Očkování proti spalničkám: Dorazila monovakcína, přispějí už všechny pojišťovny

S epidemií bojuje celá Evropa. Zájem o očkování v Česku roste, takzvaná trojvakcína rychle zmizela z trhu.
Očkování proti spalničkám: Dorazila monovakcína, přispějí už všechny pojišťovny

Je to indická vakcína s licencí jenom pro Švýcarsko. A stojí necelou pětistovku. Řeč je o monovakcíně proti spalničkám. Ze zemí Evropské unie má tato látka potřebnou registraci pouze ve Francii a v Chorvatsku. Přesto se s ní očkuje také v České republice.

V situaci, kdy zájem o očkování proti spalničkám láme rekordy a běžně dostupné a řádně registrované očkovací látky na trhu chybí, má o monovakcínu zájem stále víc lidí.

„Mám kusé informace z některých nemocnic, které to sem dovezly. Byly to řádově stovky vakcín, což nejsou žádné velké objemy,“ říká náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Letos už onemocnělo spalničkami 523 lidí, uvádí ministerstvo zdravotnictví. Za celý loňský rok bylo nemocných 207. Proti nemoci se v Česku běžně očkuje kombinovanou vakcínou označovanou jako MMR, která chrání ještě proti zarděnkám a příušnicím.

Anketa

Necháte se očkovat proti spalničkám i v dospělosti?

„V současné době není na trhu ani vakcína kombinovaná,“ zdůrazňuje Hana Roháčová, primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí pražské Nemocnice Na Bulovce.  „Očekáváme její distribuci v červnu. Teoreticky by monovakcína byla přínosem; pokud by byla, využili bychom ji. Ale očkování trojvakcínou není problém,“ dodává.

Monovakcínou naočkovala několik svých zaměstnanců například Thomayerova nemocnice v pražské Krči. „V letošním roce jsme na vyžádání poskytli celkem 15 monovakcín v rámci našeho personálu. V loňském roce využilo očkování monovakcínou pouze devět zaměstnanců. Cena za jednu vakcínu byla 473 korun včetně DPH,“ říká mluvčí nemocnice Petr Šulek.

Registraci monovakcíny brání především Brusel, ovšem jeho důvody jsou zřejmě jiného charakteru než ochrana zdraví. „Do zemí EU ji nepustila Evropská léková agentura. Existuje zde poměrně velký protekcionismus, protože monovakcína by byla nepochybně levnější. Existují produkty, které na trhu jsou k dispozici, takže v dohledné době neočekávám, že by k registraci došlo,“ vysvětluje Prymula, který je považován za předního experta v oboru.

Mír!

„Jednou prý naše děti vymřou na spalničky. Že na vině budeme my ‚biomatky‘, jsem se dozvěděla nejen v nedávné diskusi se známým, ale podobným názorem vládne i mnoho uživatelů internetu, které aktuálně zvedla ze židle zpráva o spalničkové epidemii,“ píše Klára Kubíčková v sesterském magazínu Heroine.cz:

Hledání míru ve válce o očkování

Zaděláváme si na epidemii příušnic

Monovakcína má smysl pouze v případech, kdy na trhu chybí běžně dostupné kombinované očkovací látky, varuje například dětský lékař Daniel Dražan z České vakcinologické společnosti.

„V případě, že by se k nám ve velkém dostala monovakcína proti spalničkám, nastane v tuzemském očkování totální chaos. A nebudeme mít jen epidemii spalniček, které bohužel nejsme schopni zatím nijak vyřešit, ale zhorší se epidemie příušnic a přijdou epidemie zarděnek,“ tvrdí Dražan. To je podle něj jeden z důvodů, proč Evropská léková agentura nepustila monovakcínu na evropský trh.

„Zarděnky v těhotenství jsou katastrofickou nemocí pro plod. V minulosti jsem měl v péči dítě s vrozeným zarděnkovým syndromem. Dnes mu je kolem třiceti let a je odkázán na trvalou péči matky. Nevidí, neslyší a je téměř imobilní. Nepřál bych si, aby se toto znovu stávalo,“ popisuje Dražan.

V roce 2016 onemocnělo v Česku příušnicemi skoro šest tisíc lidí, loni už to bylo „jenom“ 537 lidí, ukazují data Státního zdravotního ústavu.

Neregistrované léky, které přijdou na český trh, by se měly hlásit Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv. Ten tvrdí, že loni se sem dovezlo 136 monovakcín proti spalničkám. Letos jsou to podle ústavu jenom jednotky, jenže zatím nemá data za duben a květen.

