Alergie na roztoče vás připraví o tisíce korun ročně

Eva Sovová | rubrika: Když se řekne | 29. 9. 2008 | 7 komentářů
Alergie na roztoče vás připraví o tisíce korun ročně
Diagnóza „alergie na roztoče“ ukrojí z rodinného rozpočtu alergika v prvním roce minimálně 17 tisíc korun. Touto alergií začíná trpět stále více lidí. Všeobecnou zdravotní pojišťovnu přijdou léky pro alergiky a testování alergií ročně na 75 milionů.

V letošním roce počty alergiků dramaticky narostly. Podle odborníků k tomu přispěla mírná zima i netypické léto. „Alergiky se začínají stávat lidé, kteří dosud alergickými reakcemi netrpěli. Letos zaznamenáváme značný počet takových případů,“ potvrzuje praktická lékařka Jitka Friedová. Podle odborníků je v Česku alergický každý pátý člověk.

Kolik odčerpají alergici z veřejného zdravotního pojištění za léky a testy (v milionech Kč)

Náklady200620072008 (1.pol.)
za extrakty alergenů (léky)6567,129,8
za testy (určení typu alergie)88,34,7
Celkem7375,434,5
zdroj: VZP

"Roztoči jsou hned po pylových alergiích nejčastější příčinou alergických potíží," říká alergoložka Ivana Kopová. Zda je člověk alergický na exkrementy bytových roztočů, spolehlivě odhalí kožní test u lékaře alergologa.

Prvním výdajem alergika jsou poplatky za vyšetření u lékaře a doplatky za předepsané léky. „Dnes se předepisují antihistaminika nové generace jako je Aerius nebo Xyzal. Doplatek za měsíční balení Aerius je nyní 56 korun, tříměsíční balení Xyzalu je s doplatkem 90 korun,“ přibližuje lékárnice z lékárny Vodičkova v Praze. Nezbytné léky a vyšetření tak vytáhnou za rok z peněženky pacienta 360 až 670 korun.

Roztoči mají rádi teplo mezi 20 až 30 stupni Celsia,vlhkost okolo 55 procent, živí se kožními šupinami i některými textilní vlákny, například z vlny. Dokonalým prostorem pro množení roztočů je proto postel. V lůžku se starými matracemi, které jsou pro tyto drobné pouhým okem neviditelné členovce skvělou líhní, mohou lidé pravidelně usínat až s několika miliony těchto nevítaných návštěvníků.

Samotní roztoči jsou pro člověka neškodní. Potíže způsobují výměšky roztočů. Ty se spolu s prachem usazují v bytě a u přecitlivělých lidí vyvolávají alergickou rýmu, kýchání či svědění. Šanci na uzdravení pacienta s diagnózou alergik na roztoče proto zvyšuje nezbytná investice do proměny ložnice i časté uklízení a praní.

Staré déle než pět let používané matrace doporučují lékaři vyměnit za nové. Podle kvality použitého materiálu, konstrukce a potřebného rozměru se pořídí nová matrace za 2 až 3 tisíce. Koupit se dají i speciální zdravotní matrace určené přímo pro alergiky. Jejich cena je ale poměrně vysoká, stojí od 7 do 10 tisíc korun.

Lékaři často doporučují koupit protiroztočový povlak, který starou matraci s kolonií roztočů dokonale izoluje. Pořídit se dá za 6 až 6,5 tisíc korun včetně povlaku na peřinu a polštář. „Protiroztočový povlak je ušitý ze speciálně tkané látky, která nepropouští roztoče a jejich výměšky. Alergeny se proto nemohou uvolňovat z lůžka do okolí,“ popisuje Petr Duna ze společnosti Stop Alergii.

Peřina a polštář alergika by měly být nejlépe z dutého vlákna, které snese praní na vyvářku. Ložní povlečení má být z bavlny nebo syntetického vlákna. Povlečení peřin je nezbytné vyměňovat jednou za týden a prádlo prát při teplotě minimálně 60˚C. Užitečné proto je mít doma alespoň tři sady povlaků, aby častým praním tolik netrpěly. Zhruba o 400 litrů za rok vzroste kvůli praní spotřeba vody, spotřeba elektřiny se za rok zvýší o 46 až 57 kWh a dalších 500 až 600 korun navíc budou stát prací prostředky a aviváže.

