Lákadla stavebních spořitelen: zvýhodněné úvěry a bonusy

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 29. 1. 2010 | 8 komentářů
Lákadla stavebních spořitelen: zvýhodněné úvěry a bonusy
Zvýhodněné sazby úvěrů a bonusy za sjednání nových smluv o stavebním spoření jsou stále v kurzu. Stavební spořitelny po předvánočním nahánění klientů neusnuly a v lákání nových klientů se stále předhánějí. Někde dokonce ruší i poplatky za předčasné zrušení smlouvy.

Stavební spořitelnyse snaží uhnat nové klienty už od začátku roku. Dříve se s akcemi zaměřovaly na období Vánoc, aby klienty nalákaly na získání státního příspěvku ke stavebnímu spoření ještě v daném roce. Letošní lednová smršť přišla nejspíš proto, že vloni bylo uzavřeno meziročně méně smluv. Stavební spořitelny nabízejí založení smlouvy o stavebním spoření zdarma či alespoň za snížené poplatky. Na zvýhodněné úvěry ze stavebního spoření už teď lákají ty, kdo se během letošního roku chtějí vrhnout na vylepšování bytu či domu.

Nabídky stavebních spořitelen je ovšem třeba číst pozorně. Někdy totiž lákají na bonusy, které jsou navýšené o státní příspěvek ke stavebnímu spoření. Ten přitom automaticky získává dle výše vkladu každý klient a není to žádná výhoda od stavební spořitelny navíc.

Na 6000korunový bonus láká třeba Liška. Všem novým klientům, kteří u ní nikdy neměli sjednané stavební spoření, nabízí při založení smlouvy s cílovou částkou na 300 tisíc korun bonus jen 3 tisíce korun. Ty jim na účet připíše, jen pokud smlouvu sjednají do konce března a do konce června zaplatí poplatek za sjednání. Zbývající tři tisíce ze slibovaného bonusu klientům ze svého Liška nedává, jelikož počítá se státním příspěvkem. Podobně nabízí pětitisícovou prémii novým klientům i Raiffeisen stavební spořitelna (RSTS),která vedle státního příspěvku poskytne nejvýše 2000 korun, pokud klient smlouvu s cílovou částkou 200 tisíc korun uzavře do konce března a na účet vloží do konce dubna dvacet tisíc.

Vedle uvedeného bonusu láká Liška nové klienty i na smlouvu zdarma. Tato nabídka je ještě více časově omezená a je nejvýhodnější jen pro ty, kdo podepíší smlouvu s cílovou částkou na 150 tisíc korun. Prémie Lišky činí právě 1500 korun, které získají noví klienti, kteří podepíší smlouvu do 31.ledna a zaplatí sto procent úhrady za sjednání do konce února. Liška jim pak tuto sumu připíše na účet stavebního spoření během března.

Časově zajímavější, ale pro některé finančně o něco méně výhodnou nabídku dává RSTS. Zimní prémii za uzavření smlouvy poskytuje až do konce března. Každý nový klient, který si sjedná smlouvu s cílovou částkou nejméně 200 tisíc korun a do konce dubna stihne na svůj účet vložit alespoň 5000 korun, získá tisícikorunovou prémii. Klienti, kteří vloží do konce dubna 20 tisíc korun, získají od RSTS dva tisíce korun. Pro mladé do 25 let nabízí RSTS časově neomezenou slevu na vstupním poplatku. Zaplatí 0,85 místo jednoho procenta z cílové částky.

U Buřinky, Stavební spořitelny České spořitelny (SSČS), lze od letoška za uzavření smlouvy nově zaplatit poplatek jen 0,5 procenta z cílové částky. Dříve tento poplatek činil jedno procento. Buřince klient za novou smlouvu zaplatí minimálně 1500 korun, maximálně 7500 korun. U smlouvy s cílovou částkou na 300 tisíc korun, což je průměrná výše cílové částky na trhu stavebního spoření, se původně platilo tři tisíce korun, nyní to je polovinu a úspora je 1500 korun. Toto zvýhodnění na poplatcích platí podle mluvčí Buřinky Zdenky Blechové i pro stávající klienty, kteří chtějí změnit smlouvu navýšením cílové částky. Nejčastěji se to týká lidí, kteří zvyšují cílovou částku na smlouvě v souvislosti se žádostí o poskytnutí úvěru.

Zajímavou novinkou od Buřinky je zrušení poplatku za předčasné vypovězení smlouvy. To je na trhu stavebního spoření zatím docela ojedinělý počin. „Znamená to, že klient bude moci kdykoli v průběhu vázací doby podat výpověď a SSČSji vyřídí zdarma. Povinnost stavební spořitelny vyplývající ze zákona o stavebním spoření vrátit zálohy státní podpory připsané na účet klienta zůstává v platnosti,“ poznamenává mluvčí SSČS Zdenka Blechová.

Klienti, kteří plánují letos stavební úpravy, už také nemusí čekat až na jarní nabídky stavebních spořitelen, protože řada z nich poskytuje zvýhodněné úvěry už teď. Kupříkladu Modrá pyramida, stavební spořitelna Komerční banky, přišla s akční nabídkou Hypoúvěrů v polovině ledna (Přečtěte si více o hypoúvěrech).Pro klienty, kteří si současně založí Modré konto nebo Modré konto Plus, nyní k Hypoúvěru a Hypoúvěru Garant nabízí sníženou úrokovou sazbu a to o 0,3 procenta (p.a.). Klientům, kteří budou mít o zvýhodněné sazby zájem, ale nechtějí si založit ani jeden z typů konta, Modrá pyramida poskytne sazbu nižší o 0,2 procenta ročně.

