Za co a jak od ledna platit a neplatit v ordinacích

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 13. 12. 2007 | 11 komentářů
Za co a jak od ledna platit a neplatit v ordinacích
Nové poplatky zamotají od ledna hlavu lékařům i pacientům. Kdo zaplatí v daném roce více než pět tisíc korun, dostane přeplatek zpátky většinou složenkou. Jen Všeobecná zdravotní pojišťovna odhaduje, že peníze bude vracet až půl milionu pojištěnců.

Od ledna si budou muset nemocní nejen rozmyslet, zda má vůbec smysl chodit k lékaři, ale i kdy do ordinace zajít. Za klinické vyšetření, tedy za řádnou prohlídku a nikoliv za letmé kouknutí lékaře na pacienta, se bude platit poplatek. Každé vyšetření poskytnuté v ordinaci od 7 do 17 hodin přijde pacienty na 30 korun. Od 17. hodiny, kdy začne obecně platit pohotovostní režim, bude stát ošetření 90 korun.

Od kdy bude lékařem poskytována pohotovostní služba, musí být uvedeno na dveřích ordinace a to i v ambulancích nemocnic. „Některá vyšetření raději řeším po pracovní době. Do ordinace stihnu přijít až kolem 17. hodiny, kdy budu muset zaplatit už 90 korun. Prodloužení ordinačních hodin alespoň jedenkrát v týdnu bych přivítala,“ říká pacientka z Hradce Králové. Podobné názory zaznívají také z menších měst a obcí, kde lidé často musejí dojíždět za prací i lékařem desítky kilometrů. Posun ordinačních hodin by vítali i lidé pracující v hlavním městě.  Například v ambulancích pražské Fakultní nemocnice v Motole budou pacientům vycházet vstříc. „Konkrétní situace budou lékaři řešit ve prospěch pacientů. Prodloužení oznámí čekajícím a pohotovostní službu začnou podle vývěsky na dveřích poskytovat později,“ říká Eva Jurinová, mluvčí Fakultní nemocnice v Motole s tím, že lékař má možnost ordinovat za 30korunový poplatek i po 17 hodině a pohotovost mít až třeba od 18. hodiny.

Základní poplatky které musíme hradit

30 Kč za návštěvu u lékaře (různých odborností a také psychologa a logopeda)
30 Kč za výdej léku na předpis
90 Kč za návštěvu pohotovosti
60 Kč za den pobytu v nemocnici (a některých dalších zařízeních)

Zdroj: MZ ČR, Návod na použití českého zdravotnictví v roce 2008

Základní poplatky budou vybírat praktičtí a dětští lékaři, gynekologové, ambulantní specialisté, klinický psycholog, logoped a zubaři. Platba se vztahuje rovněž na návštěvu dětského a praktického lékaře u pacienta doma nebo za vyšetření pacienta například v domově důchodců nebo stacionáři.

Za vyšetření musí pacient zaplatit ihned přímo v ordinaci, na oddělení nebo v pokladně. O stvrzenku je možné požádat, lékař ji nemusí vystavit automaticky. Účtenka má předepsané náležitosti, jinak je neplatná. Musí na ní být číslo pojištěnce, výše poplatku, datum zaplacení, otisk razítka zdravotního zařízení a podpis osoby, která poplatek přijala.

Celkové výdaje každého pacienta za vyšetření u lékaře, za recepty a doplatky za léky, pohotovostní ošetření a platby za hospitalizaci budou evidovat a sledovat zdravotní pojišťovny. „Pro výběr poplatků existují zvláštní kódy. Lékaři je budou vykazovat pojišťovnám v elektronické podobě, spolu s dalšími kódy, pod kterými se skrývají jednotlivé zdravotnické úkony. A to měsíčně nebo jednou za čtvrt roku, podle toho, jakou smlouvu s pojišťovnou uzavřou,“ vysvětluje mluvčí Ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Jestliže tyto výdaje, do nichž budou spadat třicetikorunové poplatky u lékaře a doplatky za léky překročí částku 5 000 Kč, pojišťovna pacientovi přeplatek vrátí. Překročení limitů budou pojišťovny vyhodnocovat čtvrtletně. Z doplatku za léky se do limitu započte jen ta část, kterou by pacient doplatil za nejlevnější lék z dané kategorie hrazený pojišťovnou, pokud jeho lékař na receptu nevyznačí, že daný lék by nebylo možné nahradit levnějším.

Všeobecná zdravotní pojišťovna bude podle vyjádření Terezy Květoňové vracet přeplatky do stanovených 60 dnů poštovní složenkou nebo na účet klienta. „Naše pojišťovna bude přeplatky vracet ve stanovené lhůtě jen poštovní složenkou. Nechceme zatím klienty zatěžovat, aby nám hlásili čísla účtů a případné změny,“ vysvětluje Hana Kadečková, mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra. Jak ale zdůrazňuje, při překročení ročního limitu bude pacient u lékaře či v lékárně platit nadále. “Za další čtvrtletí však klientovi peníze opět vrátíme,“ vysvětluje Kadečková.

Kdy poplatek 30 Kč za návštěvu u lékaře hradit nebudeme?