Další velkou investicí je vysavač. Cena vhodných vysavačů do bytu alergika se pohybuje od 6 to 14 tisíc. Vysávat je potřeba velmi důkladně, a to alespoň jednou za týden. V bytě, kde se alergik nechce zbavit tapet, je nezbytné luxovat i stěny. Častým vysáváním se spotřeba elektrické energie zvýší o 250 kWh a z rodinného rozpočtu alergika to ukrojí za rok dalších 1 100 až 1250 korun. Při úklidu je přitom nutné používat prostředky na vlhké stírání prachu a nikoliv jen obyčejnou suchou prachovku, což stojí další peníze.

Pěkně drahá alergie

Na kolik přijde pacienta z vlastní kapsy diagnóza "alergie na roztoče" (v Kč za rok)
Léky (doplatky při celoročním užívání)360 až 670
Polatky u lékaře (2 až 4 vyšetření za rok)60 až 120
Protiroztočový povlak na lůžko a peřiny6000 až 6500
Peřina a polštář z dutého vlákna2500 až 3500
Ložní povlečení400 až 650
Nezbytné týdenní praní lůžkovin700 až 750
Nový speciální vysavač6000 až 14000
Za pravidelné luxování1100 až 1250
CELKEM17120 až 27440

Nejen z ložnice ale i z celého bytu alergika by měly zmizet všechny lapače prachu, tedy koberce, předložky, kožešiny, plyšové hračky, závěsy a další dekorace. Nevhodný je také polstrovaný nábytek. Vše by mělo být z hladkých materiálů, které se dají snadno setřít vlhkým hadrem. Celková proměna bytu tak může jít do mnohatisícových částek.

Máte nějakou alergii? Kolik peněz vás mimořádné výdaje kvůli ní stojí? Podělte se o zkušenosti.

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 9. 2008 9:26, ja

Nejsou mi jasne tri veci. Ma s nima nekdo zkusenost?

1) Protiroztocovy povlak - kdyz si vezmu, jak velky je roztoc a zvlaste jeho vymesky, tak tim povlakem by musel byt nejaky igelit, aby to nepropoustelo. Pritom v textu je zminka o tkane textilii. Pusobi to na me dost neduveryhodne.

2) "Při úklidu je přitom nutné používat prostředky na vlhké stírání prachu a nikoliv jen obyčejnou suchou prachovku, což stojí další peníze." Ve vode namocena prachovka je proti suche prachovce o tolik drazsi?

3) K cemu ma alergik "specialni" drahy vysavac, kdyz vyhodil vsechny koberce? Z vlastni zkusenosti z zivota s alergikem v jedne domacnosti jsem si odnesl dojem, ze je naprosto samozrejme, ze podlaha se nevysava, ale pretre mokrym hadrem. A na vysavani auta mi prijde pohodlnejsi a levnejsi hodit jednou za pul roku na benzince do automatu desetikorunu.

+56
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

alergie

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bezlepková dieta: drahá léčba za vlastní peníze

14. 7. 2008 | Eva Sovová | 35 komentářů

Bezlepková dieta: drahá léčba za vlastní peníze

Léčba speciální dietou je pro zdravotní pojišťovny výhodná. Pacienti si ji hradí celou sami. Ročně je stojí desítky tisíc korun, jen aby mohli vůbec fungovat a nemoc se nezhoršovala.... celý článek

Hubnutí je dražší než jídlo

9. 7. 2008 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Hubnutí je dražší než jídlo

Téměř 40 procent Čechů přiznává, že má nadváhu a chce zhubnout. Programy na hubnutí a speciální prostředky přitom nejsou zadarmo. Adepti hubnutí utratí měsíčně tisíce korun.

Soukromé pojištění v nemoci čeká revoluce

30. 6. 2008 | Eva Sovová | 5 komentářů

Soukromé pojištění v nemoci čeká revoluce

Regulační poplatky ve zdravotnictví mění chování lidí. Až dvojnásobně roste v Česku zájem o soukromé pojistky zdraví. Pojišťovny očekávají, že reforma ve zdravotnictví přinese v prodeji... celý článek

Z čeho žijí praktičtí lékaři

10. 6. 2008 | Eva Sovová | 35 komentářů

Z čeho žijí praktičtí lékaři

Když se mluví o nízkých platech lékařů, často se zapomíná rozlišovat, jak si jednotliví lékaři vydělávají. Třeba praktický lékař žije především z paušálních plateb za pacienty, které... celý článek

Zdravotní pojišťovny lákají klienty na očkování i na lázně

19. 3. 2008 | Eva Sovová | 2 komentáře

Zdravotní pojišťovny lákají klienty na očkování i na lázně

Zdravotní pojišťovny si začínají konkurovat a více se odlišovat. Klienty pojišťoven přitahují hlavně programy oceňující bezplatné dárce krve, očkovací balíčky a bodování s bonusem za... celý článek

Partners Financial Services