Konzervativci prohráli bitvu o Německo

Pavel Jégl | rubrika: Komentář | 11. 12. 2018 | 3 komentáře
Merkelovou střídá mini Merkelová. Liší se od ní tím, že nosí sukni.
Konzervativci prohráli bitvu o Německo

Němečtí konzervativci prohráli klíčovou bitvu o Křesťansko-demokratickou unii a potažmo i o Německo. CDU, nejvlivnější politická strana poválečné Evropy, se tak nevrátí k pravicovým kořenům, zůstane široce rozkročenou středovou stranou. Němci tomu říkají Volkspartei. Jednoduše řečeno, ani ryba, ani rak.

Je to důsledek páteční volby šéfa CDU. V souboji o nástupnictví po Angele Merkelové zvítězila dlouholetá stranická funkcionářka Annegret Krampová-Karrenbauerová, známá blízkostí ke kancléřce a přezdívaná „mini Merkelová“. Ve finále porazila konzervativce a byznysmena Friedricha Merze, který chtěl straně vrátit někdejší identitu a obrátit ji doprava.

Vysoká minimzda, vysoké daně

Volba političky, která si pro své jazykolomné jméno nechává říkat zkratkou AKK, naznačuje, že CDU bude dál stranou otevřenou středovým, ale i levicovým voličům. Nástupkyně Merkelové podporuje silný sociální stát, vyšší minimální mzdy a přerozdělování. Před spolkovými volbami v roce 2013 se dokonce dala slyšet, že by nejvyšší daňová sazba mohla být klidně zvýšena až na 53 procent.

K tomu šestapadesátiletá politoložka a právnička poznamenala: „Mám silné sociální cítění.“

Také proto nová šéfka strany začínala v malém Sársku politickou kariéru jako ministryně práce a sociálních věcí a do povědomí se dostala jako bojovnice za větší práva zaměstnanců. Od roku 2011 řídila AKK šest let tamní vládu a byla pokládaná za úspěšnou premiérku.

Otázkou je, zda může politika, se kterou AKK uspěla v malé zemi s necelým milionem obyvatel u francouzské hranice, zapůsobit ve spolkovém měřítku.

Přišla zima a s ní i nový Finmag. Co v něm najdete?

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

KNIHY JSOU BYZNYS

• Jak zacloumal knižním trhem nástup komiksu? • Proč si za sebe slavné osobnosti nechávají psát knihy? • Investice do knih se vyplatí, ale pro byznys se to dělat nedá.

BYZNYS JE HRA

• Než úspěšní podnikatelé zestárnou, musí vyřešit, co bude dál. Kdo převezme Pradu? • Hřbitovy mají problém: Velká poptávka nepřináší víc peněz. • Kolik platů stojí byt?


Najděte rozdíly

Pravolevá bramboračka její předchůdkyně Angely Merkelové přestávala Němcům v posledních letech chutnat. Preference bloku CDU/CSU klesaly, dostaly se pod třicet procent.

Merkelová na jedné straně dokázala přesvědčit středové voliče bez vyhraněných preferencí, že bude hájit jejich zájmy, vyhrávala bitvy o politický střed se sociální demokracií. Na druhé straně ale konzervativní politiku rozředila, a tak uvolnila prostor pro liberály (FDP), Alternativu pro Německo (AfD) a bavorské Svobodné voliče (Freie Wähler).

Nic nenaznačuje že by je strana mohla získat zpět. Někteří němečtí analytici upozorňují, že CDU už roky trpí setrvačnosti, že není schopna změnit kurz. A volba AKK, dlouholeté stranické funkcionářky, v posledních jedenácti měsících generální sekretářky, to potvrdila.

Křesťanští demokraté vsadili na jistotu, ačkoli byli v pokušení riskovat. Svědčí o tom rozdíl pětatřiceti hlasů v tisícovce delegátů, kterým AKK vyhrála nad Merzem. Tak těsný výsledek bude muset nová šéfka vzít na vědomí a konzervativcům volajícím po politické identitě strany něco nabídnout.