Jak to vidí Kašpárek

Z očkování se stala drahá záležitost individuální zodpovědnosti – a teď se divíme, že jsou lidi škudliví a nezodpovědní. Epidemie pohledem Michala Kašpárka.

Spalničky: největší biomatka je stát

Podle Prymuly lze obejít Evropskou lékovou agenturu a udělit národní registraci. Ovšem je to velmi nestandardní a není k tomu důvod, zdůrazňuje. O registraci monovakcíny na českém trhu nikdo nepožádal, potvrdil Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Trojvakcína brzo došla

Právě velký zájem o očkování – zejména mezi dospělými, ale i mezi rodiči malých dětí – způsobil, že kombinovaná vakcína rychle zmizela z trhu. A dodávka nových zásob trvá, protože výroba látky a potřebné testy zaberou několik měsíců.

Ještě nedávno se očkovalo MMR vakcínou jménem Priorix. Její nedostatek letos vykryla jiná MMR vakcína nazvaná M-M-RVaxPro. Letos ji k nám začala dovážet společnost Merck, Sharp & Dohme. Její zástupkyně Radka Lang potvrzuje, že letos firma dovezla už 40 tisíc kusů této vakcíny. I M-M-RXaxPro ale rychle zmizela z trhu. „Další dodávku plánujeme,“ říká Lang.

Společnost Glaxo Smith Kline, která do Česka dováží zmíněný Priorix, slibuje, že vakcín bude na trhu již brzy dost. „Vakcína Priorix by měla být běžně dostupná od 20. května,“ ujišťuje Miriam Kejzlarová z Glaxo Smith Kline.

Zájmu o očkování napomohlo i doporučení ministerstva k očkování zdravotnických pracovníků. Například Fakultní nemocnice v Motole naočkovala 530 zaměstnanců. „Očkování se provádí trojvakcínou,“ říká primářka Oddělení nemocniční hygieny a epidemiologie Fakultní nemocnice v Motole Vilma Benešová.

Vysvětlování místo hysterie

S epidemií spalniček bojuje celá Evropa. Hůř než Česko na tom z celé Evropské unie bylo loni jen pět zemí. Situace je velmi vážná a některé země sahají k represivním opatřením.

Přišla zima a s ní i nový Finmag. Co v něm najdete?

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

KNIHY JSOU BYZNYS

• Jak zacloumal knižním trhem nástup komiksu? • Proč si za sebe slavné osobnosti nechávají psát knihy? • Investice do knih se vyplatí, ale pro byznys se to dělat nedá.

BYZNYS JE HRA

• Než úspěšní podnikatelé zestárnou, musí vyřešit, co bude dál. Kdo převezme Pradu? • Hřbitovy mají problém: Velká poptávka nepřináší víc peněz. • Kolik platů stojí byt?


Například podle návrhu zákona, který představil německý ministr zdravotnictví Jens Spahn, budou rodiče, kteří odmítnou své děti očkovat, potrestáni pokutou až do výše 2500 eur (v přepočtu 64 400 korun). Jestliže Bundestag zákon schválí, začne platit od května 2022. Podle Jense dopadne na všech 361 tisíc německých dětí, které nejsou očkované a navštěvují školu nebo školku, napsal nedávno list The Guardian. Německo bylo přitom až dosud považováno za velmi benevolentní, pokud jde o povinné očkování.

Velmi ostré vyjádření poslal přes média také britský ministr zdravotnictví Matt Hancock: Rodiče, kteří neočkují děti proti spalničkám, mají na svých rukou krev, citoval ho začátkem května list The Times. Také Británie uvažuje o zavedení přísnějších pokut.

Náměstek českého ministra Roman Prymula brání jakékoli hysterii. Tvrdí, že je třeba trpělivě vysvětlovat. Řada textů, které se k problematice spalniček zveřejnily, velmi nevybíravě útočila především na rodiče dětí, které odmítají očkovat.

Na začátku současné epidemie v Česku přitom stálo zavlečení ze zahraničí, ať už českými turisty, nebo přijíždějícími cizinci, říká Jan Kynčl, vedoucí oddělení epidemiologie a infekčních nemocí ve Státním zdravotním ústavu. V kombinaci se slabou imunitou dospělé populace se pak nemoc rychle šířila.

Rodiče malých dětí je potřeba přesvědčit, aby začali očkovat a neporušovali očkovací kalendář, varují lékaři. Nejfatálnější průběh totiž může mít tato vysoce infekční nemoc u malých kojenců, kteří ještě nemohou být očkováni. Ti jsou proto závislí na kolektivní imunitě, tedy imunitě dospělých a ostatních dětí.

