Očima expertů: Postupují lékaři správnou cestou?

Server Penize.cz připravil novu anketní rubriku, v níž bude oslovovat zajímavé osobnosti, které se se čtenáři podělí o názory na nejrůznější aktuální témata. Naše první otázka směřovala ke kampani nespokojených lékařů Děkujeme, odcházíme!
Očima expertů: Postupují lékaři správnou cestou?

Iniciativa Děkujeme, odcházíme! rozdělila českou veřejnost na několik názorových táborů. Jedni si myslí, že mají lékaři na podobné protesty právo, protože jsou jejich současné podmínky z hlediska důležitosti jejich profese nedůstojné. Druzí ale namítají, že způsob, kterým nespokojení lékaři postupují, hraničí s vydíráním. Výrazné změny ve zdravotnictví se zdají být nezbytné, což potvrzuje i ministr zdravotnictví Leoš Heger. Systémovou změnu jednoho z nejdůležitějších resortů však plánovalo i mnoho jeho předchůdců a nutno dodat, že neúspěšně. Mnoho lékařů se proto domnívá, že jde opět pouze o plané sliby. Poslední jednání zástupců odborů s ministrem Hegerem ztroskotala. Některé nemocnice si proto již připravují nouzový scénář. Ten by musely použít v případě, kdyby lékaři, kteří podali hromadnou výpověď, prvního března skutečně nepřišli do práce. Co si o této problematice myslí známé osobnosti? Mají lékaři na podobné vyjádření nespokojenosti právo?

PAVEL KOHOUT

ekonom, ředitel pro strategii společnosti Partners

Pavel Kohout - ekonom, ředitel pro strategii společnosti Partners

Myslím, že kdybych byl lékařem, nepřipojil bych se. Byl bych už dávno pryč.

PETRA KOZLOVÁ

vedoucí Občanské poradny v Rychnově nad Kněžnou, členka týmu Krotitelé dluhů

Petra Kozlová - vedoucí Občanské poradny v Rychnově nad Kněžnou, členka týmu Krotitelé dluhů

Lékařů obecně si velmi vážím, a to nejen pro kvanta odsloužených přesčasů, které v žádném případě neberu jako něco samozřejmého. Na jedné straně chápu, že se mohou cítit finančně podhodnoceni, na straně druhé si však - jako člověk působící v sociálních službách - říkám, co by si lékaři řekli, kdyby viděli výplatní pásky vysokoškolsky vzdělaných sociálních pracovníků vykonávajících náročnou každodenní práci s lidmi v nepříznivé sociální situaci. Oblastí, kde se lidé mohou cítit finančně nedoceněni, je u nás tedy daleko víc. Jenže kde má vzít vláda peníze na zvýšení mezd lékařů v době, kdy se naopak škrtá? Ano, lékaři by měli dostat přidáno, ale vadí mi, že ministr Heger vlastně ani nedostal šanci na zahájení koncepční restrukturalizace, která by na mzdy určitě pamatovala. Hlavně z tohoto důvodu považuji akci "Děkujeme, odcházíme!" za nešťastnou a zklamalo by mě, kdyby vláda za těchto okolností nátlaku iniciativy podlehla.

PETR MACH

ekonom

Petr Mach - ekonom, předseda Strany svobodných občanů

Myslím, že se přepočítali. Hráli vabank a myslím, že mnozí z nich se nedokážou na svá místa vrátit.

ALEŠ MICHL

ekonom, analytik týmu Raiffeisenbank

Aleš Michl - ekonom, analytik týmu Raiffeisenbank

Zdravotnictví je něco jako průtokový ohřívač. Nalejete tam miliardu, dvě a proteče to až do kanálu. Rozhodně bych nezvyšoval nerozpočtované výdaje na letošní rok. Peníze je třeba najít přes úspory v systému. Prostě jedině drsné rozpočtové omezení naučí všechny více šetřit a bude motivovat zájmové skupiny k reformám.