Ve čtyřech základních situacích:
1. jestliže není provedeno klinické vyšetření
2. pokud přijdeme na preventivní prohlídku, na kterou máme nárok
3. jestliže půjdeme o laboratorní a diagnostické vyšetření
4. v případě některých zvláštních léčebných úkonů (např. u hemodialýzy nebo dárcovství krve a tzv. dispenzární péče u vážně nemocných dětí a těhotných žen)

Zdroj: MZ ČR, Návod na použití českého zdravotnictví v roce 2008

Odhady kolik lidí zaplatí na poplatcích více než 5 000 Kč například již v 1. čtvrtletí nebo v dalších měsících roku 2008, jsou zatím jen předběžné. „Očekáváme, že limit může překročit až půl milionu našich pojištěnců za první rok, ale může to být i výrazně méně či mírně více,“ říká Tereza Květoňová z VZP s tím, že odhad není možné udělat ze dvou důvodů: „Neznáme zatím konkrétní výši doplatků za jednotlivé léky, kterou teprve stanoví vyhláška ministerstva zdravotnictví. Druhým důvodem je, že v předchozích letech neměly pojišťovny povinnost evidovat výši jednotlivých doplatků za léky, takže průměrnou výši doplatků u vážně nemocných skupin pacientů pouze odhadujeme.“

V ČR je podle vyjádření mluvčího Ministerstva zdravotnictví Tomáše Cikrta evidováno kolem 200 tisíc vážně nemocných lidí. Na léčbu si někteří pacienti museli ročně připlácet ze své kapsy velmi vysoké částky. Těžce nemocným lidem tak reforma přinese finanční úlevu.
Hlouběji nebudou muset do své peněženky sahat ani lidé, kteří chodí k lékaři hlavně proto, aby mohli včas předejít vážnému onemocnění. Preventivní prohlídky dětí a dospělých jsou od poplatků osvobozeny. Například u dítěte v prvním roce života je nárok na devět prevencí, dospělí mají nárok na preventivní vyšetření jednou za dva roky a u zubního lékaře jednou ročně.

Od poplatků je osvobozena rovněž řada laboratorních a diagnostických vyšetření počínaje odběrem krve, přes rentgen až po magnetickou rezonanci. Poplatek se nebude platit za telefonickou konzultaci s lékařem. Nebude se platit ani za výpis z dokumentace nebo za vystavení receptu.

Na plýtvání ve zdravotnictví se podle mluvčího Ministerstva zdravotnictví Tomáše Cikrta podílejí i někteří lékaři a zdravotní pojišťovny, které si na ně neumějí došlápnout. „Systém poplatků a jejich vykazování donutí lékaře více vysvětlovat svůj postup nejen pacientům, ale také zdravotním pojišťovnám,“ dodává Cikrt.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 12. 2007 22:04, libor

Za co platit? za nic nebudu platit. Nač si platíme zdravotní pojištění??? Nač tedy je když ještě máme potom připlácet??? Je to hovadina nejvyšího kalibru. A doplatí na ni děti a důchodci. A zkur...... zdravotnictví to stejně nepřinese vůbec nic, akorát papírování a další náklady.

+69
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 12. 2007 10:42, Anna

"Hlouběji nebudou muset do své peněženky sahat ani lidé, kteří chodí k lékaři hlavně proto, aby mohli včas předejít vážnému onemocnění. "
Blbost. Protože mám vysoký tlak, který neumí zdravotnictví vyléčit, tak za návštěvy lékaře a poplatky za recepty zaplatím ročně 480 Kč. Takže reforma mě trestá za to, že předcházím horším onemocněním.

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Úraz si nevyberete, úrazové pojištění ano

12. 12. 2007 | Věra Tůmová | 19 komentářů

Úraz si nevyberete, úrazové pojištění ano

Úrazová pojistka může pomoci pokrýt neočekávané výdaje spojené s léčbou, ztrátou výdělku či následky úrazu. Klient si ovšem musí ohlídat, na jakou pojistnou částku pojištění uzavírá... celý článek

Chcete více peněz na nemocenské? Nejdřív pořádně počítejte.

10. 12. 2007 | Eva Sovová

Chcete více peněz na nemocenské? Nejdřív pořádně počítejte.

Od ledna dostanou nemocní od státu na nemocenských dávkách méně než letos. Navíc budou muset platit nové poplatky u lékaře či v lékárnách. Podle pojišťoven proto už teď roste zájem... celý článek

Kolik stojí pravidelný příjem v nemoci

10. 12. 2007 | Eva Sovová

Kolik stojí pravidelný příjem v nemoci

Nemoc dokáže život pořádně zkomplikovat jak pacientovi, tak i jeho rodině. Vedle nepříjemných či bolestivých projevů často znamená i výraznou finanční újmu. Zvláště když je léčba a... celý článek

Otevírat kontrolorovi nemocenské v montérkách se nevyplácí

31. 5. 2007 | Ludmila Řezníčková | 7 komentářů

Otevírat kontrolorovi nemocenské v montérkách se nevyplácí

Počet kontrol lidí na nemocenské roste a zvyšuje se i počet postihů. Za porušení léčebného režimu hrozí snížení nemocenských dávek, ale také jejich úplné odnětí. Do problémů může nemocného... celý článek

Partners Financial Services