Trojvakcínou se smí začít očkovat mezi patnáctým až osmnáctým měsícem věku dítěte. V příbalovém letáku vakcíny Priorix se přitom píše, že lze očkovat už od devíti měsíců. Protože to ale neumožňuje zmíněný očkovací kalendář, pojišťovna takovou vakcinaci neproplatí.

Například americké úřady doporučují očkovat děti proti spalničkám už od půl roku. K tématu se nechal slyšet i prezident Donald Trump, podle něhož rodiče musí očkovat své děti. Je to jediný způsob, jak čelit epidemii, říká. A to USA hlásí „pouze“ 700 nemocných ve dvaadvaceti státech – při zohlednění počtu obyvatel tedy mnohem méně než Evropa.

Je rozhodnuto. Kdo nemůže využít sick-day a nechá si hned napsat neschopenku, nepřijde o tolik peněz jako doteď. Co se od července změní a jak přesně to poznáte v peněžence?

První tři dny nemoci už nebudou bez peněz. Spočítejte si, kolik dostanete

V Evropě bylo podle Světové zdravotnické organizace spalničkami loni infikováno přes 82 tisíc lidí, z nich 72 lidí zemřelo. Z toho 35 mrtvých připadá na země Evropské unie. Jde o bezkonkurenčně nejvyšší počet onemocnění v posledním desetiletí: V roce 2016 bylo v Evropě infikováno necelých pět tisíc lidí, v roce 2017 už 26 tisíc.

Nejhorší situace je na Ukrajině, kde se počet případů oproti roku 2017 zdesetinásobil a hlásí 53 tisíc případů. Tamní proočkovanost proti spalničkám klesla v roce 2016 během válečného konfliktu s Ruskem na mizerných jednatřicet procent. V žebříčku nejpostiženějších zemí pak Ukrajinu následují Srbsko, Gruzie, Albánie, Izrael, Řecko, Slovensko, Rumunsko, Francie a Itálie.

Obrovský zájem o příspěvek

Ministr zdravotnictví Vojtěch Adam očekává, že letos v Česku onemocní kolem tisíce lidí. Přestože v absolutních číslech je aktuálně nejvyšší počet nemocných mezi dospělými, po přepočtu nemocných na sto tisíc obyvatel v dané věkové kategorii jsou nejvíce zasaženou skupinou kojenci a děti do čtyř let – a podle lékařů je třeba se na ně zaměřit. Jejich proočkovanost totiž rapidně klesá. U dětí narozených v roce 2014 klesla proočkovanost oběma dávkami trojvakcíny na 83,54 procenta.

Situace v Česku dolehla i na zdravotní pojišťovny. Na očkování proti spalničkám už svým klientům přispívají všechny. Nejnověji to oznámila Všeobecná zdravotní pojišťovna. Zájem je podle zástupců pojišťoven obrovský.

Některé pojišťovny vyžadují test na protilátky a přispívají pouze těm, co je prokazatelně nemají. Jenže lékaři upozorňují, že ani přítomnost protilátek neznamená stoprocentní jistotou, že je dotyčný chráněn. „Máme případy nemocných s pozitivními protilátkami. Víme, že neexistuje hladina protilátek, o které můžeme bezpečně říct, že stoprocentně ochrání před nemocí,” varuje Prymula.

Petra Jaroměřská

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

9. 2. 2024 | Gabriel Pleska

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

Příspěvek na péči se letos zvýší, oznámilo dnes ministerstvo práce a sociálních věcí. Po dvou měsících jednání se vládní koalice shodla na jeho podobě, která je však méně velkorysá... celý článek

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Příspěvek na péči stoupne. Chceme být rychlejší, říká Jurečka

15. 12. 2023 | Kateřina Hovorková

Příspěvek na péči stoupne. Chceme být rychlejší, říká Jurečka

Ministr Marian Jurečka představil dvě varianty navýšení dávky od července příštího roku. O konečné podobě rozhodne vláda.

Dávky pro zdravotně postižené v roce 2024. Kdo má nárok a jak žádat

13. 12. 2023 | Gabriel Pleska

Dávky pro zdravotně postižené v roce 2024. Kdo má nárok a jak žádat

Příspěvek na mobilitu, příspěvek na zvláštní pomůcku a příspěvek na auto. Kdo na ně má nárok, jak jsou vysoké a jak si o ně zažádat?

Pro Čechy je víc smysl života než finanční příprava, říká průzkum

12. 12. 2023 | Lucie Weissová

Pro Čechy je víc smysl života než finanční příprava, říká průzkum

Češi by se rádi dožili 93 let – jenže do toho, jak pečují o své zdraví, se to nepromítá. Na dlouhý život nejsou připraveni ani finančně. Vyplývá to z průzkumu NN pojišťovny a penzijní... celý článek

Partners Financial Services