Živnostníci a drobní podnikatelé! Vyhněte se soudním sporům

PR článek | rubrika: PR Článek | 19. 10. 2011
Každý, kdo se snaží podnikat, se alespoň jednou setkal s vypočítavcem, který si usmyslel nezaplatit za vámi poskytnuté služby, proplatit fakturu nebo se prostě dohadovat o ceně až poté, co jste vykonali svou práci. Mnoho malých živnostníků spoléhá při řešení případných sporů na soud, ale když si představí, kolik času i peněz by měli soudním sporům obětovat, raději nad nesplacenou fakturou mávnou rukou a ukončí obchodní vztahy s nesolventním zákazníkem. Někdy může ale nesplacená faktura živnostníka úplně zlikvidovat. A když se dočká soudního rozhodnutí a toto rozhodnutí vyjde v jeho prospěch, už bývá často pozdě. Soudní spory se mohou táhnout roky a nikdo vám při nich nezaručí, že je vyhrajete. A to i přesto, že máte v rukou pádné argumenty: Doklad o předání své práce a nesplacenou fakturu.

Spoléhat se na přetížené státní soudy ale není v dnešní době nutné. V triviálních smlouvách postavených na principu „Já dávám, ty platíš“, je nasnadě takovou smlouvu opatřit tzv. rozhodčí doložkou. Při porušení takovéto smlouvy je vždy na první pohled jasné, kdo smlouvu porušil a kdo je poškozený. Není potřeba při případném sporu čekat na výsledek zdlouhavého soudního procesu. Při podpisu rozhodčí doložky se obě smluvní strany vzdávají nároku na státní soudní řízení a spor řeší pouze nezávislý arbitr, takzvaný rozhodce určený v rozhodčí doložce. Nebo přímo rozhodčí soud, kterým je u nás Rozhodčí soud při IAL SE. Rozhodce vydává své rozhodnutí v řádech několika týdnů a jeho rozhodnutí je pak rovnou i exekučně vymahatelné. Exekuce dlužníka ovšem není cílem rozhodčí doložky. Každá smlouva vzniká na základě dobré vůle a dobrého úmyslu dostát svým závazkům. Rozhodčí doložka je tak díky své rychlé a účinné vykonavatelnosti jakýmsi strašákem na neplatiče a nepoctivce. U rozhodčího soudu se totiž nedá využívat zdlouhavých procesních úkonů soudců a úředníků. Nezávislé rozhodčí soudy se totiž řídí zdravým selským rozumem.

Co je to rozhodčí doložka?

Rozhodčí doložka získala v očích veřejnosti špatnou pověst a to zejména v oblasti spotřebitelských úvěrů poskytovaných nebankovními společnostmi. V posledním roce však zákon o rozhodčí doložce doznal pozitivních změn v narovnání tak, aby ji nebylo možné zneužívat ve prospěch věřitele. Rozhodčí doložka nevzniká s úmyslem kohokoli poškodit nebo někoho zvýhodnit na úkor jiného. Podle Rozhodčího soudu při IAL SE by rozhodčí řízení mělo představovat jakousi alternativu k eventuální soudní při. Jde o to, aby kvůli nákladům na soudní řízení a jeho průtahům, nepozbylo řešení sporu smysl.

Rozhodčí doložky jsou platné, jen když:

  1. Obsahují přesné určení rozhodce
  2. Spotřebitelské spory může rozhodovat pouze rozhodce s vysokoškolským vzděláním. Samozřejmostí je i bezúhonnost - nesmí být tedy pravomocně odsouzen za trestný čin.
  3. Rozhodčí smlouva musí být sjednaná na samostatné listině a musí obsahovat samostatné podpisy smluvních stran.

Rozhodčí řízení vs. Soudní řízení

  • Rychlost
    Spory v rozhodčím řízení jsou na rozdíl od soudního řízení rozhodovány během několika týdnů.
  • Neveřejnost
    Neveřejné rozhodčí řízení je vítané zejména v obchodních sporech.
  • Neformálnost
    Rozhodčí řízení není tak formální jako řízení soudní. Projednáváním sporu na základě písemných podkladů odpadají zbytečná ústní jednání.
  • Hospodárnost
    Rozhodčí řízení vedené u mezinárodního Rozhodčího soudu při IAL SE je několikanásobně méně nákladné než soudní řízení.
  • Vykonatelnost
    Newyorská úmluva z roku 1958 umožňuje uznání a výkon rozhodčích nálezů ve většině států světa. Vykonatelnost rozhodčích nálezů je tak snazší než u rozsudků státních soudů.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Přidáme vám na spoření, ať máte v důchodu víc. Proč zaměstnanci nemají zájem?

6. 5. 2024 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Přidáme vám na spoření, ať máte v důchodu víc. Proč zaměstnanci nemají zájem?

Na nabídky zaměstnavatelů, kteří poskytují příspěvek na penzijní spoření, řada lidí nereaguje. Přitom by díky takovému benefitu mohli mít v důchodu výrazně vyšší úspory. Především pak... celý článek

Důchodová reforma má zelenou. Dvanáct změn, které schválila vláda

30. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 6 komentářů

Důchodová reforma má zelenou. Dvanáct změn, které schválila vláda

Věk odchodu do důchodu se zvýší. Růst penzí zpomalí, ale stoupne minimální důchod. Manželé budou moci sdílet odvody na sociální pojištění. Důchodová reforma, kterou teď vláda posílá... celý článek

Čas na daňové přiznání končí. Návody, změny a časté chyby

30. 4. 2024 | Petr Kučera

Čas na daňové přiznání končí. Návody, změny a časté chyby

Co je letos jinak? Jaké slevy se dají využít? Do kdy je potřeba odevzdat přehledy OSVČ? Poradíme.

Kvóty na ženy ve vedení se blíží. Kterých firem se týkají?

29. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kvóty na ženy ve vedení se blíží. Kterých firem se týkají?

Někteří zaměstnavatelé budou muset mít ve vedení přinejmenším třetinu žen. Směrnice Evropské unie dopadne i na společnosti v Česku.

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Partners Financial Services