Lékaři jen vyhrožují a neodejdou. Nemají kam

Luboš Palata | rubrika: Co se děje | 26. 1. 2011 | 35 komentářů
Lékaři jen vyhrožují a neodejdou. Nemají kam
Akce českých lékařů „Děkujeme, odcházíme“ vyšumí do prázdna. Na místa Čechů čekají Slováci, Poláci i Ukrajinci a v Německu žádné čtyři tisíce volných míst nejsou.

Nemusíte být zrovna bývalým prezidentem jako Václav Havel, aby vám stejně jako jemu bylo jasné, že „lékaři jen vyhrožují a nikam neodejdou“ . „Jako by na hranicích stály fronty německých primářů s otevřenou náručí a 3 800 lékařů už se mělo stěhovat i s rodinami do Brém, Düsseldorfu a Norimberku,“ pochybuje Havel.

Počty lékařů, kteří podali výpovědi, vypadají hrozivě. Vedle podaných výpovědí ale chybí druhý krok – zajištěná místa v zahraničí. Tím samozřejmě nevylučuji, že nevelká část českých lékařů do ciziny odejde. Tak jako odchází po celých minulých dvacet let. Tak jako do zahraničí po celých dvacet let odchází střední zdravotnický personál, který je na tom z platového hlediska ještě mnohem hůř než čeští lékaři v nemocnicích.

Poláci a Slováci také protestovali

Lékaři si na svůj protest vybrali velice špatnou chvíli. V úsporném rozpočtu s obrovským podílem mandatorních výdajů existuje jen velmi malá možnost k vytvoření podmínek pro okamžitý růst lékařských platů, který si chce nátlaková akce vynutit. Navíc, pokud by vláda ustoupila, hrozí to samé v bledě modrém u státních zaměstnanců z jiných oborů. Těm se sice od Nového roku nesnížily platy o proklamovaných deset procent, rozhodně se ale ve státní správě, u policie nebo požárníků minimálně letos přidávat nebude.

Okolní středoevropské země už stávky lékařů zažily. A v mnohem větší míře než dosud my. I proto, že přes všechno hořekování, plýtvání a nedostatek peněz na špičkovou péči světové úrovně je dnes situace českého zdravotnictví a platové podmínky českých lékařů zdaleka nejlepší ze všech postkomunistických zemí, s výjimkou všeobecně vyspělejšího Slovinska.

Nebude proto větší problém nahradit ty špičkové české lékaře, kteří opravdu do zahraničí, především do Británie a Německa, odejdou, lékaři z Polska, Ukrajiny či Slovenska. To není nic nepřirozeného a děje se to v podobné míře právě i v oné Velké Británii či Německu, odkud tamní špičkoví lékaři odcházejí pracovat do Spojených států. Platy na špičkových klinikách v USA jsou totiž zase o řád vyšší, než jaké mohou dostat ve svých mateřských zemích.

O celkově dobré situaci českého zdravotnictví svědčí to, že přestože si polští (průměrný plat přes 30–40 tisíc korun) i slovenští (průměrný příjem 39 tisíc korun) lékaři při svých protestech před čtyřmi roky vynutili zvýšení platů, není ani dnes pro vedení českých nemocnic problém nabídnout jim natolik zajímavé ohodnocení, aby přinejmenším uvažovali o odchodu do Česka.

Lékaři budou brát špičkové české platy

V dlouhodobějším horizontu se platy lékařů, ale i zdravotnického personálu, samozřejmě zvyšovat budou. Příklad vyspělejších okolních zemí, v našem případě bohatého Rakouska a na pozici špičkové evropské země se vracejícího Německa, bude dál vytvářet tlak, aby se i český lékař stal z dnes nadprůměrně ohodnoceného povolání povoláním ohodnoceným špičkově.

Nebude to vždy a všude, budou existovat značné rozdíly, tak jako existují značné rozdíly i v nemocnicích samotných, ale tak jako už dnes není učitel podprůměrně placeným zaměstnáním, zlepší se během příštích let i postavení lékařů.