Roční úroková sazba Hypoúvěru momentálně začíná na 4,59 procenta pro klienty s již naspořenými prostředky. Ten, kdo zatím nemá na smlouvě o stavebním spoření naspořeno, získá úrokovou sazbu až od 4,89 procenta. Maximálně zvýhodněná roční úroková sazba u Hypoúvěru Garant je 5,14 procenta, u Hypoúvěru 100 pak 5,59 procenta a u Hypoúvěru Garant 100 je akční úroková sazba 5,84 procenta. Tyto sazby platí při současném uzavření Modrého konta nebo Modrého konta Plus. Pokud chce klient využít těchto výhod, ale peníze čerpat později, může podle ředitelky externí komunikace Modré pyramidy Hany Vaněčkové požádat o takzvaný Pohotovostní úvěr. Akční sazby Hypoúvěrů jsou ovšem omezené časově a je třeba si podat žádost do 2. března 2010.

Výhodně lze získat úvěry i překlenovací úvěry také v Buřince, kde nyní zdarma vyřizují oba typy úvěrů. „Při žádosti o úvěr na 500 000 korun lze ušetřit 5 000 korun, protože úhrada za uzavření úvěrové smlouvy činí standardně 1 procento z výše úvěru,“ říká Blechová a dodává, že nabídka zvýhodněných překlenovacích úvěrů platí do konce března.

Anketa

Hodláte si letos sjednat stavební spoření?

Mezi stále platnými zvýhodněními stavebních spořitelen lze najít nyní i bonusy z loňského podzimu. Kupříkladu Prodloužení Plus od Modré pyramidyumožňuje navýšení cílové částky za polovinu běžného poplatku při zachování původního zvýhodněného úročení starších smluv. Spoření Efekt má být podle mluvčí Vaněčkové zase alternativou ke klasickým vkladovým produktům. Umožňuje zhodnocovat peníze 2 procenty ročně, a pokud klient nemá jiné stavební spoření, pak i čerpat státní příspěvek. Při založení smlouvy je ovšem třeba vložit alespoň 75 procent z cílové částky. Klient tím získá výhodnější úročení i smlouvu bez poplatku.

V průběhu letošního roku se Modrá pyramida chce zaměřit i na malé úvěry určené na opravy a rekonstrukce bydlení. Chce rozšiřovat i možnosti poskytování takzvaných Zelených úvěrů. Ty jsou především pro klienty, kteří chtějí využít dotace od státuna zateplení, výměnu starého vytápění nebo oken v rámci Programu Zelená úsporám.

Na začátek února si naplánovala uvést na trh novinky i Stavební spořitelna Wüstenrot, zatím ale tají, o co přesně půjde. S největší pravděpodobností se nebude jednat o nové produkty, nýbrž o inovace stávajících produktů. V průběhu letošního roku se v rámci skupiny Wüstenrot plánují podle mluvčí Kateřiny Bílé také benefiční programy, které budou zvýhodňovat klienty s více produkty.

Jak se vám vyplatily akce stavebních spořitelen?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 1. 2010 13:45, 30. léta

Nijak, páč spoření je pro finanční negramoty dobré, ale i vhodné. .

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 1. 2010 9:54, lubos

tyto clanky nepisou buhvi jakci odbornici. jelikoz moje rodina je klientem dvou z 5 stavebnich sporitelen na trhu a poradci nas navstivili nedavno, tak tyto informace nejsou uvadeny spravne. kazdy at si to prebere jak umi ,ale clanky jsou velmi nepresne az lzive.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

banka, nemovitost, úrok

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy byste měli uvažovat o koupi bytu a kdy jít raději do nájmu

28. 1. 2010 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Kdy byste měli uvažovat o koupi bytu a kdy jít raději do nájmu

Koupit si dům či byt s sebou nese nejen splátky hypotéky, ale další náklady na chod celého domu. Navíc je těžší se odstěhovat za novou prací či za novým životním partnerem.

Chcete si koupit byt? Raději nečekejte, že jeho cena ještě spadne.

27. 1. 2010 | Věra Tůmová | 13 komentářů

Chcete si koupit byt? Raději nečekejte, že jeho cena ještě spadne.

Kdo potřebuje prodat či koupit nemovitost, musí se řídit svými potřebami. Nemá cenu čekat na změny na trhu, stagnace může trvat i dalších několik let, říká expert na trh s tuzemským... celý článek

Jak po rozvodu převést společnou hypotéku jen na jednoho z partnerů

22. 1. 2010 | Věra Tůmová | 14 komentářů

Jak po rozvodu převést společnou hypotéku jen na jednoho z partnerů

Slibem manželství se lidé zavazují pomáhat si i v těžkých chvílích. Jenže rozvádí se zhruba polovina párů. Ti, kteří si spolu vzali hypotéku, musí vyřešit, jak s dluhem naložit. Možností... celý článek

Stavební spořitelny letos očekávají slibný rok

5. 2. 2009 | Věra Tůmová

Stavební spořitelny letos očekávají slibný rok

Stavební spoření je stále oblíbený finanční produkt, který má snad každý druhý obyvatel České republiky. V posledních letech začali někteří klienti dávat přednost „štědřejším“ spořícím... celý článek

10 kroků refinancování hypotéky u stavební spořitelny

25. 7. 2008 | Věra Tůmová | 10 komentářů

10 kroků refinancování hypotéky u stavební spořitelny

Současné úrokové sazby hypoték motivují stále více lidí, kteří už hypotéku mají, k jejímu refinancování. Ke konci fixace se ptají u konkurence a čím dál častěji i ve stavebních spořitelnách.... celý článek

Partners Financial Services