10 kroků refinancování hypotéky u stavební spořitelny

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 25. 7. 2008 | 10 komentářů
10 kroků refinancování hypotéky u stavební spořitelny
Současné úrokové sazby hypoték motivují stále více lidí, kteří už hypotéku mají, k jejímu refinancování. Ke konci fixace se ptají u konkurence a čím dál častěji i ve stavebních spořitelnách. Přeúvěrování hypotéky se podle stavebních spořitelen dá zvládnout v několika málo krocích.

Snad každého, komu v bankách nabízejí na konci fixace nevýhodně vysoké úrokové sazby k hypotéce, dnes napadne zajít se přeptat i jinam. Refinancování úvěru dokáží zajistit už nějakou dobu totiž také stavební spořitelny. Neznamená to nutně, že je to u nich výhodnější. Záleží na konkrétním klientovi a na podmínkách, které mu stavební spořitelna dokáže nabídnout. Porovnat nabídky pak musí klient sám. Změna poskytovatele úvěru sice působí složitě, ale stavební spořitelny se proces přeúvěrování snaží klientům co nejvíce zjednodušit. Shrnuli jsme proto tento proces do našeho desatera.

Účastníkem stavebního spoření a tedy čerpat následně i úvěr můžete, jste-li:

  • fyzická osoba
  • právnická osoba s IČ a se sídlem na území ČR

Státní podporu může získat:

  • občan ČR
  • občan Evropské unie s povolením k pobytu v ČR a rodným číslem
  • fyzická osoba s trvalým pobytem na území České republiky a rodným číslem přiděleným příslušným orgánem České republiky

Zdroj: Modrá pyramida

 

  1. O přeúvěrování je třeba začít se starat včas, než skončí fixace u původní hypotéky. „Obecně platí, že čím dříve před skončením fixace se na finančního poradce stavební spořitelny klient obrátí, tím lépe,“ říká Rostislav Trávníček z Českomoravské stavební spořitelny (Lišky). Ideální je začít se aktivně zajímat o možnosti refinancování hypotéky minimálně dva až tři měsíce před výročím fixace. To by vám mělo stačit, jak k porovnání několika nabídek stavebních spořitelen, tak i ke sjednání nového úvěru bez stresu.
  2. Jestliže nemáte ve vybrané stavební spořitelně založenou vlastní smlouvu, budete si ji muset před sjednáním úvěru uzavřít. Čerpat ovšem budete moci jedině překlenovací úvěr, a teprve po splnění všech podmínek stavební spořitelny, budete moci čerpat úvěr řádný. V případě, že smlouvu na "stavebko" již máte a dostali jste už od stavební spořitelny nabídku na úvěr ze stavebního spoření, můžete podle Zdenky Blechové ze Stavební spořitelny České spořitelny (Buřinky) rovnou čerpat řádný, tedy výhodnější úvěr. Může se vám také vyplatit mít dvě a více smluv stavebního spoření (například manželům), protože rychleji naspoříte potřebnou částku a čerpat řádný úvěr můžete dříve.
  3. Aby vám mohli ve stavební spořitelně připravit, co nejlepší nabídku na refinancování, připravte si s sebou veškerou původní dokumentaci k hypotéce. Poradce stavební spořitelny vám podle toho nabídne vhodný produkt a provede v počítači simulaci úvěru. Nezávazně si ji případně může propočítat i každý sám na internetových stránkách stavebních spořitelen.
  4. Současně s nabídkou na úvěr by vám měl poradce poskytnout také seznam dokumentů, které budete pro úspěšné poskytnutí úvěru ze stavebního spoření potřebovat. Klient dokládá nejčastěji dokumenty pro účel, bonitu a zajištění. Někde vám mohou situaci maximálně usnadnit, pokud jim stačí opravdu jen ty doklady, které jste už jednou předkládali při žádosti o hypotéku. Přehledy požadovaných dokumentů k úvěru se zástavou nemovitosti mají případně na svých webech vyvěšené všechny stavební spořitelny.
  5. Stejně jako u každého jiného úvěru budete ale potřebovat prokázat totožnost. Určitě si tedy nezapomeňte vzít s sebou občanský průkaz či jiný doklad totožnosti. Pokud jste cizinec, musíte předložit například i doklad o povolení k pobytu v České republice (stavební spoření a úvěr z něj může čerpat každý, kdo splní zákonné podmínky, viz box)
  6. Bonitu, tedy prokázání platební schopnosti, už také po vás všude chtít nebudou. Pokud jste dosud spořádaně platili hypotéku, stavební spořitelny vás zpravidla posuzují jako spolehlivějšího klienta. Může tak často stačit jen čestné prohlášení. Tuto výhodu spořitelny poskytují ale za podmínky, že nepřekročíte původní úvěr. „Nemusíte dokládat bonitu, pokud výše měsíčného zatížení sjednávaného úvěru nepřekročí hodnotu zatížení starého úvěru. Klienti pak přiloží vyplněný formulář Potvrzení o příjmu, které ale nemusí už potvrzovat zaměstnavatel,“ upozorňuje Rostislav Trávníček z Lišky.
  7. Nový odhad nemovitosti také není pro refinancování vždy třeba. Zatímco v Buřince, Lišce či Modré pyramidě vystačíte i po delší době s původním odhadem ceny nemovitosti, v Raiffeisen stavební spořitelně uznávají jen znalecký posudek starý maximálně půl roku. Pokud je výše nesplacené hypotéky na koupi domu do 80 procent hodnoty zastavované nemovitosti, odhad ceny nemovitosti třeba v Lišce vůbec nepožadují. V ostatních případech by u Lišky odhad ceny nemovitosti neměl být starší než dva roky, u Buřinky sedm let.
  8. V dokladech k zajištění úvěru se jednotlivé stavební spořitelny liší. V Lišce například stačí jen neověřená kopie Listu vlastnictví odrážející aktuální stav zastavované nemovitosti. V Buřince budete potřebovat aktuální List vlastnictví, původní posudek pro hypoteční banku i dvě až tři současné fotografie nemovitosti. Wustenrot stavební spořitelna požaduje i pojistnou smlouvu na zástavu.
  9. Po odevzdání dokladů poradci spořitelny už je další část procesu především na stavební spořitelně. Podle interních pravidel posoudí vaši bonitu, ověří si vás v registru dlužníků. Pokud je vše v pořádku, stavební spořitelna vám připraví Úvěrové smlouvy spolu s dalšími smluvními dokumenty.
  10. Dalším logickým krokem je podepsání Úvěrových smluv klienta se stavební spořitelnou. Čerpání úvěru pak probíhá bezhotovostně. Vše už vyřizuje stavební spořitelna s bankou sama. Stavební spořitelna pošle patřičnou sumu do původní hypoteční banky na uhrazení zbývajícího hypotečního úvěru a banka jí vydá takzvanou kvitanci. Na jejím základě pak katastr nemovitostí změní zástavní právo k zastavované nemovitosti na stavební spořitelnu tedy novou věřitelskou banku.