TOMIO OKAMURA

viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Tomio Okamura - vícepreziden Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Odpovím trochu obecněji na téma stávky a vládních škrtů. Každý z nás by se měl zamyslet nad pravým důvodem stávky. Tím rozhodně není jen protest proti výši platu. Ano, je finanční krize, ale který z úředníků, lékařů nebo policistů ji zavinil? Celosvětovou krizi rozpoutaly chamtivé a nepoctivé finanční ústavy a ratingové firmy. Češi tak mj. pokrývají ztráty způsobené jinde a jinými. Státní zaměstnanci se těžko smíří s tím, že oni budou platit za podvody v nejbohatším podnikatelském oboru. Stát se ohrazuje tím, že má dluhy, tak musí škrtat. Řekněme si poctivě, že tu jsou ale dvě hlavní příčiny. Rozkradení, v lepším případě téměř rozdávání stamiliardového majetku za vlády pravice. A neúsporné hospodaření i za vlády levice v dobách, kdy jsme mohli šetřit na zlé časy. Případně sanování škod po minulých vládách a pokračování ve "zlodějnách" u veřejných zakázek. Problém v popularitě úspor je daný také plošnými a nepromyšlenými škrty - viditelná je snaha bezhlavě uspořit, ber kde ber. Šetřit se musí. Pokud ale vláda chce, aby se lidé obětovali za zlodějny druhých, měla by je o peníze žádat méně arogantně. Měla by padnout na kolena a o peníze své občany s pokorou prosit.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 2. 2011 16:13, JarkaJar

Pan Okamura má moji úctu. Protože jako jeden z mála významných osob dokáže vidět celou záležitost z obou stran, taky pohledem "obyčejných" lidí.

+9
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 2. 2011 9:02, Michal Kára

Máte pravdu, Heydrich byl vlastně taky v podstatě hodný kluk a jen dělal svou práci :-)

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lékaři mohou odejít do ciziny, jejich pacienti také

1. 2. 2011 | Světlana Rysková | 4 komentáře

Lékaři mohou odejít do ciziny, jejich pacienti také

Střet vlády s nemocničními lékaři graduje. Lékaři mohou odejít a najít si zaměstnání v zahraničí. I my pacienti se v případě kolapsu nemocniční péče v Česku můžeme obrátit na nemocnici... celý článek

Lékaři jen vyhrožují a neodejdou. Nemají kam

26. 1. 2011 | Luboš Palata | 35 komentářů

Lékaři jen vyhrožují a neodejdou. Nemají kam

Akce českých lékařů „Děkujeme, odcházíme“ vyšumí do prázdna. Na místa Čechů čekají Slováci, Poláci i Ukrajinci a v Německu žádné čtyři tisíce volných míst nejsou.

Tahle země není pro mladý

18. 1. 2011 | Ondřej Tůma | 35 komentářů

Tahle země není pro mladý

Na iniciativu Děkujeme, odcházíme! se lze dívat z různých úhlů. Co ale může zabránit v odchodu do zahraničí mladému člověku, jenž absolvoval náročné studium medicíny a má před sebou... celý článek

Zdravotnictví: recese je příležitost, jak prosadit změny

13. 10. 2010 | František Mašek | 3 komentáře

Zdravotnictví: recese je příležitost, jak prosadit změny

Nejprve potřebujeme, aby zákon přesně definoval, co vše hradí veřejné zdravotní pojištění. Zatím je to šedá zóna, nahrávající korupci a nejistotě, říká specialista pro smluvní a zdravotní... celý článek

Ceny léků: rozumný lékař a levná lékárna vám ušetří i stovky korun

4. 6. 2010 | František Mašek | 3 komentáře

Ceny léků: rozumný lékař a levná lékárna vám ušetří i stovky korun

V diskusi o placení poplatků u lékaře se tak trochu ztrácí otázka, kolik platíme za léky. U řady z nich stanovil stát jejich výrobcům maximální prodejní ceny. Kolik za ně pacient zaplatí,... celý článek

Partners Financial Services