Nová pravidla pro rovnátka. Kdy je proplatí pojišťovna?

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění letos přinesla změnu týkající se úhrady rovnátek. Podrobnosti popisuje Viktorie Plívová, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).
Nová pravidla pro rovnátka. Kdy je proplatí pojišťovna?

Zdroj: Shutterstock

Od 1. ledna 2022 je ortodontická péče plně hrazena ze zdravotního pojištění jen u pojištěnců do dosažení 22 let věku. Změnu přinesla novela zákona č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění.

U pojištěnců starších 22 let jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění ortodontické výkony a výrobky jen za předpokladu, že jde o pojištěnce s těžkými vadami chrupu – rozštěpy rtu, čelisti a patra, s vrozenými celkovými vadami a systémovým onemocněním s ortodontickými projevy, mnohočetnou hypodoncií (šest a více chybějících zubů v jedné čelisti, nezapočítávají se třetí moláry).

Pokud je zvolena léčba pomocí fixního ortodontického aparátu (takzvaná pevná rovnátka), jsou zdravotními pojišťovnami hrazeny výkony související s poskytovanou ortodontickou péčí u pojištěnců do dne dosažení 22 let. Omezení věkem se netýká pojištěnců se závažnými onemocněními.

Materiál fixního ortodontického aparátu (například zámky, kroužky, intraorální oblouk) je nově hrazen pojištěncům se závažnými onemocněními, u ostatních pojištěnců je nezbytná spoluúčast pojištěnce na úhradě použitého materiálu.

V případě, že je zvolena léčba pomocí snímacího ortodontického aparátu (snímací rovnátka), jsou z veřejného zdravotního pojištění hrazeny veškeré výkony související s poskytovanou ortodontickou péčí u pojištěnců do dne dosažení 22 let, omezení věkem se netýká pojištěnců se závažnými onemocněními.

Nově se výše úhrady samotných snímacích rovnátek (ortodontických výrobků, které jsou zhotovovány v zubních laboratořích) omezuje věkem 22 let. Toto omezení se však netýká pacientů se závažnými onemocněními, u kterých je nadále plná úhrada bez omezení věkem. U ostatních pojištěnců jsou ortodontické výrobky hrazeny částečně, tj. se spoluúčastí pojištěnce.

V souvislosti s léčbou fixním a snímacím aparátem patří mezi výkony hrazené zdravotními pojišťovnami v souladu s výše uvedeným mimo jiné:

  • vstupní vyšetření včetně potřebných RTG snímků (rentgenu) či analýzy ortodontických modelů,
  • nasazení součástí fixního aparátu (zámky, kroužky, intraorální oblouk),
  • kontroly léčby, 
  • sejmutí fixního aparátu.

Výše úhrad jednotlivých výkonů se řídí platnou úhradovou vyhláškou vydávanou ministerstvem zdravotnictví.

Součástí novely je i přechodné období, které trvá do 31. prosince 2022. V praxi to znamená, že u rozléčených pacientů (tedy pojištěnců starších 22 let), jejichž léčba byla zahájena před 1. lednem 2022, je možno ještě i v roce 2022 v léčbě pokračovat či léčbu dokončit za stejných podmínek, za jakých byla zahájena.

O možnostech léčby ortodontické vady a výši spoluúčasti pacienta v daném konkrétním případě musí pacienta informovat jeho stomatolog, a to ještě před zahájením léčby. Pacient musí s navrženou variantou a stanovenou cenou souhlasit.


redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Covid jako nemoc z povolání. Kdo má nárok a jak žádat

19. 1. 2022 | Jana Divinová | 5 komentářů

Covid jako nemoc z povolání. Kdo má nárok a jak žádat

Koronavirus přepisuje celou statistiku nemocí z povolání. Zatímco v posledních letech se ročně hlásilo 1100 až 1200 případů nemocí z povolání, kvůli covidu jsou teď čísla mnohem vyšší.... celý článek

Nová nemoc z povolání. Sedavé profese mají smůlu

28. 12. 2021 | Jana Divinová | 6 komentářů

Nová nemoc z povolání. Sedavé profese mají smůlu

Seznam se po mnoha letech příprav rozšíří o chronická onemocnění bederní páteře. Nedostanou se však na něj například nemoci krční páteře, nemoci bederní páteře z celotělových vibrací... celý článek

Na ošetřovné dosáhnete snadněji. Skončí omezení pro širší rodinu

1. 9. 2021 | Petr Kučera | 2 komentáře

Na ošetřovné dosáhnete snadněji. Skončí omezení pro širší rodinu

Z pravidel odpadne podmínka společné domácnosti. Pomůže to při krátkodobé péči o nemocného nebo zraněného člena širší rodiny.

Dlouhodobé ošetřovné využije víc lidí. Podmínky zmírní

30. 8. 2021 | Petr Kučera

Dlouhodobé ošetřovné využije víc lidí. Podmínky zmírní

Lidé, kteří celý den pečují o člena rodiny, dosáhnou snadněji na dlouhodobé ošetřovné neboli ošetřovatelské volno. Zkrátí se podmínka hospitalizace, u nevyléčitelně nemocných se úplně... celý článek

Řekněte si o peníze na dětský tábor či kroužek. Přehled bonusů

25. 8. 2021 | Jiří Hovorka

Řekněte si o peníze na dětský tábor či kroužek. Přehled bonusů

Zdravotní pojišťovny mají preventivní programy, přes které vyplácejí různé příspěvky. U dětí nabízejí bonusy konkrétně třeba za pohyb. Teď v létě se to týká táborů, včetně těch příměstských.... celý článek