Anketa

Doporučili byste někomu refinancování hypotéky ve stavební spořitelně?

Máte vy či někdo z vašeho okolí již s přefinancováním hypotéky úvěrem ze stavebního spoření zkušenost? Podělte se o ni s ostatními čtenáři.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 7. 2008 10:38, Libor

Jak píšu, je vždy třeba velmi dobře počítat. Ani záruka úroku u SS není jeho jednoznačnou výhodou. Nemám přehled o nabídkách všech bank, ale jedna momentálně nabízí fix 5,49% na 15 let, což minimálně stejná jistota jakou vám dává SS. Pokud bych uvažoval nabídku této banky, tak se při níže uvedených parametrech dostanu na úrok 1,2M vůči 1,148M u SS, což je v horizontu 19 let zanedbatelný rozdíl. Ale k tomu navíc mám pár set tisíc, které by mi u SS „visely“ v překlenováku 8 let k dispozici ihned. Opět, když o tyto prostředky ponížím potřebu hypoúvěru, tak se už dostanu na úroky hypo 1,02M vs.1,148M u SS, což už je číslo zajímavější.

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 7. 2008 11:55, Martin

Hezký den Libore.

Je jeden důležitý rozdíl, co mi hypotéka nenabídne. Vy máte hypotéku na 19 let s fixací úrokové sazby na např. 6let. Co zbylých 13let? Jaké Vás čekají úroky???? Určitě půjdou hypoteční banky dolů, ale co když ne???? Když mám překlenovák na 8 let, konkrétně Modrá pyramida mi dá fixaci 6 let na to, že mi úrokovou sazbu nezmění. Zbylé 2 roky (proti Vašim 13 letům) jsem v riziku, že nevím o kolik mi úroky banka zvýší. Nadále přidlený úvěr mi garantuje úrokovou sazbu ve výši 5% a nikdo s ním nemůže hnout i kdyby se ekonomika postavila na hlavu. Já jsem v riziku raději 2 roky u stavebky, než 13 let u hypotéky. Pokud máte hypotéku, hodně štěstí, já nejsem takový "hazardér" a volil jsem stavebko.

Nic ve zlém Libore, je to můj názor a právo volby všech. Vzhledem ale k situaci ve státě našem....raději mám jistotu :-)

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stavební spoření šlape na paty hypotékám

7. 7. 2008 | Věra Tůmová | 17 komentářů

Stavební spoření šlape na paty hypotékám

Stavební spořitelny se snaží ukousnout stále větší koláč z úvěrů na bydlení. Přicházejí proto na trh s produkty, které dokážou obstojně konkurovat hypotékám. Nákup nemovitosti tak stále... celý článek

Levné pozemky dělají z Česka golfovou velmoc

1. 7. 2008 | Věra Tůmová

Levné pozemky dělají z Česka golfovou velmoc

V Česku se staví stále více luxusních hotelů i nových golfových hřišť. A to může významně ovlivňovat i tuzemské ceny nemovitostí v jejich okolí. Češi se tak dostávájí ve střední Evropě... celý článek

Dražší hypotéky zostřují boj o klienty

27. 6. 2008 | Věra Tůmová | 1 komentář

Dražší hypotéky zostřují boj o klienty

Hypotéky se zdražují a banky žadatele posuzují přísněji. Ve srovnání s minulým rokem klesá objem poskytnutých úvěrů. Přesto experti odhadují pro letošní rok růst prodeje hypotečních... celý článek

Mimopražské regiony čeká zdražování bytů

23. 6. 2008 | Věra Tůmová | 1 komentář

Mimopražské regiony čeká zdražování bytů

Ceny bytů rostou, přičemž velké rozdíly se mohou v budoucnu objevovat hlavně v malých městech. Tam cenovou hladinu výrazně ovlivňuje malý počet uskutečněných transakcí.

Investiční hypotéka: pro klienty, kteří platí a věří

2. 6. 2008 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Investiční hypotéka: pro klienty, kteří platí a věří

Hypoteční banka přišla s novinkou – hypotékou kombinovanou s investicí do podílových listů fondu životního cyklu od Conseq Investment Management. O výhodný produkt půjde v případě,... celý článek

Partners Financial Services