Novorozeně: vážený, ale drahý klient zdravotní pojišťovny

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 25. 8. 2008 | 1 komentář
Novorozeně: vážený, ale drahý klient zdravotní pojišťovny
Novorozeně se stává klientem té pojišťovny, u které je přihlášena matka v den jeho narození. Baby boom v Česku nejspíš pokračuje, naznačují to rostoucí počty malých klientů zdravotních pojišťoven. Pojišťovnu mění rodiče zpravidla až po roce.

Dětí v Česku přibývá. Pro druhé dítě se nyní rozhodují zpravidla ženy narozené v roce 1976. První dítě se nejčastěji rodí matkám narozeným v roce 1979. Přibývá tak i klientů zdravotních pojišťoven. Ty na nich ale v prvních letech výrazně prodělávají. Za novorozence platí zdravotní pojištění stát. Letos to dělá měsíčně 677 korun. Zdravotní péče o novorozence a batolata ale stojí několikrát více.

"Náklady sledujeme v pětiletém období. Z veřejného zdravotního pojištění se čerpá v průměru na jednoho pojištěnce do pěti let věku měsíčně 1 086 korun. U dětí do tří let jsou tyto náklady ještě výrazně vyšší, protože jejich vývoj je třeba sledovat řadou preventivních prohlídek a procházejí rovněž sérií očkování," říká Jana Chaloupková z Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Co říká zákon o pojištění novorozeněte

  • Dítě se stává pojištěncem té zdravotní pojišťovny, u které je pojištěna v den narození jeho matka.
  • Této zdravotní pojišťovně jsou rodiče (zákonný zástupce) povinni ohlásit narození dítěte do osmi dnů ode dne narození.

zdroj: zákon č. 48/1997 Sb.

I když nejmenší děti do pěti let věku ukrajují z veřejného zdravotního pojištění o 500 korun víc, než přispívá stát, všechny zdravotní pojišťovny se snaží o to, aby zůstaly i nadále jejich klietny a nebo je získaly. Příjmy a náklady na péči se vyrovnají po pátém roku dítěte, kdy zdravotní pojišťovnu stojí měsíčně v průměru 604 koruny.

Novorozeně se stává pojištěncem té zdravotní pojišťovny, u které je pojištěna matka v den jeho narození. "Změnu zdravotní pojišťovny dítěte může jeho zákonný zástupce provést až po přidělení rodného čísla dítěte, a to k prvnímu dni nejbližšího čtvrtletí," upozorňuje Jiří Rod, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny.

"V prvním možném termínu se ale k přeregistraci dítěte k jiné pojišťovně rozhodují rodiče jen zcela výjimečně," říká mluvčí Josef Křivánek z Hutnické pojišťovny, které letos přibylo 2600 novorozených klientů. "Letos rodiče přehlásili jen 59 novorozenců a našimi klienty zůstalo 9 022 narozených dětí," potvrzuje mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Hana Kadečková. "V případě naší pojišťovny se tak děje zhruba ve třech procentech případů," říká Miroslav Kaiser z České národní zdravotní pojišťovny (ČNZP), které od ledna do konce července přibylo 2430 narozených klientů.

Podle Všeobecné zdravotní pojišťovny se rodiče rozhodnou přehlásit své dítě k jiné zdravotní pojišťovně většinou až po dosažení prvního roku jeho života. „V posledních dvou letech se u nás narodilo přes 200 tisíc dětí, do dvou let jejich věku bylo přeregistrováno k jiné pojišťovně přes 8 000 dětí, to je přibližně každé dvacáté páté dítě. Zdravotní pojišťovny proto vymýšlejí jednak programy, kterými se snaží přesvědčit rodiče, aby své dítě nepřeváděly jinam. Vznikají ale i takové nabídky, pro které stojí za to pojišťovnu třeba i změnit.

Porovnejte si, jak roste vaše dítě

Státní zdravotnický ústav vyvinul speciální počítačový program RůstCZ, který umožňuje pomocí růstových grafů sledovat vývoj dítěte od jeho narození až do 18 let.

Program pomáhá hodnotit individuální růst dítěte a porovnáním s údaji vypracovanými pro českou populaci dokáže upozornit na odchylky od předpokládaného vývoje.

Program RůstCZ je určený především dětským a dorostovým lékařům, ale pro svou jednoduchost jej mohou používat také rodiče, kteří mají zájem o zdravý vývoj svého dítěte. Zdarma je k dispozici na webových stránkách Státního zdravotního ústavu.

"Pro děti máme řadu preventivních programů, například příspěvky na očkování, zubní rovnátka, a především hned po narození je dítě možné zaregistrovat do programu Bonus Plus. Dítě tak od narození získává body, které v průběhu jeho života mohou rodiče či zákonní zástupci využívat pro úhradu nejrůznějších produktů a aktivit, které podporují zdravý vývoj dítěte," přibližuje Miroslav Kaiser z ČNZP.

Hutnická zaměstnanecká pojišťovna přispívá podle mluvčího Josefa Křivánka na vitamíny a další produkty až do výše 1500 korun. Zaměřuje se také na léčebný tělocvik a organizované plavání pro děti do šesti let z mateřských školek, přispívá na školky v přírodě a dokonce na preventivní pobyty v solné jeskyni. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra třeba dává na plavání batolat pětistovkou a tisícikorunou přispívá na preventivní očkování, které není plně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. U VZP mohou chronicky nemocné děti získat zase ozdravný pobyt u moře a děti s celiakií od letošního roku příspěvek na bezlepkovou dietu.

Počty malých pojištěnců, kteří se stali ve 2. čtvrtletí letošního roku klienty zdravotních pojišťoven, naznačují, že baby boom v Česku nejspíš pokračuje. Za 2. čtvrtletí letošního roku přivítala jen Všeobecná zdravotní pojišťovna celkem 31 034 novorozenců a nyní v srpnu již eviduje více než 40 tisíc nejmenších klientů.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

pojištěnec

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bezlepková dieta: drahá léčba za vlastní peníze

14. 7. 2008 | Eva Sovová | 35 komentářů

Bezlepková dieta: drahá léčba za vlastní peníze

Léčba speciální dietou je pro zdravotní pojišťovny výhodná. Pacienti si ji hradí celou sami. Ročně je stojí desítky tisíc korun, jen aby mohli vůbec fungovat a nemoc se nezhoršovala.... celý článek

Soukromé pojištění v nemoci čeká revoluce

30. 6. 2008 | Eva Sovová | 5 komentářů

Soukromé pojištění v nemoci čeká revoluce

Regulační poplatky ve zdravotnictví mění chování lidí. Až dvojnásobně roste v Česku zájem o soukromé pojistky zdraví. Pojišťovny očekávají, že reforma ve zdravotnictví přinese v prodeji... celý článek

Lékaři specialisté: více práce není vždy více peněz

23. 6. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Lékaři specialisté: více práce není vždy více peněz

Výdělek odborných lékařů se řídí počtem a hodnotou vyšetření a zákroků, které na pacientech provedou. Zdaleka to ale neznamená, že čím více výkonů, tím více peněz.

Zdravotní pojišťovny lákají klienty na očkování i na lázně

19. 3. 2008 | Eva Sovová | 2 komentáře

Zdravotní pojišťovny lákají klienty na očkování i na lázně

Zdravotní pojišťovny si začínají konkurovat a více se odlišovat. Klienty pojišťoven přitahují hlavně programy oceňující bezplatné dárce krve, očkovací balíčky a bodování s bonusem za... celý článek

Partners Financial Services