyto klienty postarat.

V tiskopisech přihlášky k nové zdravotní pojišťovněse vyplňují osobní údaje, adresa trvalého pobytu i údaje o předchozí pojišťovně včetně čísla pojištěnce. Proto je užitečné mít u sebe také kartičku pojištěnce. Zaměstnanci by měli znát údaje o svém zaměstnavateli, tedy nejen název, ale i adresu jeho sídla. Zažádat o přihlášení k pojišťovně lze u některých z nich i telefonicky nebo prostřednictvím elektronického formuláře. Tiskopisy k vyplnění zašlou pojišťovny poštou. Kdo má elektronický podpis, může se registrovat on-line, bez dalšího papírování. To umožňuje například VZP.

Po odevzdání přihlášky k nové pojišťovně je velmi důležité dodržet další předepsaný postup, jinak hrozí vysoké pokuty. Kdo se stane novým pojištěncem 1. ledna 2009, musí změnu nahlásit zaměstnavateli nejpozději do osmi dnů, jinak může dostat od nové zdravotní pojišťovny pokutu až ve výši 10 tisíc korun. Změnu je dobré oznámit zaměstnavateli písemně a nechat si ji potvrdit. Zaměstnavatel musí zařídit odhlášení plateb od předchozí pojišťovny a přesměrovat je k nové. Pokud tak neučiní, hrozí mu pokuta až ve výši 200 tisíc korun a navíc penále za opožděné platby.

Živnostníci si musejí změnu plateb na konto nové pojišťovny zajistit včas sami a stejně tak i ostatní pojištěnci, jako třeba ženy v domácnosti, které si hradí pojistné z vlastní kasy. Pojistné za kalendářní měsíc musí na účet zvolené zdravotní pojišťovny odeslat samoplátci nejpozději do osmého dne následujícího měsíce. Zpoždění se může prodražit, za každý den prodlení vyměřují pojišťovny penále ve výši 0,05 procenta.

Anketa

Kolikrát již jste změnili zdravotní pojišťovnu?

Zatím má v Česku licenci na poskytování zdravotního pojištění celkem deset zdravotních pojišťoven. Nejmladší je nyní regionální Zdravotní pojišťovna Agels vlastní sítí nemocnic a zdravotnických zařízen, která začala fungovat od letošního roku na Moravě a ve Slezsku. Desítka pojišťoven by se ale mohla brzy rozrůst o tři další a podstatně by tak mohla narůst nabídka příspěvků na zdravotní péči. O udělení licence letos požádala Ministerstva zdravotnictví Česká pojišťovna a společnosti Appian Group a Czech Media Corporation. Pokud licence získají, musejí do roka nabrat alespoň 50 tisíc pojištěnců a občané.

Při rozhodování zda pojišťovnu změnit je vždy užitečné zvážit, jaké výhody se tím získají. Pozor je třeba dát hlavně na to, zda má praktický lékaři odborní lékařia další zdravotnická zařízení, které jste zvyklí navštěvovat, uzavřené smlouvy s pojišťovnou, k níž se chcete přihlásit. Užitečné také je, pečlivě si pročíst, komu jsou přesně určeny zdravotní programy a cílené peněžní příspěvky, které vybraná pojišťovna momentálně klientům nabízí. Získat některé bonusy nemusí každý, ale jen například při určité diagnóze nebo konkrétní věkové kategorii.

Jaké máte zkušenosti se změnou zdravotní pojišťovny? Která pojišťovna je podle vás nejlepší? Podělte se o názor.

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+27
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

zdravotní pojišťovna

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zdravotní pojišťovny si posvítí na zbytečnou péči

7. 11. 2008 | Eva Sovová | 9 komentářů

Zdravotní pojišťovny si posvítí na zbytečnou péči

Už tři velké zdravotní pojišťovny zavádějí takzvaný systém integrované péče, který má omezit zbytečné poskytování zdravotní péče. Pojišťovny tím chtějí ušetřit miliardy korun.

Zdravotní pojišťovny: konkurence začíná narůstat

20. 10. 2008 | Eva Sovová

Zdravotní pojišťovny: konkurence začíná narůstat

Od zdravotní pojišťovny ke druhé se dá přejít po 12 měsících. Lákavé příspěvky a bonusy ale nemusí být vždy pro každého. Novinkou je integrovaná péče o pacienta, která má ušetřit pojišťovně... celý článek

Milionová ochrana při úrazech s vážnými následky

14. 10. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Milionová ochrana při úrazech s vážnými následky

Pojišťovna UNIQA vyladila svou úrazovou pojistku Simply. Nově si ji může klient nastavit podle svých potřeb a zajistit si třeba milionovou ochranu pro případ vážných trvalých následků... celý článek

Alergie na roztoče vás připraví o tisíce korun ročně

29. 9. 2008 | Eva Sovová | 7 komentářů

Alergie na roztoče vás připraví o tisíce korun ročně

Diagnóza „alergie na roztoče“ ukrojí z rodinného rozpočtu alergika v prvním roce minimálně 17 tisíc korun. Touto alergií začíná trpět stále více lidí. Všeobecnou zdravotní pojišťovnu... celý článek

Novorozeně: vážený, ale drahý klient zdravotní pojišťovny

25. 8. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Novorozeně: vážený, ale drahý klient zdravotní pojišťovny

Novorozeně se stává klientem té pojišťovny, u které je přihlášena matka v den jeho narození. Baby boom v Česku nejspíš pokračuje, naznačují to rostoucí počty malých klientů zdravotních... celý článek

Partners Financial Services