Obrat kurzu z toho ale nebude. Nová předsedkyně sice oznámila, že chystá revizi přistěhovalecké a bezpečnostní politiky, velké změny ale nikdo nečeká. AKK své předvolební projevy soustředila na výzvy k jednotě. Bude z ní nejspíš dobrá strážkyně odkazu Angely Merkelové.

Deník Daily Express ke změně v čele CDU hned v titulku poznamenal: „Nový boss je stejný jako starý boss“.

Jistě, mezi „maxi“ a „mini“ Merkelovou budou nějaké rozdíly. Zatím vyšlo najevo to, že AKK je obratnější, energičtější a emotivnější řečnice než její mentorka. A také to, že na stranickou akci si obléká sukni, zatímco Merkelová kalhotový kostým. Takže „Angela v sukni“?

Jinak je stejně „obyčejná ženská“ jako nynější kancléřka. Bild, největší deník našich sousedů jí dokonce označil za „průměrného člověka“.

V Americe, Británii, nebo Francii by se svým CV sotva mohla pomýšlet na to, aby řídila vládu. Nestudovala na žádné prestižní škole, ale na univerzitách v Trevíru a Saarbrückenu. Nemá za sebou žádný úspěch v byznysu. Ani o něj neusilovala, ze školy zamířila rovnou do politiky. Začínala jako referentka v regionální pobočce strany.

Opustili nás…

Křesťanští demokraté potřebují získat nové mladé voliče, ale i nové mladé členy. Výrazně stárnou. Jen šesti procentům členů je pod třicet a pouze patnácti procentům je míň než čtyřicet. Na téhle alarmující statistice nemůže AKK mnoho změnit ani tím, že nominovala na generálního tajemníka strany třiatřicetiletého Paula Ziemiaka.

Zajímavý je v této souvislosti postřeh Leonida Bershidského z agentury Bloomberg. Analytik upozornil, že na počátku konference v Hamburku zabrala Merkelové několik minut četba seznamu prominentních členů CDU, kteří v minulých měsících zemřeli.

Samotná CDU na seznamu nebyla. Tahle „kancléřská“ partaj žije, vládne a je stále nejsilnější stranou Německa.

Jak dlouho ještě?

Foto: Profimedia.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 12. 2018 17:30, pagani

Článek dobrej, ale proč ho doprovází několik hnusnejch šídlích šklebů?

+2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

Česko má čtrnáctou nejsilnější ekonomiku v Evropské unii. Ve srovnání s ostatními státy ale už podruhé za sebou oslabila. Brzdí nás nízká přidaná hodnota a vysoká inflace, ukázal Index... celý článek

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

11. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Průlom pro kryptoměny. USA povolily bitcoinové fondy

Americká Komise pro cenné papíry (SEC) ve středu podle očekávání vůbec poprvé schválila vznik celkem 11 burzovně obchodovaných fondů (ETF), které investují přímo do bitcoinů. Informovala... celý článek

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

13. 6. 2023 | Tomáš Volf

Ropa je nejlevnější za poslední rok a půl. Kdy to poznáme při tankování?

Cena ropy se dnes dostala na hranici 72,30 amerických dolarů za barel a je tak nejlevnější od prosince roku 2021. Domácí čerpací stanice nejspíš zatím reagovat nebudou.

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

4. 4. 2023 | redakce Peníze.CZ

Žebříček nejbohatších lidí světa má nového krále. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa je čtyřiašedesátiletý Bernard Arnault (s rodinou) s majetkem v hodnotě 211 miliard dolarů – přibližně čtyři a půl bilionu korun. Vyplývá to z čerstvého žebříčku... celý článek

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

20. 3. 2023 | Jana Divinová

Credit Suisse převezme její největší rival. Bitcoin a zlato rostou

Problémovou banku Credit Suisse převezme v rámci záchranné operace její konkurent, banka UBS. Rozkolísané trhy se později odpoledne uklidnily, koruna mírně posílila.

Partners Financial Services