Potkali se v Řecku

Petr Vykoukal | 15. 11. 2002 | 1 komentář
Potkali se v Řecku
Pátý z našich příběhů osobních financí je o rodině. Petr a Lída se seznámili na jihu Evropy, dnes však žijí na jihu Moravy, dávají dohromady dům a snaží se vychovávat dvě děti.

Petr (35 let) a Lída (33 let) se vzali před desíti lety. Krátce na to se jim narodila dcera Barča (dnes je jí deset let) a o dva roky později syn Víťa. Petr vystudoval medicínu a od ukončení školy pracuje jako chirurg v nemocnici ve Vyškově. Lída pracuje jako organizační poradce u překladatelské firmy, předtím ale stihla vystřídat ještě jiná zaměstnání – pracovala jako vedoucí oblastní pobočky firmy, u které pracuje dnes a krátce pracovala v Brně jako personalistka. Nic z toho ale nemělo být jejím povoláním, vystudovala vinohradnictví a zahradnictví na Zahradnické fakultě Mendlovy univerzity v Lednici. Tři roky studia zahradnictví absolvovala Lída v Bulharsku, na což se připravovala už od čtvrtého ročníku gymnázia, kde se učila bulharsky. Díky tomuto studijnímu pobytu potkala svého muže. Spolu se svými spolužáky z bulharské školy jela na výlet do Řecka, kam spolu s kamarády jel také Petr.

Po svatbě nejdříve bydleli v obecním bytě, po několika letech si však popůjčovali od příbuzných a od banky a koupili za 800 000 korun dům v jiné části Vyškova. Hypotéku tehdy dostali za úrokovou sazbu přes 11 procent (což znamená bance při splatnosti 20 let každý měsíc platit 5 000 korun). V době, kdy si brali hypotéku, založili na všechny členy domácnosti včetně dětí stavební spoření. Po pěti letech jim sice snížili sazbu hypotéky na 8,2 procenta (splátky by klesly na 3 500 korun), Skřivánkovi si však ze stavebního spoření raději vzali úvěry, hypotéku částečně splatili a navíc si nechali zkrátit její splatnost. Výhoda celé složité transakce je v tom, že z úvěru ze stavebního spoření platí pouze šestiprocentní úrok, což znamená několik ušetřených stokorun každý měsíc. Celý proces byl ovšem velice komplikovaný. Kromě obou manželů si totiž "braly" úvěr ze stavebního spoření i děti. Těm musí být přidělen opatrovník a půjčka musí být schválena soudem. Ten přitom posuzuje, zdali je úvěr v zájmu dítěte či ne. To samo o sobě trvalo řadu týdnů, ovšem i takové čekání mohou Skřivánkovi považovat za úspěch. U řady soudů totiž tento proces bez "pomoci" advokáta s konexemi může zabrat i rok. Část úvěrů ze stavebního spoření Skřivánkovi použili také na rekonstrukci domu, který vylepšují postupně podle toho, co dovolí rodinný rozpočet.

Kromě splátek všech úvěrů, které představují asi osm tisíc měsíčně, patří k výdajům domácnosti především jídlo (dalších asi 10 tisíc, přesné číslo neví). V letních měsících na něm trošku ušetří, mohou si totiž doplnit jídelníček zeleninou a ovocem ze zahrádky. Další "úsporou" v rozpočtu na jídlo jsou občasné víkendové obědy u Petrových rodičů.

K významným výdajům domácnosti patří také koníčky obou dětí. Víťa i Barča chodí do kroužku rekreačního lyžování, cyklistiky, hudebního kroužku a do keramiky. Za každý z nich se platí tisíc korun ročně, jen hudební výchova je dražší, stojí 1 700 korun. Mnohem vyšší náklady jsou spojeny s potřebným vybavením. To je sice třeba jen do lyžování, ale rozhodně nejde o zanedbatelnou položku. Lyže dětem kupují z druhé ruky, což znamená asi tři tisíce korun za lyže s vázáním a další dva tisíce za boty. Obojí vydrží každému asi dva roky, pak už z toho vyroste a je třeba koupit větší, díky věkovému odstupu si ale Víťa může vzít lyže od Báry, takže ve skutečnosti je třeba koupit pouze jedno vybavení za dva roky. Tím ale vše nekončí, když jedou děti lyžovat, je třeba počítat s dvěmi sty korun na den za permanentku a dalšími penězi za cestu, ubytování a stravu.