V žádném případě to neznamená, že budou mít srovnatelné platy se svými rakouskými, nebo německými kolegy, na to česká ekonomika nemá. Bude stačit, že budou mít podobné postavení, jako my všichni, kteří tady zůstáváme, byť bychom za stejnou práci v Německu mohli brát dvakrát tolik. Což je daň za luxus toho, že člověk žije v zemi, kde se narodil, a nemusí se stát dobrovolným emigrantem. Pokud se ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi podaří vytvořit u lékařů naději, že se jejich postavení zlepší v horizontu několika let, vezme většina své výpovědi zpět nebo přinejmenším zůstane v českém zdravotnictví. Protože je faktem, že v Německu ani Rakousku čtyři tisíce volných míst nemají. To by se totiž tamní zdravotnictví muselo už dávno položit.

Autor je redaktorem Lidových novin

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 35 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 1. 2011 10:13

Proboha proč si všichni myslí, že lékař musí nutně odejít na jinou lékařskou pozici? Lékař se svým vzděláním se může uplatit ve spoustě jiných oborů kde si vydělá mnohem víc za méně stresující práci. Spousta dělnických profesí na kterou není potřeba ani maturita má vyšší HODINOVOU průměrnou mzdu. Všechny statistiky o tom, kolik že si lékaři vydělávají, jsou nesmyslně zkreslené tím, že průměrný lékař v nemocnici odpracuje tolik přesčasových hodin za měsíc že by zaměstnanci jakékoliv jiné profese už dávno stávkovali a všichni by jim fandili. Lékař je povolání jako každé jiné a zaslouží si odpovídající pracovní podmínky a odměnu. Kecy o tom, že je to poslání a lékaři musejí držet hubu a makat do padnutí za almužnu jenom dokládají bezbřehou idiocii českého národa který se ještě neprobral z komunistické propagandy že lékařská péče je zadarmo.

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 1. 2011 14:23

Řidičům autobusu nikdo jejich práci nezávidí. A nikdo zde ani nepsal, že by řidiči byli Joudové. Pouze to, že i Joudové moho tuto práci vykonávat - takže klidně i lékař. Naopak by to šlo o trochu hůř, co myslíte?
A že by lékaři měli jít raději řídit autobus? - a co myslíte že těch 3800 lékařů plánuje? Dělat stejné přesčasy za stejnou almužnu jenom v jiné české nemocnici? Ti co neodejdou do ciziny půjdou klidně řídit autobus! Vydělají si tak určitě víc peněz za méně hodin práce.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (35 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tahle země není pro mladý

18. 1. 2011 | Ondřej Tůma | 35 komentářů

Tahle země není pro mladý

Na iniciativu Děkujeme, odcházíme! se lze dívat z různých úhlů. Co ale může zabránit v odchodu do zahraničí mladému člověku, jenž absolvoval náročné studium medicíny a má před sebou... celý článek

Zdravotnictví: recese je příležitost, jak prosadit změny

13. 10. 2010 | František Mašek | 3 komentáře

Zdravotnictví: recese je příležitost, jak prosadit změny

Nejprve potřebujeme, aby zákon přesně definoval, co vše hradí veřejné zdravotní pojištění. Zatím je to šedá zóna, nahrávající korupci a nejistotě, říká specialista pro smluvní a zdravotní... celý článek

Ceny léků: rozumný lékař a levná lékárna vám ušetří i stovky korun

4. 6. 2010 | František Mašek | 3 komentáře

Ceny léků: rozumný lékař a levná lékárna vám ušetří i stovky korun

V diskusi o placení poplatků u lékaře se tak trochu ztrácí otázka, kolik platíme za léky. U řady z nich stanovil stát jejich výrobcům maximální prodejní ceny. Kolik za ně pacient zaplatí,... celý článek

Jak ušetřit na očkování proti chřipce a dalším nemocem

30. 10. 2009 | Eva Sovová | 4 komentáře

Jak ušetřit na očkování proti chřipce a dalším nemocem

Nejen na očkování proti chřipce či klíšťové encefalitidě se dá ještě letos získat u některých zdravotních pojišťoven finanční příspěvek. Například VZP ovšem letošní fond prevence už... celý článek

Limity na poplatky u lékaře fungují. Pojišťovny vracejí peníze.

17. 9. 2009 | Eva Sovová | 6 komentářů

Limity na poplatky u lékaře fungují. Pojišťovny vracejí peníze.

Tisíce nemocných včetně dětí se již přehouply přes ochranný limit, který je chrání před nadměrnými výdaji za zdravotní péči a léky. Několik lidí dostalo zpět částky v rozpětí 10 až... celý článek

Partners Financial Services