Internetbanking napoprvé zablokovali

Lída má podnikatelský účet, kam ji chodí příjmy z její poradenské činnosti. Každý měsíc z něj provede i několik úhrad, ale nikdy jich není tak moc, aby se jí vyplatilo pořídit si k účtu elektronické bankovnictví a ušetřit si tak cestu do banky. Peníze na chod domácnosti se pak scházejí na Petrově účtu. K němu si chtěl pořídit i internetové bankovnictví, navštívil proto místní pobočku své banky a vyzvedl si všechny "nástroje" potřebné k jeho používání. Při prvním pokusu o použití se mu ale podařilo do něj zadat nesprávné údaje a tím si "kalkulačku" sloužící ke vstupu do banky přes internet zablokovat. Její zprovoznění pak znamenalo další návštěvu pobočky a poplatky za odblokování. Po několika měsících používání ale nejsou s touto službou spokojeni. Veškeré zacházení s ní je hodně složité, údaje o každé transakci se musí zadávat několikrát – jednou do internetu a pak ještě do autorizační kalkulačky. Jednodušší telefonní bankovnictví nechtějí, Lída říká, že se raději na vše podívá přímo na monitoru.

Kromě stavebního spoření, které využívají všichni členové rodiny, platí ještě dětem životní pojistku mládeže. Poté, co děti dosáhnou věku 18 let, dostanou vyplaceny naspořené peníze a navíc jsou do té doby úrazově pojištěny. Pokud si tedy například zlomí ruku, mohou dostat peníze už v průběhu pojištění a když ne, budou mít nějaké peníze na studia.

Naše doporučení

V případě rodiny Skřivánkových není moc co poradit, za hodně kroků je možné je i pochválit. Především splacení části hypotéky ze stavebního spoření bylo velmi prozíravé.

Nespokojenost s internetovým bankovnictvím své banky by mohli řešit přechodem k jiné, která ho má pohodlnější. Alespoň základní obrázek o tom, jak která aplikace vypadá, je možné si udělat z webových stránek jednotlivých bank, kde jsou demoverze internetových bankovnictví. Druhou stranou této pohodlnosti ale budou poplatky, které budou rozhodně vyšší. Banka, kterou Petr a Lída používají dnes, je totiž jednou z nejlevnějších na trhu.

Ač jsou oba ještě mladí, měli by začít myslet na stará kolena. Pravda, dům ještě potřebuje další investice, přesto by už dnes mohli začít střádat (třeba jen stokoruny měsíčně) na penzijní připojištění. Na vklady do 500 korun měsíčně dostanou státní příspěvek až 150 korun a pokud budou přispívat více, mohou si tyto peníze navíc až do výše 12 000 korun odečíst každý rok z daňového základu a snížit si tak zaplacenou daň.

Znáte taky někoho, kdo tak dobře "vychytal" hypotéku? Kde jste se vy seznámili se svým životním partnerem?Podělte se o své názory a zkušenosti s ostatními.

Toto je jeden z příběhů napsaných pro přílohu Extra časopisu Reflex, který vyšel v polovině října. Další příběhy budou vycházet po následující čtyři týdny. První příběh o Filipovi cestovateli najdete zde. Druhý o čerstvém absolventu vysoké školy Michalovi je tady. Třetí příběh - teenagera Vojtu - najdete zde. Čtvrtý příběh o aktivní babičce, paní Kratochvílové najdete zde.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Člověk by měl pořád něco dělat

8. 11. 2002 | Petr Vykoukal

Člověk by měl pořád něco dělat

Naše série příběhů o osobních financí pokračuje dále. Tentokrát je o Drahomíře Kratochvílové, která se narodila měsíc před vznikem Československa. Její vitalita ale jakoby popírala... celý článek

Celé kapesné dá za mobil

1. 11. 2002 | Petr Vykoukal

Celé kapesné dá za mobil

Dnes vám přinášíme další příběh z naší série. Tentokrát o teenageru Vojtovi, který sice teprve nedávno oslavil osmnácté narozeniny, stihl už ale rok studovat ve Spojených státech, utvořit... celý článek

Zná úplně všechno

25. 10. 2002 | Petr Vykoukal

Zná úplně všechno

Další z naší série lidských přiběhů je o čerstvém absolventu vysoké školy Michalovi. Ač donedávna ještě student, ví už o finančních produktech docela dost. Zkoušel investovat na burze,... celý článek

Z Rapotína až na konec světa

18. 10. 2002 | Petr Vykoukal

Z Rapotína až na konec světa

Připravili jsme pro vás sérii příběhů o lidech a jejich příjmových a majetkových poměrech. Ten první je o Filipovi, který je občas studentem, občas cestovatelem. Z posledních pěti let... celý článek

Partners Financial Services